65 yaş üstü bireylerin boş zamanlarını değerlendirme şekillerinin günlük yaşam aktivitesi ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of leisure time patterns of individuals over the age of 65 on daily living activities and quality of life
  1. Tez No: 976730
  2. Yazar: AYŞE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL GÜNGÖR TAVŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Boş Zaman, Yaşlılık, Aktivite 2025, sayfa 64, Quality of Life. Leisure, Old Age, Activity 2025, page 64
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma 65 yaş üstü bireylerin boş zamanlarını değerlendirme şekillerinin günlük yaşam aktivitesi ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel tipte, tanımlayıcı olup araştırmanın Nisan 2024 – Temmuz 2025 tarihleri arasında Manisa Şehir Hastanesi Geriatri Polikliniğinde takip edilen 235 hasta ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri 'Tanıtıcı Bilgi Formu', 'Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği', 'Lawton &Brody Enstrümantal Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği' ve 'Boş Zaman Yönetim Ölçeği' kullanılarak yüz yüze görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS 25.0 istatistik programı kullanılarak sayı, yüzde ve t test değerleri incelendi. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin 123 ü kadın ( %52.3) ,112 si erkek (47.7) hastadan oluşmaktadır. Sosyodemografik bulgulara bakıldığında çoğunluğun kadın ve medeni durumunun evli olduğu, eğitim durumunun okur yazar veya ilköğretim olduğu belirlenmiştir. Meslek dağılımı işçi, memur, serbest çalışma, emekli ve ev hanımı iken çalışamayan birey sayısı % 94.5'tir. Yaşlı Bireylerin çoğunluğunun alkol ve sigara kullanmadığı, aile veya bakımevinde yaşadığı, gelir durumunun giderden az veya gelire denk, kentte yaşayan yaşlı birey sayısının fazla olduğu ve daha önce hastalık geçirmiş birey sayısının yüksek olduğu belirlenmiştir. Lawton günlük yaşam aktiviteleri yaşam kalitesi ve boş zaman yönetim ölçeği arasında istatistiksel olarak pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir (p>0.01). Sonuçlar: 65 yaş üzeri bireylerin boş zamanlarını değerlendirme şekillerinin, günlük yaşam aktivitesi ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin var olduğu hipotezimizi kanıtlamıştır. Lawton günlük yaşam aktiviteleri ve boş zaman yönetim ölçeği skoru arttıkça yaşam kalitesi de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the effects of the ways in which individuals over the age of 65 spend their free time on daily living activities and quality of life. Materials and Methods: The study is cross-sectional, descriptive and was conducted with 235 patients followed up in the Geriatrics Polyclinic of Manisa City Hospital between April 2024 and July 2025. The data of the study were collected using the 'Introductory Information Form', 'World Health Organization Quality of Life Scale', 'Lawton & Brody Instrumental Daily Living Activities Scale' and 'Leisure Management Scale' using face-to-face interview technique. The research data were examined using SPSS 25.0 statistical program using number, percentage and t test values. Results: The individuals participating in the study consisted of 123 women (52.3%) and 112 men (47.7%). Looking at the sociodemographic findings, it was noted that the majority were women and that their marital status was married, with educational status defined as literate or primary education. The occupational distribution included workers, civil servants, self-employed individuals, retirees, and housewives, while the number of individuals unable to work is 94.5. It was determined that the majority of participants did not use alcohol or tobacco, lived in families or care homes, had income levels that were less than or equal to expenses, a large number of elderly individuals living in the city, and a high number of individuals who had previously suffered from illnesses. A statistically positive relationship has been found between Lawton's daily living activities, quality of life, and leisure management scale (p>0.01). Conclusion: We have confirmed our hypothesis that the ways in which individuals over 65 evaluate their leisure time have an effect on daily living activities and quality of life. As Lawton's daily living activities and leisure management scale scores increase, quality of life also improves.