Aile hekimliği polikliniğine başvuran yaşlı hastalardaki üriner inkontinans sıklığı ve depresyonla ilişkisi
Frequency of urinary incontinence in elderly patients applying to the family medicine clinic and its relationship with depression
- Tez No: 976391
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA MELTEM KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: üriner inkontinans, depresyon, yaşlı, aile hekimliği, urinary incontinence, depression, elderly, family medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 65 yaş ve üzeri yaşlı hastalardaki üriner inkontinans sıklığını ve depresyonla ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Kesitsel türde olan bu çalışma 01/06/2025 – 12/09/2025 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran, gönüllü 65 yaş ve üzeri yaşlı hastalara anket uygulanarak yapılmıştır. Araştırma formu; 26 sorudan oluşan sosyodemografik form ile 15 sorudan oluşan Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ-15)' ni ve 6 sorudan oluşan Uluslararası İnkontinans Sorgulama Formu – Kısa Formu (ICIQ-SF) içermektedir. Çalışmaya 254 katılımcı dahil edilmiştir. Verilerin analizi Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 25 yazılımı kullanılarak yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler; t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizi yöntemleriyle analiz edilmiştir. ICIQ-SF ve GDÖ-15 skorlarını yordayan bağımsız faktörleri belirlemek, üriner inkontinans ve depresyon ilişkisini analiz etmek için çoklu doğrusal regresyon modeli uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanlarda üriner inkontinans (Üİ) sıklığı %36,6, depresyon sıklığı %20 bulunmuştur. Analizler sonucunda, katılımcıların depresyon düzeyi ile idrar kaçırma şiddet puanı arasında orta düzeyde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki (r=0.35, p<0.001) saptanmıştır. Ayrıca, idrar kaçırma skorunda her 1 puanlık artış depresyon skorunu ortalama 0,11 puan artırmıştır (p=0.009). Depresyon puanındaki her bir birimlik artış, idrar kaçırma skorunu ortalama 0,30 puan artırmıştır (p=0.006). Çoklu regresyon analizinde, depresyon puanını anlamlı düzeyde yordayan bağımsız faktörler arasında uyku kalitesinin çok kötü olması (en güçlü risk) ve hissedilen sağlık durumunun iyi olması (en güçlü koruyucu) yer almıştır. İdrar kaçırma şiddet puanını yordayan faktörlerde cinsiyet, uyku kalitesi ve depresyon puanı bağımsız ve anlamlı değişkenler olarak saptanmıştır. Sonuçlar: Sonuçlar idrar kaçırma problemi olan yaşlılarda ruh sağlığının değerlendirilmesi için kanıt oluşturmaktadır. Çalışma yaşlılarda üriner inkontinansın, duygudurumun ve risk faktörlerinin çok yönlü geriatrik değerlendirme kapsamında değerlendirilmesi, izlenmesi ve rehabilitasyon eylemlerinin benimsenmesinin gerekliliğini ve önemini ortaya koymaktadır. Üİ ve depresyonun yaşlı hastalarda taranması öncelikli hale getirildiğinde, Üİ ve depresyon tanısı ve yönetimi iyileştirilebilir ve potansiyel olarak önemli ekonomik ve psikososyal yararlar sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the prevalence of urinary incontinence and its association with depression in elderly patients aged 65 years and over who applied to the Family Medicine Clinic of Atatürk Training and Research Hospital. Methods: This cross-sectional study was conducted by administering a questionnaire to 254 volunteer elderly patients aged 65 years and over who applied to the Family Medicine Clinic of İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital from June 1 to September 12, 2025. The research form consisted of a 26-item sociodemographic form, the 15-item Geriatric Depression Scale (GDS-15), and the 6-item International Consultation on Incontinence Questionnaire – Short Form (ICIQ-SF). Data analysis was performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 25 software. The statistical significance level was set at p < 0.05. The collected data were analyzed using t-tests, ANOVA, Pearson correlation, and multiple linear regression analysis. A multiple linear regression model was applied to determine the independent factors predicting the ICIQ-SF and GDS-15 scores and to analyze the relationship between urinary incontinence and depression. Results: The prevalence of urinary incontinence (UI) was found to be %36,6 and the prevalence of depression was %20 among the participants. Analysis revealed a moderately positive and statistically significant correlation between the participants' depression level and the UI severity score (r=0.35, p<0.001). Furthermore, a 1-point increase in the UI score increased the depression score by an average of 0.11 points (p=0.009). Each 1-unit increase in the depression score increased the UI score by an average of 0.30 points (p=0.006). In the multiple regression analysis, the independent factors significantly predicting the depression score included very poor sleep quality (the strongest risk) and perceived good health status (the strongest protective factor). Gender, sleep quality, and depression score were identified as independent and significant predictors of the urinary incontinence severity score. Conclusion: The results constitute evidence for the comprehensive mental health assessment of elderly individuals with urinary incontinence problems. The study highlights the necessity and importance of assessing, rehabilitation interventions for urinary incontinence, mood, and associated risk factors in the elderly within the scope of Comprehensive Geriatric Assessment (CGA). By prioritizing the screening of both UI and depression in older patients, the diagnosis and management of these conditions can be improved, potentially yielding significant economic and psychosocial benefits.