Farklı dental implant tasarımlarının burulma, yorulma ve korozyon testlerinin karşılaştırılması
Comparison of torsion, fatigue and corrosion tests of different dental implant designs
- Tez No: 976539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, Yorulma Analizi, Dental İmplant, Biomechanics, Fatigue Analysis, Dental Implant
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, dental implant sistemlerinin biyomekanik performansını değerlendirmek amacıyla, üst ve alt çenede kullanılan farklı kemik seviyesi ve doku seviyesi implant tasarımlarına odaklanılmıştır. Çalışma kapsamında, uluslararası kabul görmüş EN ISO 14801:2016, ISO 10271:2011, ISO/TR 18130:2016 ve ISO/TS 13498:2011 test standartlarına göre gerçekleştirilen test sonuçları incelenmiştir. Araştırmada ele alınan dental implant sistemleri; uyumlu abutmentler, iyileştirme başlıkları, cerrahi ve protetik parçalar, kapatma vidaları ve implant enstrümanları ile entegre çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Çalışmada, dental implantların kullanıldığı klinik uygulamalarda karşılaşılan başarısızlıkların analiz edilmesine yönelik literatür araştırması gerçekleştirilmiş ve implantlarda meydana gelen hasarların biyomekanik nedenleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre implant başarısızlıklarına yol açan başlıca faktörler arasında yorulma nedeniyle oluşan çatlaklar, yüzey korozyonu, malzeme özellikleri ve implant tasarımı yer almaktadır. Bu kapsamda, farklı titanyum malzeme sınıflarından üretilen çeşitli dental implant tasarımlarının yorulma dayanımı, burulma ve statik mekanik performanslarının yanı sıra korozyon dirençleri de değerlendirilmiştir. İlgili testler, implantların maruz kaldığı klinik yükleri simüle ederek gerçekleştirilmiş ve biyomekanik özellikler detaylı olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı, dental implant tasarımlarının klinik dayanıklılığını artırmak ve biyomekanik başarısızlıkların önüne geçilmesine yönelik öneriler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
In the thesis, the test results of dental implant designs grouped as different bone level implants and tissue level implants used for oral endosteal implantation treatment in the upper and lower jaws and functional and aesthetic oral rehabilitation of edentulous or partially toothed patients were discussed in accordance with the internationally accepted EN ISO 14801:2016, ISO 10271:2011, ISO/TR 18130:2016 and ISO/TS 13498:2011 biomechanical test standards. The Dental Implant System is a bone-level dental implant system integrated with compatible abutments, healing heads, surgical and prosthetic parts, closure screws, surgical and prosthetic parts, and instruments. The system works in harmony with existing implant instruments. The healing process required for osseointegration is individual and depends on the treatment. Determining the appropriate timing for implant placement is solely the doctor's responsibility. In this study, research examining implant failures in patients with dental implants was reviewed, with the aim of analyzing the causes of damage from a biomechanical perspective. Dental implants may experience damage during use as a result of the various loading conditions they endure. Literature studies suggest that the primary factors contributing to such damage include fatigue leading to cracks, surface corrosion, inappropriate material selection, and flaws in implant design. This study aimed to conduct an in-depth analysis to carry out a comprehensive biomechanical evaluation in which corrosion resistance as well as static, torsion and dynamic properties were discussed by considering different dental implant designs made of different levels of titanium materials. The biomechanical evaluation of the specified dental implants was carried out according to mechanical test standards and methods, with reference to the anatomical loads applied in the human mouth where the dental implants are placed.