İzmit körfezi dip çamurunun kireç ile stabilizasyonu
The li̇me stabi̇li̇zati̇on of dredged sludge in İzmit bay
  1. Tez No: 976516
  2. Yazar: AYŞE ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN KAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Basınç Dayanımı, Sönmemiş Kireç, Tarama Çamurları, Kireçle Stabilizasyon, Unconfined Compressive Strength, Quicklime, Dredged Sediments, Lime Stabilization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
Özet
Artan sanayi ve endüstriyel faaliyetler nedeniyle ülkemizde deniz tabanları önemli ölçüde tahrip olmuştur. Deniz dibi ekosisteminin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için, yüksek su muhtevasına sahip dip çamurlarının susuzlaştırılması ve yeniden kullanım potansiyellerinin araştırılması büyük önem taşımaktadır. Tarama esnasında çamuru daha kuru bir hale getirmek amacıyla polimer katkısı ilave edilmiş ve polimer ilave edilen yüksek su muhtevalı dip çamuru üzerinde laboratuvar deneyleri yapılmıştır. İzmit körfezinden alınan tarama çamuruna %7, %10, %12,5, %15 ve %20 oranlarında kireç eklenmiş ve farklı kireç oranlarında numuneler hazırlanmıştır ve küre tabi tutulmuştur. Anlık, 1 günlük, 7 günlük ve 28 günlük kür süreleri sonunda numunelere serbest basınç dayanımı deneyi yapılarak dayanımları belirlenmiştir. Doğal zeminin çok yüksek su muhtevasına sahip olmasından dolayı numune hazırlanamamış, bu sebeple serbest basınç dayanımı ölçüme tabi tutulamamıştır. 28 günlük kür sonunda %7 kireç katkısıyla 45 kPa, %10 kireç katkısıyla 90 kPa, %12,5 kireç katkısıyla 260 kPa; %15 kireç ile 498 kPa; %20 kireç katkısı ile 579 kPa değerine çıktığı görülmektedir. Deney sonuç verilerine göre tarama çamurlarının iyileştirilmesinde kireç oranı arttıkça dayanımın arttığı gözlenmiştir. Kireç ilavesi ile çamur kurumuş %99 olan doğal su muhtevası %37'ye kadar düşmüştür. Doğal çamurun LL değeri 72, PL değeri 20, PI değeri 52 bulunmuş %12,5 kireç katkısı ile LL 68; PL 38; PI 29 çıkmış likit limit ve plastisite indisi değerlerinde azalma görülürken plastik limit değerlerinde ise artış gözlemlenmiştir kireç ilavesi atık çamurun daha işlenebilir ve daha az şişen bir yapıya dönüştüğünü göstermiştir. Dip çamurunun katkısız CBR değeri 0,37 iken %12,5 kireç ilavesi ile 13'e yükselmiş stabilizasyon öncesinde zayıf olan tarama çamuru, yol dolgusu gibi yapısal tabakalarda veya terasman seviyesi (yani yol yapısının en alt kısmı, doğal zemin yüzeyi) gibi yerlerde inşaat malzemesi olarak kullanılabilir hale gelmiştir. CBR değerindeki artış, tarama çamurunun zemin taşıma kapasitesini yükseltmiş, bu da onun yol yapımında dolgu malzemesi olarak kullanılabilirliğini sağlamıştır. Stabilizasyon sonrası zeminin mühendislik özelliklerinde ortaya çıkan iyileşme, elde edilen malzemenin arazi dolgu çalışmalarında kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Due to increasing industrial and commercial activities, the seabeds in our country have been significantly degraded. In order to protect and ensure the sustainability of the benthic ecosystem, it is of great importance to dewater high-moisture-content dredged sediments and investigate their potential for reuse. During the dredging process, a polymer additive was used to obtain drier sediment, and laboratory experiments were conducted on the high-moisture-content dredged sediments with polymer addition. The dredged sediment obtained from İzmit Bay was mixed with quicklime at rates of 7%, 10%, 12.5%, 15%, and 20%. Samples were prepared with different lime contents and subjected to curing. Unconfined Compressive Strength (UCS) tests were conducted at curing periods of instant, 1 day, 7 days, and 28 days to determine the strength of the samples. Due to the excessively high water content of the natural soil, sample preparation was not possible, and therefore UCS measurements could not be performed on the untreated soil. At the end of the 28-day curing period, UCS values were found to be 45 kPa with 7% lime, 90 kPa with 10%, 260 kPa with 12.5%, 498 kPa with 15%, and 579 kPa with 20% lime content. According to the experimental results, it was observed that increasing the lime content led to an increase in strength. With the addition of lime, the sludge has dried, and the natural water content, which was initially 99%, has decreased to as low as 37%. The Liquid Limit (LL), Plastic Limit (PL), and Plasticity Index (PI) of the untreated sediment were found to be 72, 20, and 52, respectively. With the addition of 12.5% lime, LL decreased to 68, PL increased to 38, and PI decreased to 29. While a reduction in liquid limit and plasticity index was observed, the plastic limit increased, indicating that the lime addition transformed the waste sediment into a more workable and less swell-prone material. Furthermore, the California Bearing Ratio (CBR) value of the untreated dredged sediment increased from 0.37 to 13 with the addition of 12.5% lime. This improvement rendered the previously weak sediment suitable for use as a construction material in structural layers such as road embankments or at the subgrade level (the bottom layer of the road structure resting on natural ground). The increase in the CBR value enhanced the load-bearing capacity of the sediment, making it usable as fill material in road construction. The improvement in the engineering properties of the soil following stabilization demonstrates that the obtained material can be effectively used in field filling operations.