Tüketicilerin hediye verme davranışı
Consumers' gift-giving behavior
  1. Tez No: 976431
  2. Yazar: AFIWAVI CATHERINE NOULETAME
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Pazarlama, Tüketici davranışı, Tüketici tutumları, Motivation, Marketing, Consumer behavior, Consumer attitudes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, hediye verme davranışlarını ve motivasyonlarını, cinsiyet, yaş, gelir ve hediye veren ile alıcı arasındaki ilişki gibi çeşitli demografik boyutlar üzerinden incelemektedir. Çalışmada, bu faktörlerin hediye verme kararlarını anlamlı ölçüde etkileyip etkilemediğini belirlemek amacıyla on beş hipotez test edilmiştir. Veriler, çevrimiçi dağıtılan anketler aracılığıyla 441 katılımcıdan toplanmış ve ANOVA ile Student t-testi gibi istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, cinsiyete dayalı anlamlı farkların genel olarak bulunmadığını göstermektedir. Bu durum, hediye verme davranışlarının geleneksel cinsiyet ayrımlarının ötesinde olduğunu işaret etmektedir. Aynı şekilde, yaş veya gelir ile ilgili belirgin farklılıkları destekleyen çok az kanıt bulunmuştur; bazı hediye kategorilerinde yaşa bağlı kısmi farklılıklar gözlemlenmiştir. Özellikle, hediye verme motivasyonlarını gelire bağlayan hipotezler kısmen doğrulanmıştır. Bu durum, altında yatan karmaşıklığın daha ayrıntılı incelenmeyi hak edebileceğini göstermektedir. Bu bulgular, tüketicileri yalnızca demografik temellere göre segmentlere ayıran geleneksel ticari ve pazarlama modellerini sorgulamaktadır. Ayrıca, hediye verme motivasyonlarının daha incelikli ve kişisel faktörlerden etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bu tez, tüketici davranışları literatürüne, hediye verme üzerine daha detaylı ve çeşitlendirilmiş bir bakış açısı sunarak katkıda bulunmakta ve daha hedefe yönelik, kişiselleştirilmiş pazarlama stratejilerinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines gift giving behaviors and motivations through various demographic dimensions such as gender, age, income, and the relationship between the giver and the receiver. Fifteen hypotheses were tested to determine whether these factors significantly influence gift purchasing decisions. Data were collected from 441 participants via online surveys and analyzed using statistical methods such as ANOVA and the Student t-test. The study's results indicate that there are generally no significant differences based on gender, suggesting that gift purchasing behaviors transcend traditional gender divisions. Similarly, there is little evidence to support notable differences related to age or income, although some partial age-related differences were observed in certain gift categories. In particular, the hypotheses linking gift purchasing motivations to income were partially confirmed, indicating an underlying complexity that may warrant further detailed investigation. These findings challenge traditional commercial and marketing models that segment consumers strictly on demographic grounds. Moreover, they reveal that the motivations for giving gifts are influenced by more nuanced and personal factors. This thesis contributes to the literature on consumer behavior by offering a more detailed and diversified perspective on gift giving, and it underscores the importance of more targeted and personalized marketing strategies.