Teşhis ve tedavide yapay zekânın kullanılmasından doğan hukuki sorumluluk
Legal liability arising from use of artificial intelligence in diagnosis and treatment
- Tez No: 976802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAMLA GÜRPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Otonomi, Tıbbi Müdahale, Hekimin Hukuki Sorumluluğu, Ürün Sorumluluğu, Artificial Intelligence, Autonomy, Medical Intervention, Legal Liability of the Physician, Product Liability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sağlık alanında yaşanan teknik gelişmeler önceki gelişmelerden daha farklı bir boyut kazanmıştır. Bu değişikliğin sebebi, büyük ölçüde yapay zekâ teknolojisine dayanmaktadır; çünkü otonomi özelliğine sahip yapay zekâ sistemleri, diğer teknik gelişimlerin ötesine geçmektedir. Yapay zekâ sistemlerinin teşhis ve tedavideki rolü, araştırma alanlarından çıkarak uygulama aşamasına geçmeye başlamıştır. Sağlık verilerinin metin işleme, görüntü işleme gibi yöntemler ile dijital ortama aktarılması, yapay zekâ sistemlerinin sağlık alanındaki etkinliğini arttırmaktadır; çünkü bu sayede yapay zekâ sistemleri tarafından hastalıkların teşhisi ve hastanın kişisel durumuna göre tedavi önerisinin yapılması mümkün olmaktadır. Hatta yapay zekâ sistemlerinin bazı durumlarda hekimlerden daha iyi performans gösterdiği bile kanıtlanmıştır. Fiziksel bir varlığa sahip yapay zekâ sistemlerinin teşhis ve tedavide şimdilik sınırlı bir uygulama alanı olsa da ilerleyen zamanlarda bu alanda belirli görevlerin yapay zekâ sistemlerine bırakılması mümkündür. Dolayısıyla yapay zekâ sistemlerinin teşhis ve tedavi faaliyetlerinde çeşitli süreçleri verimlileştirme yanında daha önce ulaşılamamış sonuçlara ulaşma potansiyeline de sahip olduğu söylenmelidir. Tıbbi müdahalelerde sürecin baştan sona yapay zekâ sistemleri tarafından yürütülebilmesi yakın gelecekte muhtemel görünmemektedir; ancak, yapay zekâ sistemlerinin özellikle otonomi özelliği ve buna bağlı olarak belirli görevleri bağımsız olarak yerine getirebilme potansiyeli, beraberinde zararla sonuçlanabilen tıbbi karar ve müdahale ihtimallerini de getirmektedir. Bu noktada da hukuki sorumluluk konusu önem kazanır. Hukuki sorumluluğun kaynağı tıp alanında başvurulan yapay zekâ sistemleri olduğunda, doğal olarak yapay zekâ uygulamasına başvuran hekimin ve bu sistemleri piyasaya arz eden üreticinin sorumluluğuna odaklanmak gerekir.
Özet (Çeviri)
Recent technological developments in the field of healthcare are different from previous developments. The reason for this change is substantially based on artificial intelligence technology, as autonomous AI systems go beyond other technological developments. The role of artificial intelligence systems in diagnosis and treatment is transitioning from research to practical application. Transferring health data to digital platforms through methods such as text and image processing enhances the effectiveness of artificial intelligence systems in healthcare. Because in this way, it is possible to diagnose diseases and to make treatment recommendations according to the personal condition of the patient by artificial intelligence systems. It has been demonstrated that artificial intelligence systems can outperform physicians in certain cases. Although AI systems embedded in hardware currently have limited applications in diagnosis and treatment, it is possible that certain tasks in this field will be entrusted to such systems in the future. Therefore, it can be said that artificial intelligence systems have the potential not only to enhance the efficiency of various processes involved in diagnosis and treatment but also to achieve previously unattainable results. It seems unlikely that artificial intelligence systems will be able to carry out medical interventions from start to finish in the near future. However, the autonomy feature of artificial intelligence systems and the potential to perform certain tasks independently introduce possibility of medical decisions and interventions that may result in harm. At this stage, the issue of legal liability becomes significant. When legal liability arises from the use of artificial intelligence systems in medicine, it is necessary to focus on the liability of the physician who employs the artificial intelligence and the manufacturer who putting these systems on the market.