Geleneksel çocuk kitaplarının sanal gerçeklik teknolojisiyle yeniden tasarlanması
Redesigning traditional children's books with virtual reality technology
- Tez No: 976820
- Danışmanlar: DOÇ. FATİH KURTCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital eğitim, Etkileşimli kitap okuma, Resimli çocuk kitapları, Sanal gerçeklik, Digital education, interactive book reading, Illustrated children books, Virtual reality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Teknoloji, modern çağın vazgeçilmez bir unsuru olarak, eğitimden sağlığa, iletişimden sanata kadar hayatın her alanında hızla gelişmektedir. Bu gelişim, özellikle erken çocukluk eğitimi alanında önemli dönüşümler yaratmaktadır. Geleneksel çocuk kitapları, genç zihinlerin şekillenmesinde kritik bir role sahipken, doğrusal ve statik öğrenme deneyimi sunmaları, artık sanal gerçeklik (SG) teknolojisinin sunduğu interaktif ve dinamik olanaklarla evrim geçirmektedir. Bu çalışma, çocuk kitaplarının SG teknolojisi ile nasıl yeniden tasarlanabileceğini, bu sürecin çocukların dil gelişimi ve problem çözme becerileri üzerindeki olası etkilerini incelemektedir. Bu kapsamda, birinci bölümde çocuk kitaplarının tarihçesi, temel karakteristikleri ve görsel hikâye anlatımının evrimi ele alınmıştır. İkinci bölümde, SG teknolojisinin çocuk kitaplarına entegrasyonunun potansiyel avantajları ve dezavantajları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, SG ve artırılmış gerçeklik (AG) alanındaki örnek uygulamalar detaylandırılmıştır. Son olarak dördüncü bölümde ise bu tezin uygulaması olarak tasarlanan“Kötü Günler Ülkesi”adlı çocuk kitabına yönelik geliştirilen SG uygulamasının tasarım ve üretim süreçleri açıklanmıştır. Bu tezin sonucunda, SG teknolojisinin, çocukların öğrenme deneyimlerini daha anlamlı ve kalıcı hale getirerek onların akademik ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunabilecek güçlü bir araç olduğu ve eğitimciler ile yayıncılar için büyük bir potansiyel taşıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technology, as an indispensable element of the modern era, is developing rapidly in every aspect of life, from education to health, communication to art. This development is creating significant transformations, especially in the field of early childhood education. While traditional children's books hold a critical role in shaping young minds, the linear and static learning experience they offer is now evolving with the interactive and dynamic possibilities provided by Virtual Reality (VR) technology. This study examines how children's books can be redesigned with virtual reality technology and the potential effects of this process on children's language development and problem-solving skills. In this context, the first chapter discusses the history of children's books, their basic characteristics, and the evolution of visual storytelling. The second chapter explores the potential advantages and disadvantages of integrating virtual reality technology into children's books. The third chapter details existing example applications in the fields of virtual and augmented reality. Finally, the fourth chapter explains the design and production processes of the virtual reality application developed for the children's book titled“Kötü Günler Ülkesi”(The Land of Bad Days), which was designed as the practical application of this thesis. As a result of this thesis, it was concluded that virtual reality technology is a powerful tool that can make children's learning experiences more meaningful and lasting, thereby contributing to their academic and personal development, and that it holds great potential for educators and publishers.