Kurban ritüelleri üzerine görsel yorumlar
Visual interpretations of sacrificial rituals
- Tez No: 976816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL BAYSAR BOERESCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Beden, Kimlik, Kurban, Ritüel, Body, Identity, Sacrifice, Ritual
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez, kurban kavramının dini kökenleri ve sanatsal temsillerini kapsayacak şekilde, tarih boyunca geçirdiği evrimi analiz etmeyi amaçlamaktadır. Kurban, yalnızca bir ritüel ya da inanç sisteminin parçası olarak değil, aynı zamanda toplumsal hafızada yer etmiş güçlü bir sembol olarak görülmektedir. Tarih boyunca farklı coğrafya ve medeniyetlerde çeşitli biçimlerde tezahür eden kurban törenleri, ait oldukları dönemin entelektüel ortamıyla paralel olarak gelişmiş ve sanatta önemli bir yer edinmiştir. Bu araştırmada, kurban imgesinin farklı kültürler ve sanat tarihi üzerindeki yansımaları incelenmiş; modern sanat bağlamında ise bu imgenin bireysel temsillere dönüşerek yeni anlam katmanları kazandığı ortaya konmuştur. Teorik temeller ile görsel analizlerin bir araya getirildiği bu çalışma, geçmişin ritüelleri ile günümüz estetik yaklaşımları arasında bir köprü kurmayı hedeflemektedir. Bu yaklaşımın merkezinde, kurbanın yalnızca bir sunum ya da adanma meselesi olmadığı; aynı zamanda bir kimlik meselesi, bir dönüşüm aracı ve zaman zaman da bir direniş unsuru olduğu düşüncesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the evolution of the concept of sacrifice throughout history, encompassing its religious origins and artistic representations. Sacrifice is perceived not only as a part of rituals or belief systems but also as a powerful symbol embedded within collective memory. Sacrificial ceremonies have taken various forms across different geographies and civilizations over time. These practices evolved in parallel with the intellectual climates of their eras and have occupied a significant place in art. This study examines the reflections of the sacrificial image across diverse cultures and art history; moreover, it reveals how, within the context of modern art, this image has evolved into individual representations, acquiring new layers of meaning. By combining theoretical foundations with visual analyses, this research seeks to build a bridge between past rituals and contemporary aesthetic approaches. Central to this approach is the notion that sacrifice is not merely a matter of offering or devotion but also an issue of identity, a tool for transformation, and, at times, a form of resistance.