Bir dişli kutusunda titreşim ve akustik dataların incelenmesi
Investigation of vibration and acoustic data in a gearbox
  1. Tez No: 976546
  2. Yazar: ÇAĞLAR DALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik titreşim, Mechanical vibration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Güç aktarma organlarının dişli ve yataklarında meydana gelen arızalar, uçak, helikopter ve gemi gibi makineler için hayati bir öneme sahiptir. Bir makinede hareketin bir bileşenden diğerine kesintisiz ve verimli bir şekilde iletilmesi, yapılan işin hassasiyetini ve kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle, özellikle bu tür sistemlerde kullanılan dişli titreşimlerinde oluşan hataların erken tespiti ve onarım işlemlerinin üretimi aksatmadan gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, 16/1 dişli oranlı iki kademeli bir dişli kutusunun 300 rpm, 600 rpm, 900 rpm ve 1200 rpm giriş hızlarında titreşim ve akustik ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, Fast Fourier Transform (FFT) yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Dişli kutusunun dişli kavrama frekansları 1.kademede sırasıyla 720 Hz, 1440 Hz, 2160 Hz ve 2880 Hz olarak, 2. kademede ise 2720 Hz, 5440 Hz, 8160 Hz ve 10880 Hz olarak hesaplanmıştır. Hesaplanan karakteristik frekanslar ile titreşim ve akustik yöntemi ile ölçülen dişli kavrama frekanslarının birebir örtüştüğü görülmüştür. Veri analizleri, dişli kutusunun 2. kademesinde hizalama ve gevşeklik varlığını, 1. ve 2. kademe dişlilerinde diş aşınması olduğu ortaya koymuştur. Hizalama hataları; dişli kavrama ve mil frekanslarının 2. harmoniklerinde oluşan genlik modülasyonu ile gevşeklik; mil frekanslarının düzensiz genlik oluşumu ile diş aşınması ise dişli kavrama frekansının 3. harmoniğinde oluşan genlik modülasyon ve yan bant oluşumu ile tespit edilmiştir. Son olarak, titreşim ile akustik analiz sonuçları karşılaştırılmış ve akustik analizin, titreşim analizi kadar dişli kutusundaki hataların tespitinde etkili ve daha ekonomik bir yöntem olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Failures in the gears and bearings of the powertrain are of vital importance for machines such as airplanes, helicopters and ships. The uninterrupted and efficient transmission of motion from one component to another in a machine directly affects the precision and quality of the work performed. Therefore, it is of great importance that early detection of faults in gear vibrations used in such systems and repair operations are carried out without disrupting production. In this study, vibration and acoustic measurements of a two-stage gearbox with a gear ratio of 16/1 were performed at input speeds of 300 rpm, 600 rpm, 900 rpm and 1200 rpm. The data obtained were analyzed using the Fast Fourier Transform (FFT) method. The gear clutch frequencies of the gearbox were calculated as 720 Hz, 1440 Hz, 2160 Hz and 2880 Hz in the first stage and 2720 Hz, 5440 Hz, 8160 Hz and 10880 Hz in the second stage, respectively. It was observed that the calculated characteristic frequencies coincide exactly with the gear clutch frequencies measured by vibration and acoustic method. Data analysis revealed the presence of misalignment and looseness in the 2nd stage of the gearbox and tooth wear in the 1st and 2nd stage gears. Alignment errors were detected by amplitude modulation at the 2nd harmonics of the gear clutch and shaft frequencies, slack was detected by irregular amplitude generation at the shaft frequencies, and tooth wear was detected by amplitude modulation and sideband generation at the 3rd harmonic of the gear clutch frequency. Finally, the results of vibration and acoustic analysis were compared and it was concluded that acoustic analysis can be as effective and more economical method for detecting faults in the gearbox as vibration analysis.