Ameliyathane hemşirelerinin etik konulardaki yaklaşımlarının etik duyarlılıkla ilişkisi
The relationship between operating room nurses approaches to ethical issues and ethical sensitivity
- Tez No: 976777
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÇEÇEN ÇAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Etik, Ameliyathane hemşireliği, ahlaki duyarlılık, etik yaklaşım, Ethics, Operating room nursing, Moral sensitivity, Ethical approach
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma, ameliyathane hemşirelerinin etik konulardaki yaklaşımlarının etik duyarlılıkları ile ilişkisini incelemek amacıyla yapıldı. Gereç Yöntem: Ameliyathane hemşirelerinin etik konulardaki yaklaşımlarının etik duyarlılıkla ilişkisini incelemek amacıyla, tanımlayıcı/ ilişki arayıcı çalışma dizaynında planlandı. Kasım 2023-Kasım 2024 tarihleri arasında Salihli Devlet hastanesi, Manisa Şehir Hastanesi, Merkez Efendi Devlet Hastanesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yürütüldü. Araştırmanın evrenini Manisa ilindeki üç kamu hastanesi ile bir üniversite hastanesinin ameliyathane biriminde çalışan hemşireler (N=148) üzerinde yapıldı. Araştırmaya katılmayı kabul eden ve dahil edilme kriterlerine uyan n= 106 hemşire araştırma örneklemini oluşturdu. Veriler, Hemşire Sosyodemografik Veri Formu, Ameliyathaneye Özgü Etik Konulara Yaklaşım Anketi ve Etik Duyarlılık Anketi ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Verilerin analizinde, demografik özellikleri tanımlamak için sayı yüzde dağılımı ve tanımlayıcı istatistikler yapıldı. Verilerin normal dağılıma uygunluğuna Skewness-Kurtosis normallik testi ile bakıldı. Veriler normal dağılım göstermediğinden Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin Ameliyathane Özgü Etik Konulara Yaklaşım Anketi ortalama puanı 13,58±1,67 ve Hemşirelerin Ahlaki Duyarlılık Anketi Ortalama Puanı 92,31±21,03 saptandı. Hemşirelerin ameliyathanede çalışma yılı ile ameliyathaneye özgü etik konulara yaklaşım anketi ortalama puanı arasında anlamlı fark olduğu, etik ile ilgili önceden eğitim alanların Ahlaki Duyarlılık Anketi uygulama, yarar sağlama alt alanı ile toplam puanları arasında anlamlı ilişki olduğu belirlendi (p<0,05). Ameliyathaneye özgü etik konulara yaklaşım anketi ile ahlaki duyarlılık anketi ve alt boyutları arasında istatistiksel fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Hemşirelerin sosyo demografik özellik olan yaş, cinsiyet, medeni ve eğitim durumu gibi özellikler ile etik duyarlılık arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Ancak ameliyathanede çalışma yılı ve etik konulara yaklaşım konusunda anlamlı fark ortaya çıkmıştır. 6-10 yıl arası ameliyathanede bulunan hemşirelerin duyarlılığının daha yüksek olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: The study was conducted to investigate the relationship between operating room nurses' approaches to ethical issues and their ethical sensitivity. Materials and Methods: This study was designed as a diagnostic/correlational study to examine the relationship between operating room nurses' approaches to ethical issues and their ethical sensitivity. It was conducted between November 2023 and November 2024 at Salihli State Hospital, Manisa City Hospital, Merkez Efendi State Hospital, and Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Medical Faculty Hospital. The study population consisted of nurses (N=148) working in the operating room units of three public hospitals and one university hospital in Manisa province. A total of n=106 nurses who agreed to participate in the study and met the inclusion criteria formed the study sample. Data were collected using the Nurse Sociodemographic Data Form, the Operating Room-Specific Ethical Issues Approach Questionnaire, and the Ethical Sensitivity Questionnaire. SPSS 22.0 software was used to analyze the data. In the analysis of the data, frequency distribution and descriptive statistics were used to describe demographic characteristics. The Skewness-Kurtosis normality test was used to assess the normality of the data distribution. Since the data did not show a normal distribution, the Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, and Spearman correlation analysis were used. Results: The average score for the Nurses' Approach to Operating Room-Specific Ethical Issues Survey was 13.58±1.67, and the average score for the Nurses' Moral Sensitivity Survey was 92.31±21.03. A significant difference was found between the number of years nurses had worked in the operating room and the average score on the Operating Room-Specific Ethical Issues Approach Survey. A significant relationship was also found between those who had previously received ethics training and their scores on the Moral Sensitivity Survey, specifically in the areas of application and benefit (p<0.05). No statistical difference was found between the operating room-specific ethical issues approach survey and the moral sensitivity survey and its sub-dimensions (p>0.05). Conclusion: No significant difference was found between nurses' sociodemographic characteristics such as age, gender, marital status, and educational status and their ethical sensitivity. However, a significant difference was found in terms of years of experience in the operating room and approach to ethical issues. Nurses with 6-10 years of experience in the operating room were found to have higher sensitivity.