Subscapularis kası mobilizasyonunun omuz ağrılarında etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of subscapularis muscle mobilization on shoulder pain
  1. Tez No: 976840
  2. Yazar: FATMA KEVSER MANAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CIMBIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Omuz, Subscapularis, Ağrı, Mobilizasyon, Manuelterapi, Shoulder, Subscapularis, Pain, Mobilization, Manual therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, subscapularis kasına yönelik manuel mobilizasyon uygulamasının omuz ağrısı ve fonksiyonelliği üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan bireyler rastgele olarak iki gruba ayrılmış; kontrol grubuna standart fizik tedavi protokolü uygulanırken, müdahale grubuna buna ek olarak subscapularis kasına spesifik mobilizasyon teknikleri uygulanmıştır. Ağrı düzeyi, Vizüel Analog Skala (VAS) ile subjektif olarak değerlendirilmiştir. Fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi; Oxford Omuz Skoru, Modifiye Constant-Murley Skoru ve SF-36 anketi ile ölçülmüştür. Eklem hareket açıklıkları ve manuel kas kuvveti değerlendirmesi yapılmıştır. Değerlendirmeler üç farklı zaman noktasında (tedavi öncesi, 3. seans sonrası ve 5. seans sonrası) yapılmıştır. Çalışma bulguları, müdahale grubunda ağrı düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğunu, buna paralel olarak kas kuvvetinde ve omuz fonksiyon skorlarında anlamlı iyileşmeler meydana geldiğini ortaya koymuştur. Özellikle abdüksiyon (3,2'den 4,2'ye) ve internal rotasyon(3,7'den 4,37'ye) hareketlerindeki kas kuvveti skorlarında gözlemlenen artışlar, bu mobilizasyon uygulamasının terapötik etkinliğini desteklemektedir. Ayrıca, SF-36 ile değerlendirilen yaşam kalitesi parametrelerinde, fiziksel fonksiyon ve ağrı alt boyutlarında müdahale grubunda anlamlı gelişmeler kaydedilmiştir. Bu bulgular, subscapularis mobilizasyonunun yalnızca lokal bir etki yaratmakla kalmayıp, genel yaşam kalitesini de pozitif yönde etkilediğini göstermektedir(p<0,05). Bu bağlamda, çalışmanın sonuçları, subscapularis mobilizasyonunun omuz patolojilerinin konservatif tedavisinde etkili ve bütüncül bir yaklaşım sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of manual mobilization applied to the subscapularis muscle on shoulder pain and functionality. Participants were randomly divided into two groups: the control group received a standard physical therapy protocol, while the intervention group received additional specific mobilization techniques targeting the subscapularis muscle. Pain level was subjectively assessed using the Visual Analog Scale (VAS). Functional capacity and quality of life were evaluated using the Oxford Shoulder Score, the Modified Constant-Murley Score, and the SF-36 questionnaire. Joint range of motion and manual muscle strength assessments were also performed. Evaluations were conducted at three different time points: before treatment, after the third session, and after the fifth session. The findings revealed a statistically significant reduction in pain and parallel improvements in muscle strength and shoulder function scores in the intervention group. Notably, increases in muscle strength in abduction (from 3.2 to 4.2) and internal rotation (from 3.7 to 4.37) supported the therapeutic effectiveness of the mobilization. Furthermore, significant improvements were observed in the physical function and pain subscales of the SF-36 in the intervention group. These results indicate that subscapularis mobilization not only provides local benefits but also contributes positively to overall quality of life (p<0.05). In this context, the findings suggest that subscapularis mobilization offers an effective and holistic approach in the conservative treatment of shoulder pathologies.