Resveratrolün insan diş eti fibroblast aktivitesine etkisinin in vitro olarak incelenmesi
In vitro investigation of resveratrol on human gingival fibroblast activity
  1. Tez No: 976817
  2. Yazar: BERKAY KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU YAMAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Resveratrol, periodontal yara iyileşmesi, anti-fibrotik etki, insan diş eti fibroblastı (HGF), Resveratrol, periodontal wound healing, anti-fibrotic effect, human gingival fibroblast (HGF)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, periodontal yara iyileşmesi ve fibrotik aktivite üzerine, doğal bir polifenol bileşiği olan resveratrolün etkilerini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. İnsan diş eti fibroblastı (HGF-1) hücrelerinde TGF-ß1 ile uyarılmış in vitro fibrotik model oluşturularak resveratrolün hücre canlılığı ve etkin dozları, yara kapanma hızı ve yara iyileşmesinde yer alan TGF-ß, α-SMA, Tip I kolajen, fibronektin, VEGF ve FGF-2 biyobelirteçlerinin fibroblast hücrelerinden ekspresyonu üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Fibroblast hücreleri, 10 ng/mL TGF-ß1 ile uyarılmıştır. Fibroblastlar kültüre edilerek farklı doz aralıklarında (1 ng/mL-90 μg/mL) RSV uygulanmış; sitotoksisite ve etkin doz deneyi (IC50) 24., 48. ve 72. saatlerde MTT hücre canlılığı testi ile, 0-72 saat aralığında yara kapanmasına yönelik etkileri ise yara çizik deneyleri ile değerlendirilmiştir. Fibroblastların TGF- ß, α-SMA, Tip I kolajen, fibronektin, VEGF ve FGF-2 ekspresyonları ELISA yöntemi ile 10 ng/mL ve 1-10-40 μg/mL resveratrol dozları uygulanarak 6., 24. ve 48. saatlerde analiz edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmede iki yönlü ANOVA ve Tukey testleri kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan MTT testlerinde, resveratrolün sitotoksisitesi doz ve zamana bağlı olarak artmış ve nanogram dozlarda etkin bulunmamış, mikrogram dozlarda hücre canlılığı anlamlı oranda azalmıştır (≥20 μg/mL, p<0,05). Yara çizik deneyinde, kontrol gruplarına paralel olarak 72 saatte tüm gruplarda kapanma etkisi görülmüştür. ELISA deneylerinde TGF-ß1 ile uyarılmamış ve uyarılmış fibroblastlarda resveratrol uygulaması, TGF-ß ekspresyonunu doz ve zamana bağlı olarak anlamlı bir şekilde azaltmıştır (p<0,05). ECM proteinlerinden α-SMA üretiminde bir fark gözlenmezken (p>0,05); Tip I kolajen ekspresyonu, uyarılmamış fibroblastlarda 10 μg/mL (6s) ve 10 ng/mL-1 μg/mL (48s) resveratrol dozlarında istatistiksel olarak anlamlı oranda azalmış (p=0,0294, p=0,0462, p=0,0488); uyarılmış grupta bu etki ortadan kalkmıştır. Fibronektin ekspresyonu; uyarılmamış fibroblastlarda 10 μg/mL (6s), 40 μg/mL (24s) ve 10 μg/mL (48s) resveratrol dozlarında anlamlı artış sergilemiş (p=0,0477, p=0,0008, p=0,044); uyarılmış fibroblastlarda bu etki ortadan kalkmıştır. VEGF üretimi; uyarılmış fibroblastlarda 10 ve 40 μg/mL (6s) doz grubunda anlamlı azalma sergilemiştir (p=0,0006; p=0,0087). FGF-2, uyarılmamış fibroblastlarda 1 ve 40 μg/mL (6s) ile 40 μg/mL(24s) doz grubunda anlamlı artış sergilerken (p=0,0169, p=0,0031, p=0,0002); uyarılmış fibroblastlarda böyle bir etki görülmemiştir. Sonuç: Resveratrolün insan diş eti fibroblastlarında düşük dozlarda sitotoksik etki gözlenmezken, yaklaşık 20 μg/mL'den itibaren toksik etki gösterdiği ortaya konmuştur. Bu bileşiğin fibroblastlar üzerindeki anti-fibrotik etkisi TGF-b üzerinden gösterilmekle birlikte, yara iyileşmesinde yer alan diğer bileşenler üzerindeki etkisi sınırlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the effects of resveratrol, a natural polyphenol compound, on periodontal wound healing and fibrotic activity. An in vitro fibrotic model was established using TGF-ß1 stimulated human gingival fibroblasts (HGF-1) cells to evaluate the effects of resveratrol on cell viability and effective doses, wound closure rate, and TGF-ß, α-SMA, Type I collagen, fibronectin, VEGF and FGF-2 expression. Materials and Methods: Fibroblast cells were stimulated with 10 ng/mL TGF-ß1 solution. Fibroblast were cultured and treated with resveratrol at different dose ranges (1 ng/mL-90 μg/mL); cytotoxicity and effective doses (IC50) were evaluated at 24, 48 and 72 hours using the MTT cell viability assay, while the effects on wound healing between 0-72 hours were evaluated using wound scratch assays. TGF-ß, α-SMA, Type I collagen, fibronectin, VEGF, FGF-2 expressions in fibroblast were analyzed in 10 ng/mL and 1-10-40 μg/mL resveratrol doses; at 6, 24 and 48 hours using the ELISA method. Two-way ANOVA and Tukey tests were used for statistical evaluation. Results: In the MTT assays performed, the cytotoxicity of resveratrol in a dose and time dependent manner and was not effective at nanogram doses; cell viability decreased significantly at microgram doses (≥20 μg/mL). In the wound scratch assay, a closing effect was observed in all groups at 72 hours, parallel to the control groups. In ELISA assays, resveratrol application in TGF-ß1 both normal and induced fibroblasts, significantly reduced TGF-ß expression in a dose and time dependent manner (p<0,05). While no difference was observed in the production of α- SMA among ECM proteins (p>0,05); Type I collagen expression was significantly reduced in normal fibroblasts at resveratrol doses of 10 μg/mL (6h) and 10 ng/mL-1 μg/mL (48h) (p=0.0294, p=0.0462, p=0.0488); this effect was absent in the stimulated group. Fibronectin expression showed a significant increase in normal fibroblasts at resveratrol doses of 10 μg/mL (6h), 40 μg/mL (24h) and 10 μg/mL (48h) (p=0.0477, p=0.0008, p=0.004); while this effect was eliminated in induced fibroblasts. VEGF production showed a significant decrease in stimulated fibroblasts in the 10 and 40 μg/mL (6h) dose groups (p=0.0006, p=0.0087). FGF-2 showed a significant increase in normal fibroblasts in the 1 and 40 μg/mL (6h) and 40 μg/mL (24h) dose groups (p=0.0169, p=0.0031, p=0.0002); no such effect was observed in induced fibroblasts. Conclusions: While no cytotoxic effect was observed at low doses of resveratrol in human gingival fibroblasts, it was found to be exhibit toxic effects at concentrations of 20 μg/mL and above. Although the anti-fibrotic effect of this compound on fibroblasts was demonstrated via TGF-ß effect on other components involved in wound healing was found to be limited.