Koca Hüsrev Mehmed Paşa'nın Hidmet-i Asker Der-Zemân-ı sefer adlı eserinin transkripsiyonu
A transcription of Koca Hüsrev Mehmed Pasha's work entitled hidmet-i Asker Der- Zemân-i Sefer
  1. Tez No: 976423
  2. Yazar: SÜMEYA ÇELİKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri kıyafetler, Islahat, Mahmud II, Osmanlı Devleti, Osmanlı Dönemi, Osmanlı belgeleri, Osmanlıca, Selim III, Military uniforms, Mahmud II, Ottoman State, Ottoman Period, Ottoman documents, Ottoman, Selim III
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti'nin klasik düzeni, XVII. ve XVIII. yüzyıllardaki siyasi, ekonomik ve askerî krizlerin etkisiyle çözülmeye başlamış ve köklü reformları zorunlu kılmıştır. Sultan III. Selim ve Sultan II. Mahmud dönemlerinde başlatılan yenilik hareketleri özellikle ordunun modernleşmesine odaklanmıştır. Bu bağlamda, Koca Mehmed Hüsrev Paşa tarafından kaleme alınan Hidmet-i Asker der-Zemân-ı Sefer adlı eser, dönemin askerî yapısını anlamak için önemli bir kaynaktır. Eserde ordunun teşkilatlanması, savaş stratejileri, rütbeler arası ilişkiler, talim yöntemleri ve lojistik alanlarında bilgiler yer almakta, modern bir orduya geçişin temelleri aktarılmaktadır. Koca Mehmed Hüsrev Paşa'nın seraskerlik gibi üst düzey görevlerde bulunması, reformların yalnızca teknik değil, aynı zamanda toplumsal ve kurumsal bir değişim süreci olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Eser ve yazarın liderliği, Osmanlı askerî tarihine ışık tutan değerli bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The traditional socio-economic structure of the Ottoman Empire began to deteriorate in the 17th and 18th centuries due to internal and external crises, making comprehensive reforms inevitable. The reform movements initiated during the reigns of Selim III and Mahmud II focused particularly on the modernization of the military. In this context, the work Hidmet-i Asker der- Zemân-ı Sefer written by Koca Mehmed Hüsrev Pasha serves as a critical source for understanding the military structure of the period. The text provides detailed insights into the organization of the Ottoman army, war strategies, relationships between ranks, training methods, and logistics laying the foundation for the transition to a modern military system. Mehmed Hüsrev Pasha, of Abkhazian origin, played a significant role not only in military matters but also in shaping reforms. He exhibited active leadership during the establishment of the Asakir-i Mansure-i Muhammediye army under Mahmud II and held prominent positions such as the Serasker (Commander-in-Chief), contributing to the restructuring of the Ottoman military.