Ortadoğu'daki çatışmaların makine öğrenimi ile tahmini
Conflict forecasting in the middle east with machine learning
- Tez No: 976380
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NİHAT SOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Tahmin, Çatışma, Orta Doğu, Makine Öğrenimi, Model veri uyumu, Silahlı çatışma, İstatistiksel veri tabanı, İç çatışma, Forecasting, Conflict, Middle East, Machine Learning, Model-data fit, Armed conflicts, Statistical data base, Inner conflict
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veri Analitiği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Orta Doğu bölgesinde meydana gelen 1970 sonrasındaki iç savaşların, darbelerin ve devrimlerin nedenlerini anlamak ve bu çatışmaların gelecekteki olasılıklarını tahmin etmek amacıyla makine öğrenmesi tekniklerinden yararlanmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın temelinde, lojistik regresyon başta olmak üzere çeşitli denetimli öğrenme yöntemleri kullanılarak, çatışma riskini artıran ekonomik, politik ve sosyal faktörlerin istatistiksel olarak modellenmesi yer almaktadır. Bu kapsamda, çatışmaların çıktığı ve çıkmadığı dönemlerdeki veriler karşılaştırmalı olarak analiz edilerek, bağımlı değişken olan“çatışma durumu”ile bağımsız değişkenler arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmeye çalışılmıştır. Kullanılan modelleme teknikleri sayesinde, yalnızca geçmişteki çatışma dinamiklerini anlamakla kalmayıp, aynı zamanda gelecekteki potansiyel çatışma alanlarını tahmin etme yönünde de bilimsel katkı sağlanmaktadır. Araştırma, veri odaklı politika yapım sürecine katkıda bulunmayı ve özellikle Orta Doğu gibi kırılgan coğrafyalarda barış ve istikrarı güçlendirmeye yönelik erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesine zemin oluşturmayı hedeflemektedir. Bu çalışma için kapsamlı ve özgün bir veri seti toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze and predict armed conflicts in the Middle East after 1970s by utilizing machine learning techniques, with a particular focus on logistic regression. The study involves statistically modeling the economic, political, and social factors that increase the likelihood of conflict through the use of supervised learning methods and statistical tests. By comparing data from periods with and without conflict, the research seeks to identify significant relationships between the dependent variable, namely the presence of conflict, and various independent variables. Through these modeling techniques, the study not only aims to explain the underlying dynamics of past conflicts but also to provide scientifically grounded predictions for potential future conflict zones. This research aspires to contribute to data-driven policymaking and to lay the groundwork for the development of early warning systems that promote peace and stability in fragile regions such as the Middle East.