Bir teratojenite bilgi servisine başvuran gebelerin maruz kaldığı bitkisel ürünlerin değerlendirilmesi: On yıllık kesitsel çalışma
Evaluation of herbal product exposure in pregnant women consulting a teratology information service: A ten-year cross-sectional study
  1. Tez No: 976560
  2. Yazar: OSMAN KARAKULAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Bitkisel Ürün, Teratojenler, Farmakovijilans, Pregnancy, Herbal Products, Teratogens, Pharmacovigilance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma; merkezimize başvuran gebelerde bitkisel ürün kullanım sıklığını, çeşitliliğini, kullanıcıların sosyodemografik/klinik özelliklerini belirlemeyi ve kullanımın maternal-fetal sonuçlara etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Retrospektif, kesitsel ve tanımlayıcı tipteki bu çalışmaya; 2013–2023 yılları arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Teratojenite Bilgi Servisi'ne başvuran ve bitkisel ürün kullanan gebeler dahil edilmiştir. Veriler arşiv kayıtlarından ve sözlü onamla yapılan telefon görüşmelerinden elde edilerek istatistiksel analiz yapılmıştır. Bulgular: Başvuran 5101 gebenin 244'ünde (%4,78) bitkisel ürün kullanımı saptanmıştır. En sık tercih edilenler ada çayı, yeşil çay, ıhlamur, zencefil ve passiflora olup; bildirilen 122 ürünün %80,3'üne dair insan verisi yoktur. Okuryazar olmayanlarda passiflora kullanımı anlamlı düzeyde yüksektir (p=0,044). Ulaşılan 152 olgunun 121'i canlı doğmuş; konjenital anomali oranı %11,6 (en sık kardiyovasküler sistem) bulunmuştur. Bitkisel ürün gruplarıyla konjenital anomali arasında ilişki saptanmazken (p>0,05); maternal komplikasyon öyküsü olanlarda anomali sıklığı anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0,012). Sonuçlar: Ülkemizdeki 10 yıllık veriyi kapsayan ilk araştırma olan çalışmamızda, ürün çeşitliliği geniş ancak güvenlilik verisi yetersiz bulunmuştur. Saptanan yüksek anomali oranı (%11,6); kontrol grubu eksikliği ve karıştırıcı faktörlerin (yaş, kronik hastalık, alkol, sigara kullanımı, radyasyon maruziyeti, ilaç kullanımı, obstetrik öykü) varlığı nedeniyle kesin bir neden-sonuç ilişkisine dayandırılamamıştır. Gebelikte bitkisel ürün kullanımı sorgulanmalı, farkındalık artırılmalı ve kontrollü ileri çalışmalar planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the prevalence and types of herbal product use among pregnant women presenting to our center, to identify the sociodemographic/clinical characteristics of the users, and to investigate the impact of such use on maternal-fetal outcomes. Methods: This retrospective, cross-sectional, descriptive study included pregnant herbal product users applying to the Teratogenicity Information Service of İzmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between 2013 and 2023. Data were obtained from archive records and telephone interviews conducted with verbal consent, and then analyzed statistically. Results: Herbal product use was identified in 244 (4.78%) of the 5101 pregnant applicants. The most commonly used products were sage, green tea, linden, ginger, and passiflora. Notably, 80.3% of the 122 reported products lacked human safety data. Passiflora use was found to be significantly higher in illiterate women (p=0.044). Of the 152 cases reached for follow-up, 121 resulted in live births, with a congenital anomaly rate of 11.6% (most frequently affecting the cardiovascular system). Although no significant association was found between herbal product groups and congenital anomalies (p>0.05), anomaly rates were significantly higher in those with a history of maternal complications (p=0.012). Conclusion: This first 10-year study in our country revealed wide product variety but insufficient safety data. The high anomaly rate (11.6%) could not be directly linked to herbal product use due to the lack of a control group and confounding factors (age, chronic disease, alcohol use, smoking, radiation, drug use, obstetric history). Herbal product use during pregnancy should be routinely questioned, awareness raised, and further controlled studies planned.