Legitimizing the play: A sociological study of horse race bettors and identity construction in İstanbul
Oyunu meşrulaştırmak: İstanbul'da at yarışı bahisçileri ve kimlik inşası üzerine sosyolojik bir çalışma
  1. Tez No: 976540
  2. Yazar: BERK AYTUNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TOLGA USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür sosyolojisi, Sosyal damgalanma, Cultural sociology, Public stigmatization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İstanbul'daki at yarışı bahisçilerinin toplumsal damgalamaya karşı“oyun”kavramını nasıl yeniden yorumlayarak bahis pratiklerini meşrulaştırdıklarını incelemektedir. Huizinga, Caillois, Turner, Berger & Luckmann ve Bourdieu'nün kuramsal çerçevesi doğrultusunda, bahis faaliyetleri; bilgi, şans, kimlik ve duygunun iç içe geçtiği, sosyal ve kültürel olarak inşa edilmiş bir oyun formu olarak ele alınmıştır. Araştırma, İstanbul'un dört farklı ilçesindeki dört ganyan bayiinde gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler ve katılımcı gözlem verilerine dayalı nitel bir yöntem izlemektedir. Elde edilen nitel veriler tematik ve söylem analizi yoluyla çözümlenmiştir. Bulgular, katılımcıların kendilerini“kumarbaz”etiketinden ayırmak için“oyuncu”ya da“atsever”gibi alternatif kimlikler benimsediklerini; bahis mekânlarının ise sosyal bağlar, performatif ritüeller ve sembolik sermaye üreten alanlar olarak işlev gördüğünü göstermektedir. Bu çalışma, Türkiye bağlamında kültürel olarak gömülü boş zaman pratiklerinin ahlaki ekonomi, kurumsal yapı ve gündelik sosyal etkileşimlerle nasıl şekillendiğini ortaya koyarak oyun ve kumar sosyolojisine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how horse race bettors in Istanbul reinterpret the concept of play to legitimise their betting practices in the face of social stigma. Drawing on the theoretical frameworks of Huizinga, Caillois, Turner, Berger & Luckmann, and Bourdieu, betting is approached as a socially and culturally constructed form of play in which knowledge, chance, identity, and emotions are deeply intertwined. The study adopts a qualitative methodology based on semi-structured interviews and participant observation conducted across four betting shops in different districts of Istanbul. The data were analysed through thematic and discourse analysis. The findings reveal that participants adopt alternative identities such as“player”or“horse enthusiast”to distance themselves from the stigmatised label of“gambler”Betting venues are shown to function as spaces that generate social ties, performative rituals, and symbolic capital. By exploring how culturally embedded leisure practices are shaped by moral economics, institutional frameworks, and everyday interactions in the Turkish context, this study contributes to the sociology of play and gambling.