User experience and habit formation in individuals with adhd: A case study of the Tiimo mobile application
DEHB tanılı bireylerin mobil uygulama deneyimi ve alışkanlık geliştirme süreci: Tiimo uygulaması üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 976393
  2. Yazar: HİLAL ÖNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÇAŞKURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: DEHB, kullanıcı deneyimi, dijital planlama, alışkanlık, mükemmeliyetçilik, öz-şefkat, iç konuşma, empatik tasarım, ADHD, user experience, digital planning, habit formation, perfectionism, self-compassion, emotional design, inner voice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Etkileşim Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital planlama araçlarının DEHB tanılı bireylerde görev başlatma, içsel motivasyon ve öz-şefkatli iç konuşma süreçlerini nasıl destekleyebileceğini, nöroçeşitli kullanıcılar için tasarlanmış Tiimo uygulaması üzerinden incelemektedir. DEHB; yürütücü işlev bozukluğu, duygusal dalgalanmalar, alışkanlık geliştirme zorlukları, mükemmeliyetçilik ve özeleştirel iç konuşma gibi semptomlarla karakterizedir. Otoetnografik gözlemler, kullanıcı deneyimi ve psikoloji uzmanlarıyla yapılan görüşmeler ve DEHB tanılı 26 yetişkinle gerçekleştirilen anket verileriyle yürütülen araştırmada, Tiimo'nun sade arayüzü, görsel zaman planlama desteği ve yargılayıcı olmayan diliyle duygusal güvenlik sunduğu görülmüştür. Ancak kişiselleştirme eksikliği, tekrarlayan bildirimler ve bağlamdan kopuk geri bildirimler, düşük motivasyon ve mükemmeliyetçi baskı anlarında uygulamanın etkisini sınırlamaktadır. Araştırma, Tiny Habits Modeli (Fogg), Hook Modeli (Eyal), Öz-Yeterlik Kuramı (Bandura), Yürütücü İşlev Modeli (Barkley) ve Öz-Şefkat Teorisi'ne (Neff) dayanmaktadır. Çalışma, dijital planlama araçlarının yalnızca davranışı yapılandırmakla kalmayıp, aynı zamanda duygusal güvenlik sağlayarak içsel motivasyonu destekleyen empatik sistemler olarak tasarlanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how digital planning tools can support individuals with ADHD by focusing on Tiimo, a mobile application designed for neurodivergent users. ADHD is characterized by executive dysfunction, emotional regulation difficulties, and challenges in habit formation, often accompanied by perfectionism and negative self-talk. Through a mixed-methods approach combining autoethnographic reflection, expert interviews, and a survey with 26 adults diagnosed with ADHD, the study investigates the app's effectiveness in supporting task initiation, intrinsic motivation, and self-compassion. Findings indicate that Tiimo's visual time representation, minimal interface, and non-judgmental tone provide emotional safety. However, its limited personalization, static feedback, and lack of adaptive triggers weaken its long-term motivational support—especially during periods of low energy or perfectionistic pressure. The research is grounded in a multi-theoretical framework, including Fogg's Tiny Habits Model, Eyal's Hook Model, Bandura's Self-Efficacy Theory, Barkley's Executive Function Model, and Neff's Self-Compassion Theory. The study concludes that planning applications must integrate behavioral scaffolding with emotionally intelligent, user-responsive systems to support the fluctuating needs of individuals with ADHD. Digital tools should be designed not only to structure behavior, but also to foster emotional safety, intrinsic motivation, and sustainable self-regulation.