Birinci basamakta takip edilen gebelerde insülin direncinin doğum ağırlığı, doğum sonrası depresyona etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of insulin resistance in pregnant women monitored in the first trimester on birth weight and postpartum depression
- Tez No: 976547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN TOPAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebe, HOMA-IR, insülin direnci, doğum sonrası depresyon, Pregnant, HOMA-IR, insulin resistance, postpartum depression, Insulin resistance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda birinci basamakta takip edilen gebelerin insülin direncinin doğum ağırlığı ve doğum sonrası depresyona etkisi araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız aile sağlığı merkezinde takip edilen gebeler üzerinde yapılmıştır.6 ay süresince gebeliğin son döneminde kan tahlili alınmış sosyodemografik özellikleri kaydedilmiş, beslenme bilgi düzeyi ve besin tüketim alışkanlıklarını ölçen likert tipi anket formu doldurulmuştur. Doğum sonrası dönemde bir defa Edinburg Doğum sonrası Depresyon Ölçeği formu doldrulmuştur. İstatistiksel analizde SPSS 27.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma, Adana'da iki Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 95 hamile bayan üzerinde kesitsel tipte gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların ortalama Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 28,6±5,2 kg/m2'dir. Gebelerin %41,1'i aşırı kilolu (25−29,9 kg/m2), %37,9'u ise obez ve morbid obez (VKI˙>30) sınıfındadır. Ortalama Açlık Glukozu 78±12,31 mg/dL, HOMA-IR değeri ise 2,62±2,42'dir. Yenidoğanların ortalama ağırlığı 3224,03±430,53 gr'dır. Yenidoğanların %53,7'si normal doğum ağırlığına (AGA), %46,3'ü ise yüksek doğum ağırlığına (LGA) sahiptir. Yüksek eğitimli gebeler, sağlıklı beslenmenin gebelikte şeker hastalığı ve preeklampsi riskini azalttığına dair sorulara daha olumlu yanıt vermişlerdi. VKİ sınıfı yükseldikçe hem sistolik hem de diastolik kan basıncı anlamlı şekilde artmıştır (p=0,012 ve p=0,050).VKİ sınıfı yükseldikçe insülin seviyesi ve HOMA-IR değeri anlamlı şekilde yükselmiştir (p=0,050).VKİ sınıfı artıkça yenidoğan ağırlığı (p=0,014) ve yenidoğan baş çevresi (p=0,020) büyümektedir. Kilolu gebelerin doğum sonrası depresyon yaşama ihtimali anlamlı şekilde yüksekti (p=0,013) ve bu durumla bağlantılı olarak VKİ yüksek gebelerin de depresyon yaşama ihtimali anlamlı şekilde yüksekti (p=0,024). Anne VKİ'si ile yenidoğan ağırlığı (r=0,203,p=0,048) ve yenidoğan baş çevresi (r=0,222,p=0,030) arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Fazla kilolu ve obez gebeler insülin direnci sorunu yaşamaya yatkınlardır ve bu durum yenidoğan ağırlığının artmasına neden olmaktadır. Kilonun gebelikte yüksek olması doğum sonrası depresyon yaşama ihtimalini de artırmaktadır. Gebeler beslenme ve sağlıklı kilo alımı konularında bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study aimed to investigate the effect of insulin resistance on birth weight and postpartum depression in pregnant women followed up in primary care. Materials and Methods: Our study was conducted on pregnant women followed at a family health center. Blood tests were taken during the final six months of pregnancy, sociodemographic characteristics were recorded, and Likert-type questionnaires measuring nutritional knowledge and food consumption habits were completed. The Edinburgh Postpartum Depression Scale was completed once during the postpartum period. Statistical analysis was performed using the SPSS 27.0 software package. Results: A cross-sectional study was conducted on 95 pregnant women registered at two Family Health Centers in Adana. The mean Body Mass Index (BMI) of the participants was 28.6±5.2 kg/m2. 41.1% of the pregnant women were overweight (25−29.9 kg/m2), and 37.9% were obese or morbidly obese (BMI˙>30). Mean Fasting Glucose was 78±12.31 mg/dL, and HOMA-IR value was 2.62±2.42. The mean weight of the newborns was 3224.03±430.53 g. 53.7% of the newborns had normal birth weight (AGA), and 46.3% had high birth weight (LGA). Highly educated pregnant women responded more positively to questions about whether a healthy diet reduces the risk of gestational diabetes and preeclampsia. Both systolic and diastolic blood pressure increased significantly with increasing BMI class (p=0.012 and p=0.050). Insulin levels and HOMA-IR values increased significantly with increasing BMI class (p=0.050). As BMI class increased, newborn weight (p=0.014) and newborn head circumference (p=0.020) increased. Overweight pregnant women had a significantly higher risk of experiencing postpartum depression (p=0.013), and relatedly, pregnant women with a higher BMI also had a significantly higher risk of experiencing depression (p=0.024). A positive correlation was found between maternal BMI and newborn weight (r=0.203, p=0.048) and newborn head circumference (r=0.222, p=0.030). Conclusion: Overweight and obese pregnant women are prone to insulin resistance, which leads to increased newborn weight. High weight during pregnancy also increases the risk of postpartum depression. Pregnant women should be counseled on nutrition and healthy weight gain.