İlk trimesterde abortus imminens gelişen hastaların obstetrik sonuçları
Obstertic outcomes of patients with abortus imminens in the first trimester
  1. Tez No: 976577
  2. Yazar: GÖKHAN KÖYBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVTAP SEYFETTİNOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Abortus imminens, gestasyonel diyabet, preterm doğum, IUGR, PPROM, Abortion imminence, gestational diabetes, preterm birth, IUGR, PPROM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, abortus imminens tanılı gebelerin gebelik seyirlerinin incelenmesi ve bu hastalarda ilerleyen gebelik haftalarında obstetrik komplikasyonların oranını ve risk faktörleri ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Ocak 2023 - Aralık 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülmüştür. Çalışmaya, abortus imminens tanılı 540 gebe dahil edilmiştir. Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü, çoğul gebelik, yardımcı üreme teknikleri (IVF) ile oluşan gebelik, uterin anomali veya servikal yetmezlik öyküsü bulunan olgular yüksek riskli grup (Grup 1, n=64) olarak; bu risk faktörlerine sahip olmayan olgular ise düşük riskli grup (Grup 2, n=476) olarak tanımlanmıştır. Katılımcıların demografik verileri (yaş, gravida, parite) ve obstetrik sonuçları kaydedilmiştir. Gruplar, obstetrik komplikasyonlar ve gebelik sonuçları yönünden karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 26.0 (IBM Corp., Armonk, NY, ABD) yazılımı kullanılarak yapılmış; gruplar arası farkın değerlendirilmesinde Mann-Whitney U ve One-Way ANOVA testleri uygulanmıştır. p <0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: İki grup arasında gestasyonel hipertansiyon, oligohidramnios, postterm doğum, erken membran rüptürü (EMR), preterm preterm membran rüptürü (PPROM), intrauterin gelişme geriliği (IUGR), Plasenta akreata spektrumu, plasenta dekolmanı, koryoamniyonit, intrauterin ex fetus, konjenital anomali ve atoni açısından anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Yüksek risk riskli grupta gestasyonel diyabet, polihidroamniyoz, ve preterm doğum, düşük riskli gruba göre anlamlı düzeyde yüksekti (p=0.044, p=0.022, p<0.001). Rest plasenta sadece Grup 2'de görülmüş ve fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.006). Vajinal doğum anlamlı risk faktörü olmayan grupta yüksek riskli gruba göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p: <0.001). Sonuç: Abortus imminens öyküsü bulunan ve ek risk faktörlerine sahip gebelerde, olumsuz obstetrik ve neonatal sonuçların görülme olasılığı anlamlı artmaktadır. Bu nedenle, söz konusu hastaların gebelik sürecince dikkatli bir şekilde izlenmesi, erken dönemde gelişebilecek komplikasyonların belirti ve bulgularının yakından takip edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate pregnancy outcomes in patients with threatened abortion and assess obstetric complications in later pregnancy weeks, alongside their association with risk factors. Material and Methods: This retrospective study was conducted at the University of Health Sciences Adana City Training and Research Hospital between January 2023 and December 2024. A total of 540 pregnant women diagnosed with threatened abortion were included. Participants with recurrent pregnancy loss, multiple gestation, conception via assisted reproductive techniques (IVF), uterine anomaly, or cervical insufficiency comprised the high-risk group (Group 1, n=64), while those without these factors comprised the low-risk group (Group 2, n=476). Demographic data (age, gravida, parity) and obstetric outcomes were recorded. Groups were compared regarding obstetric complications and pregnancy outcomes. Statistical analyses were performed using SPSS 26.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Differences between groups were assessed using the Mann-Whitney U and One-Way ANOVA tests, with p<0.05 considered statistically significant. Results: No significant differences were observed between the groups regarding gestational hypertension, oligohydramnios, post-term delivery, PROM, PPROM, IUGR, placenta accreta spectrum, placental abruption, chorioamnionitis, intrauterine fetal demise, congenital anomalies, or uterine atony (p>0.05). However, gestational diabetes, polyhydramnios, and preterm birth were significantly more frequent in the high-risk group (p=0.044, p=0.022, and p<0.001, respectively). Retained placenta occurred only in Group 2, showing a significant difference (p=0.006). Vaginal delivery was significantly more common in the low-risk group than in the high-risk group (p<0.001). Conclusion: In pregnant women with a history of threatened abortion—especially those with additional risk factors—the risk of adverse obstetric and neonatal outcomes increases significantly. Thus, continuous monitoring throughout pregnancy is crucial for early detection and management of potential complications.