Sel afetlerinde arama ve kurtarma faaliyetlerinin bütünleşik yönetimi ve Türkiye için bir model sorgulaması
Integrated management of search and rescue activities in flood disasters and a model query for Türkiye
- Tez No: 976774
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÇAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Acil durum yönetimi, Afet yönetimi, Arama kurtarma, Kamu yönetimi, Kriz yönetimi, Emergency management, Disaster management, Search and rescue, Public administration, Crisis management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada; Türkiye'nin coğrafi özellikleri ve bölgesel farklılıkları sonucu ortaya çıkan farklı afet tipleri ve bunların risklerine karşı var olan arama ve kurtarma çalışmalarının kalitesinin arttırılması ve oluşabilecek olumsuzlukların önlenmesi için arama ve kurtarma faaliyetlerinin sel afeti özelinde bütünleşik yönetim içerisinde değerlendirilmesi ve Türkiye için yeni bir model sorgulanması hedeflenmektedir. Bu çerçevede sel afetlerinde arama ve kurtarma çalışmalarına katılan ekip üyelerinden elde edilen veriler ile afet tiplerine yönelik uzmanlaşma gerekliliğinin belirlenmesi ve bu yönde yapılabilecek çalışmalara katkı sunulması amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemi ve durum çalışma deseni temel alınarak yürütülmüştür. Araştırmanın amacına uygun olarak, ele alınan konu hakkında derinlemesine ve çok boyutlu bilgi elde edebilmek amacıyla amaçlı örnekleme yöntemine başvurulmuştur. Örneklem seçiminde, arama ve kurtarma faaliyetlerine ilişkin farklı bakış açılarını yansıtacak şekilde çeşitliliği sağlamak amacıyla maksimum çeşitlilik örneklemesi tercih edilmiştir. Bu doğrultuda, araştırmanın örneklemi; sel afetlerinde arama ve kurtarma çalışmalarında bizzat sahada aktif olarak görev almış 25 kişiden oluşturulmuştur. Veri toplama sürecinde, katılımcıların deneyim ve görüşlerini sistematik biçimde karşılaştırılabilir kılmak amacıyla yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmış ve bu form aracılığı ile nitel veriler elde edilmiştir. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler, betimsel analiz ve bulguların kapsamını genişletmek amacıyla doküman analizine tabi tutulmuştur. Bu yaklaşım, araştırmanın güvenilirliğini ve geçerliliğini artırarak, sel afetlerinde arama ve kurtarma faaliyetlerinin yönetimine ilişkin daha bütüncül ve sahaya duyarlı bir değerlendirme yapılmasına olanak sağlamıştır. Araştırma sonucunda eğitim, donanım, uzmanlık, sahadaki problemler ve risk ve güvenlik temalarına ulaşılmıştır. Arama ve kurtarma faaliyetlerinin bir bütün olarak ele alındığı ve sel afetlerine yönelik bir uzmanlaşma gerekliliğinin bulunduğu görülmektedir. Bununla beraber arama ve kurtarma çalışanlarının sahada karşılaştıkları problemler ile riskli durumlara yönelik çözüm üretilmesi gerekmektedir. Araştırma neticesinde Türkiye için stratejik, taktik ve operasyonel seviyede yeniden yapılanmayı içerecek sel afetlerine yönelik bir arama ve kurtarma model önerisi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate search and rescue activities within integrated management specific to flood disasters and to question a new model for Türkiye in order to increase the quality of search and rescue activities against different disaster types and the risks that arise as a result of geographical features and regional differences of Türkiye's and to prevent possible negativities. In this context, the aim is to determine the need for specialization in disaster types with the data obtained from the team members who participated in search and rescue activities in flood disasters and to contribute to the studies that can be done in this direction. The research was conducted using the qualitative research method and case study design. A purposeful sampling method was used to obtain in-depth and multi-dimensional information about the subject. In the sample selection, maximum diversity sampling was preferred to provide diversity that reflects different perspectives on search and rescue activities. In this direction, the research sample comprised 25 people who actively participated in search and rescue activities in flood disasters. In the data collection process, a semi-structured interview form was used to compare the experiences and opinions of the participants systematically, and qualitative data were obtained through this form. The data obtained from the interviews were subjected to descriptive analysis and document analysis to expand the scope of the findings. This approach increased the reliability and validity of the research, allowing for a more holistic and field-sensitive assessment of the management of search and rescue activities in flood disasters. As a result, the themes of education, equipment, expertise, problems in the field, and risk and safety were reached. It is seen that search and rescue activities are considered as a whole and that there is a need for specialization in flood disasters. In addition, solutions should be produced for the problems and risky situations encountered by search and rescue workers in the field. As a result of the research, a search and rescue model proposal for flood disasters that will include restructuring at strategic, tactical, and operational levels for Türkiye was created.