Multiple skleroz hastalarında rehabilitasyon programına ek olarak uygulanan akupunktur tedavisinin etkinliği
The effectiveness of acupuncture in addition to rehabilitation in patients with multiple sclerosis
  1. Tez No: 976422
  2. Yazar: ZEYNEP İNCE KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜYESSER ARAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Skleroz, Akupunktur, Rehabilitasyon, Yorgunluk, Nörojenik Mesane, Multiple Sclerosis, Acupuncture, Rehabilitation, Fatigue, Neurogenic Bladder
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Multiple skleroz (MS) hastalarında rehabilitasyona ek olarak uygulanan akupunktur tedavisinin yürüme hızı, yorgunluk, mesane fonksiyonları ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen genişletilmiş özürlülük durum ölçek skoru 1-6 arası olan 40 MS hastası randomizasyona göre rehabilitasyon grubu (n=20) ve rehabilitasyona ek olarak akupunktur tedavisi alan grup (n=20) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Rehabilitasyon grubu ve rehabilitasyona ek olarak akupunktur tedavisi grubuna haftada 5 gün, günde ortalama 1 saat, toplamda 6 hafta süre ile konvansiyonel rehabilitasyon ve haftada 2 gün, 30'ar dakika, toplamda 10 seans sanal gerçeklik karşısında treadmill destekli yürüyüş eğitimi (C-MILL) tedavisi verildi. Akupunktur grubundaki hastalara da rehabilitasyona ek olarak haftada 2 gün, günde 20 dk, toplamda 10 seans akupunktur uygulaması yapıldı. Hastalar tedavi başlamadan hemen önce, tedavinin bitiminde, tedavi bitiminden 1 ay ve 3 ay sonra olmak üzere toplamda 4 kez değerlendirildi. Her değerlendirmede nörolojik muayene tekrarlanarak zamanlı 25adımyürümetesti, yorgunluk şiddet ölçeği (FSS), inkontinans yaşam kalitesi ölçeği (IQOL), nörojenik mesane semptom skoru (NMSS), multiple skleroz yaşam kalitesi enstrümanı (MSQOL-54) kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda elde ettiğimiz verilere bakıldığında, zamanlı 25 adım yürüme testi sonuçlarında her iki grup için grup içinde zamana göre ve gruplar arası karşılaştırmalarda anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Rehabilitasyona ek olarak akupunktur tedavisi alan grupta yorgunluk şiddeti tedavi öncesine göre tedavi sonrası ve 1. ayda anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (sırasıyla p<0.001 ve p=0.027). Akupunktur grubunda IQOL-psikososyal etki skorunda tedavi bitiminde anlamlı olarak düzelme gözlenirken (p=0.024), rehabilitasyon grubunda değişiklik gözlenmemiştir. IQOL-toplam puan skorunda akupunktur grubunda tedavi sonrası, 1. ay ve 3. ay skorları tedavi öncesine göre daha yüksek gözlenmiştir (sırasıyla p=0.012, p=0.021, p=0.017). NMSS-inkontinans skoru akupunktur grubunda 1. ve 3. ayda tedavi öncesine göre anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır (sırasıyla, p=0.016,p=0.047). MSQOL-54 toplam mental sağlık skorları hem rehabilitasyon hem de akupunktur grubunda tedavi sonrası, 1. ay ve 3. ayda anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır (p<0.05). MSQOL-54 duygusal iyilik ve MSQOL-54 duygusal rol kısıtlaması skorları rehabilitasyon grubunda tedavi sonrası, 1. ve 3. ayda anlamlı daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). MSQOL-54 genel sağlık algısı, enerji ve yorgunluk, ağrı, cinsel fonksiyon, sosyal fonksiyon ve sağlık kaygısı-fiziksel sağlık, sağlık kaygısı-mental sağlık, genel yaşam kalitesi ve kognitif fonksiyon skorlarında gruplar arası karşılaştırmalarda ve her grup için grup içi zamana göre karşılaştırmalarda anlamı fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda, MS hastalarında rehabilitasyona ek olarak uygulanan akupunktur tedavisinin yorgunluk şiddeti, mesane fonksiyonları ve yaşam kalitesinde anlamlı iyileşmeler sağlayabileceği saptanmıştır. Bu çalışma MS hastalarında rehabilitasyonla beraber uygulanmış akupunktur tedavisinin literatürde bilinen ilk örneğidir. Daha geniş örneklem gruplarıyla yapılacak rehabilitasyon ve akupunktur çalışmalarının konuyu aydınlatmada daha etkili olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of acupuncture therapy applied in addition to rehabilitation on walking speed, fatigue, bladder functions and quality of life in multiple sclerosis (MS) patients. Materials andMethods:Atotalof40MSpatientswithanexpandeddisability status scale score ranging from 1 to 6 were divided into two groups based on randomization: the rehabilitation group (n=20) and the group receiving acupuncture therapy in addition to rehabilitation (n=20). The rehabilitation group and the group receiving acupuncture therapy in addition to rehabilitation were provided with conventional rehabilitation for an average of 1 hour per day, 5 days a week, for a total of 6 weeks, and treadmill-supported walking training (C-MILL) in front of virtual reality for 30 minutes, 2 days a week, for a total of 10 sessions. Patients in the acupuncture group also received acupuncture treatment for 20 minutes, 2 days a week, for a total of 10 sessions, in addition to rehabilitation. Patients were evaluated a total of 4 times: immediately before the treatment, at the end of treatment, 1 month after treatment and 3 months after treatment. Neurological examination was repeated at each assessment, and the Timed 25-Foot Walk Test, Fatigue Severity Scale (FSS), Incontinence Quality of Life Scale (IQOL), Neurogenic Bladder Symptom Score (NMSS), and Multiple Sclerosis Quality of Life Instrument (MSQOL-54) were used. Results: Upon examination of the data obtained in our study, no significant differences were found in the results of the Timed 25-Foot Walk Test for both groups in terms of time within groups and between groups (p>0.05). In the group receiving acupuncture therapy in addition to rehabilitation, the severity of fatigue was significantly lower post-treatment and at 1 month compared to pre-treatment (p<0.001 and p=0.027, respectively). There was a significant improvement in the IQOL psychosocial impact score at the end of treatment in the acupuncture group (p=0.024), but there was no change in the rehabilitation group. IQOL-total score was higher in the acupuncture group at post-treatment, 1 month and 3 months compared to pre treatment. NMSS-incontinence score was significantly lower in the acupuncture group at 1 month and 3 months compared to pre-treatment (p=0.016, p=0.047, respectively). Total mental health scores of MSQOL-54 were significantly higher at post-treatment, 1 month and 3 months for both the rehabilitation and acupuncture groups (p<0.05). Emotional well-being and emotional role limitations scores were significantly higher at post-treatment, 1 month and 3 months in the rehabilitation group (p<0.05). There were no significant differences in the intergroup and intragroup comparisons over time for the MSQOL-54 general health perception, energy and fatigue, pain, sexual function, social function, health concerns-physical health, health concerns-mental health, overall quality of life, and cognitive function scores (p>0.05). Conclusion: Our study determined that acupuncture therapy applied in addition to rehabilitation in MS patients can provide significant improvements in fatigue severity, bladder functions, and quality of life. This study is the first known example in the literature of acupuncture therapy applied in conjunction with rehabilitation in MS patients. We believe that rehabilitation and acupuncture studies conducted with larger sample groups will be moreeffective in elucidating the subject.