Futbolcuların psikolojik dayanıklılık ve hedef bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation into the relationship between football players' psychological resilience and goal commitment levels
- Tez No: 976841
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL DAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Psikoloji, Sports, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Psikolojik Dayanıklılık, Hedef Bağlılığı, Branş Başarısı, Sosyopsikoloji, Football, Psychological Resilience, Goal Commitment, Athletic Success
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada 18 yaş ve üstü futbolcuların psikolojik dayanıklılık ve hedef bağlılık düzeyleri çeşitli demografik ve sportif değişkenler açısından incelenmiş; değişkenler arasındaki ilişkiler ve yordayıcılık düzeyleri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular çok yönlü istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir.Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 285 erkek ve 29 kadın olmak üzere toplam 314 futbolcu katılmıştır. Araştırmada“Kişisel Bilgi Formu, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Hedef Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde sporcuların psikolojik dayanıklılık ve hedef bağlılığı düzeyleri ile sportif başarı düzeyleri arasındaki farkları belirlemek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA), değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymada Pearson korelasyon ve bağımlı değişkenler arasındaki öngörücü gücü belirlemede Regresyon analizi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<.05 olarak kabul edilmiştir.Bulgular: Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre psikolojik dayanıklılık düzeylerinin cinsiyet ve eğitim durumu değişkenleri arasında anlamlı farklılıklara rastlanmış, hedef bağlılığı düzeyleri arasında anlamlı farklılıklara rastlanmamıştır. Psikolojik dayanıklılık ve hedef bağlılığı düzeyleri, milli sporcu olma, sportif başarı durumu, yaş ve futbol oynama süreleri değişkenleri arasında anlamlı farklılıklara rastlanmamıştır.Sonuç: Sporcuların psikolojik dayanıklılık ve hedef bağlılığı düzeyleri arasında düşük düzeyde pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca psikolojik dayanıklılığın hedef bağlılığını yordadığı ancak bu yordayıcılığın sınırlı düzeyde olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to examine the psychological resilience and goal commitment levels of football players aged 18 and above in relation to various demographic and athletic variables. It further analyzed the relationships and predictive power among these variables through comprehensive statistical methods. Method: A total of 314 football players, including 285 males and 29 females, participated in the study. The data were collected using the Personal Information Form, the Psychological Resilience Scale for Adults, and the Goal Commitment Scale. To analyze the data, one-way analysis of variance (ANOVA) was employed to determine differences in psychological resilience and goal commitment based on athletic success. Pearson correlation analysis was used to assess relationships between variables, while regression analysis was conducted to evaluate the predictive power of the independent variables on the dependent variables. The level of statistical significance was set at p < .05. Findings: The results revealed statistically significant differences in psychological resilience based on gender and educational background. However, no significant differences were found in goal commitment levels with respect to these variables. Moreover, psychological resilience and goal commitment levels did not significantly differ based on variables such as being a national athlete, athletic success status, age, or football experience (playing duration). Conclusion: The findings revealed a low-level positive correlation between athletes' psychological resilience and goal commitment. Moreover, psychological resilience was found to predict goal commitment; however, the magnitude of this predictive effect was limited.