Türkçe: Mersin ili gülnar ilçesi büyükeceli yanmış alanlardaki yangın sonrası bitkilerinin araştırılması
Investigation of post-fire plants in burned areas of büyükeceli, gülnar district, Mersin province
- Tez No: 976401
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE AYŞE EVEREST
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Mersin-Silifke-Yeşilovacık, Yangın, Mersin-Silifke-Yeşilovacık, Fire
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Botanik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
7 Eylül 2022 tarihinde Silifke'ye sıçrayarak, Büyükeceli'ye yayılan ve yaklaşık iki bin dekar ormanın yanmasına neden olan olayda, MSB. nin de takviyesi ile yangının toprak derinliğine kadar işlemeden sonlandırıldığı ve yerleşim alanlarının da korunduğu gözlenmiştir. Boğsak-Akkuyu' ya uzanan sahil yolu kuzeyinde kalan alandaki siyah kül örtüsünde ertesi yıl OGM tarafından tonlarca kızılçam tohumlaması yapılmıştır. Ertesi iki yıl içinde yerini yamaçlarda kızılçam fidanlarına ve diğer yerlerde ise yeşerip fışkıran meşe, sakız, cehri ve akçakesmelere bırakmıştır. Alanda yapılan çalışmalarda toplamda yüzün üzerinde Akdenizli otsu ve çalımsı bitkiye rastlanmışsa da Mart 2025 yılı yaşanan don olayı bir buçuk ay erken kapanan ilkbahar vejetasyon sürecine tarıma olduğu kadar sekte vurmuştur. Toplanan 103 türün familya dağılım oranı; Asteraceae 22, Poacaea 16, Fabaceae 12, Brassicaceae 6, Apiaceae 5, Lamiacaea ile Carylophyllaceae ise 4' dür.
Özet (Çeviri)
On September 7, 2022, the incident that spread in Büyükeceli and spread to Silifke, causing approximately two thousand acres of forest to burn, was observed to have ended the fire without penetrating to the soil depth with the support of the Ministry of National Defense and the residential areas were also protected. The following year, tons of red pine seeds were planted by the General Directorate of Forestry in the black ash cover in this area to the north of the coastal road extending to Boğsak-Akkuyu. In the following two years, the black ash cover gave way to red pine saplings on the slopes and to oak, gum, buckthorn and maple trees that re-emerged and sprouted in other places. Although a total of more than a hundred Mediterranean herbaceous and shrubby plants were encountered in the studies carried out in the area, the frost event in March 2025 disrupted the spring vegetation process, which closed one to one and a half months early, as well as agriculture. The family distribution of the 103 species collected is as follows: Asteraceae 22, Poacaea 16, Fabaceae 12, Brassicaceae 6, Apiaceae 5, Lamiacaea 4 and others.