Solution approaches for the integrated order picking problem in multi-depot warehouse layouts
Çok giriş/çıkış noktası olan depo düzenlerinde bütünleşik sipariş toplama problemi için çözüm yaklaşımları
- Tez No: 976658
- Danışmanlar: PROF. ZEYNEP DİDEM UNUTMAZ DURMUŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metasezgisel algoritmalar, Sistem benzetimi, Yazılım ajanları, Metaheuristic algorithms, System simulation, Software agents
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
Özet
Gerçek iş dünyasındaki en çarpıcı değişimlerden biri, geleneksel ticaretten e-ticarete doğru gerçekleşen yönelimdir. Bu değişimin birçok nedeni bulunmaktadır ancak en önemli ve bu değişimi hızlandıran sebeplerden biri, Covid-19 küresel pandemi sürecidir. Bu pandemi dönemi boyunca insanlar ihtiyaç duyabilecekleri her şeyi internet üzerinden e-ticaret şirketleri aracılığıyla temin etmişlerdir. Bu değişimin bir sonucu olarak, şirketlerde sipariş toplama operasyonlarının etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi çok daha önemli hale gelmiştir. Bu tezin temel katkısı, entegre sipariş toplama problemini, çoklu Giriş/Çıkış noktaları (depotlar) ve çoklu toplayıcılar kapsamında bütüncül bir yaklaşımla ele almasıdır. Söz konusu problemi statik bakış açısıyla ele almak için, ilk olarak, Karışık Tamsayılı Lineer Programlama modeli geliştirilmiştir. İkinci olarak, Uyum Arama Algoritmasının yeni bir varyantı, büyük boyutlu problemler için makul sürede optimuma yakın çözüm bulmak amacıyla geliştirilmiş ve“Bağımlı Uyum Arama Algoritması”olarak adlandırılmıştır. Üçüncü olarak, problemi dinamik bir perspektiften ele almak için Etmen Tabanlı Modelleme ve Simülasyon yaklaşımı kullanılmıştır. Sonuç olarak bu tez, çoklu depot ve çoklu sipariş toplayıcıyı entegre eden yeni bir depo düzeni önermekte ve hem statik hem de dinamik perspektiflerde sipariş gruplama ve atama problemlerini çözmek için çözüm yaklaşımları geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most dramatic changes in real world business environment is to have new direction from traditional commerce to e-commerce environment. This change has many reasons but one of the most significant and accelerator reason is the Covid-19 global pandemic period. Throughout this pandemic period, people have procured everything they might need through e-commerce companies over the Internet. As a result of this alteration, managing order picking operations effectively and efficiently in companies has become much more substantial. The primary contribution of this thesis is to handle multiple input/output (I/O) points (i.e., depots) and multiple pickers in a holistic approach for integrated order picking problem for the first time. To handle the mentioned problem from the static viewpoint, firstly, a new Mixed-Integer Linear Programming (MILP) model is developed. Secondly, a novel variant of Harmony Search Algorithm is improved to find near optimal solution for large-sized problems in reasonable time and it is called“Dependent Harmony Search (DHS) Algorithm”. Thirdly, Agent-Based Modeling and Simulation (ABMS) approach is used to address the problem from a dynamic perspective. As a conclusion, this thesis proposes a new warehouse layout with multiple depots and multiple pickers and develops solution approaches to solve order batching and assignment problems in both static and dynamic perspectives.