Mandibular gömülü üçüncü azı dişlerinin çekim zorluğu ameliyat sonrası sonuçları yansıtır mı?
Does the surgical difficulty of impacted mandibular third molar extractions reflect postoperative outcomes?
  1. Tez No: 976586
  2. Yazar: MERT DOĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÜRSES
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gömülü üçüncü molar, Cerrahi zorluk indeksi, hs-CRP, D-dimer, Dental anksiyete, Postoperatif komplikasyonlar, Impacted third molar, Surgical difficulty index, hs-CRP, D-dimer, Dental anxiety, Postoperative complications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Gömülü mandibular üçüncü molar dişlerin cerrahi olarak çıkarılması, diş hekimliği pratiğinde en sık uygulanan cerrahi işlemlerden biridir. Bu operasyonlar genellikle rutin olarak gerçekleştirilse de, cerrahi sürecin zorluk derecesine bağlı olarak hastalarda farklı düzeylerde postoperatif komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle ağrı, ödem, trismus, fonksiyonel kısıtlılıklar ve buna bağlı olarak gelişen yaşam kalitesi kayıpları, hastaların tedavi sonrası dönemde en sık karşılaştıkları sorunlardır. Bunun yanı sıra, cerrahi müdahale vücutta fizyolojik stres yanıtlarını tetikleyerek sistemik biyokimyasal parametrelerde belirgin değişikliklere yol açabilmektedir. Bu nedenle, cerrahi zorluk derecesi ile postoperatif dönemdeki biyokimyasal ve klinik yanıtlar arasındaki ilişkinin anlaşılması, hem komplikasyonların önlenmesi hem de hasta memnuniyetinin artırılması açısından klinik önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'na başvuran ve cerrahi çekim endikasyonu bulunan 66 birey değerlendirilmiştir. Katılımcıların demografik verileri kaydedilmiş, cerrahi öncesinde Dental Anksiyete Skalası (DAS) ile kaygı düzeyleri ölçülmüş, Escoda'nın zorluk indeksi kullanılarak operasyonların güçlük dereceleri belirlenmiştir. Operasyon öncesi ve sonrası belirlenen günlerde kan örnekleri alınarak yüksek duyarlılıklı C-reaktif protein (hs-CRP) ve D-dimer düzeyleri incelenmiştir. Ayrıca postoperatif dönemde ağrı, ödem, trismus ve vital bulgular klinik olarak değerlendirilmiş, aynı zamanda hastaların oral sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi Ölçekleri (OHIP-14) kullanılarak ölçülmüştür. Çalışmanın bulgularına göre, cerrahi zorluk derecesinin artışı ile postoperatif ağrı, şişlik ve trismus şiddeti arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. D-dimer seviyelerinin cerrahi sonrasında anlamlı şekilde yükseldiği görülmüş, bu durum operasyonel travmanın koagülasyon ve fibrinolitik sistem üzerindeki etkisini yansıtmaktadır. Buna karşın hs-CRP düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmemiştir. Bunun, hs-CRP'nin inflamatuvar yanıtta daha geç pik yapması ve ölçümlerin operasyon sonrası 4. günde sınırlı olarak yapılmasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, cerrahi zorluk derecesi arttıkça dental anksiyete skorlarının yükseldiği ve postoperatif yaşam kalitesi skorlarının olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, gömülü mandibular üçüncü molar cerrahilerinde cerrahi zorluk derecesi, yalnızca cerrahi sürenin ve komplikasyonların şiddetini değil, aynı zamanda hastaların biyokimyasal stres yanıtlarını, vital bulgularını, anksiyete düzeylerini ve yaşam kalitesini de doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle, cerrahi planlamada Escoda'nın zorluk indeksinin rutin olarak kullanılması, hasta yönetiminde öngörülebilirlik sağlaması açısından değerli görülmektedir. Cerrahların, operasyon öncesi dönemde hastanın bireysel risk faktörlerini değerlendirerek uygun hazırlık yapmaları, komplikasyonların azaltılmasına ve hasta memnuniyetinin artırılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Surgical extraction of impacted mandibular third molars is one of the most common procedures in oral and maxillofacial surgery. Despite being a routine intervention, the degree of surgical difficulty significantly influences postoperative outcomes, often leading to complications such as pain, swelling, trismus, and functional limitations, all of which negatively affect patients' oral health–related quality of life. Moreover, surgical trauma can activate systemic stress responses, reflected in alterations of biochemical markers such as high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) and D-dimer, as well as changes in vital signs. The aim of this study was to evaluate the relationship between surgical difficulty, defined according to Escoda's difficulty index, and postoperative biochemical (hs-CRP, D-dimer) as well as clinical parameters (pain, swelling, trismus, vital signs). In addition, patients' pre- and postoperative anxiety levels (Dental Anxiety Scale, DAS) and oral health–related quality of life (OHIP-14) were assessed. Sixty six patients who presented to the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Selçuk University, requiring impacted mandibular third molar extraction, were included. Demographic data were recorded, surgical difficulty was determined using Escoda's index, and blood samples were collected preoperatively and postoperatively on specific days to measure hs-CRP and D-dimer levels. Clinical parameters including pain, swelling, trismus, and vital signs were recorded. Anxiety levels were assessed using the DAS, and oral health–related quality of life was evaluated with OHIP-14. A significant association was observed between higher surgical difficulty and increased severity of postoperative pain, swelling, and trismus. D-dimer levels demonstrated a statistically significant postoperative increase, reflecting the activation of the coagulation and fibrinolytic pathways in response to surgical trauma. In contrast, hs-CRP levels did not show a significant rise, which may be explained by the delayed peak of CRP response and the limitation of measuring only on the 4th postoperative day. Furthermore, higher difficulty scores correlated with elevated dental anxiety levels, adverse changes in vital signs, and poorer postoperative quality of life outcomes. The degree of surgical difficulty in impacted mandibular third molar extractions plays a decisive role not only in determining the severity of postoperative complications but also in modulating systemic biochemical stress responses, vital parameters, and psychological well-being. Incorporating Escoda's difficulty index into preoperative assessment may improve predictability, minimize postoperative complications, and enhance patient-centered outcomes.