Dirsek travması ile acil servise başvuran hastalarda soğutucu sprey ile plasebo arasındaki etkinliğin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of cooling spray and placebo in patients presenting to the emergency room with elbow trauma
  1. Tez No: 976901
  2. Yazar: LİDYA TÜMKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk sprey, plasebo, dirsek travması, ağrı kontrolü, analjezi, Cold spray, placebo, elbow trauma, pain control, analgesia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız, soğutucu sprey uygulamasının erken ağrı kontrolü ve ödemi önleme etkileri ile redüksiyon işlemi sürecinde hasta konforunu sağlamakla birlikte soğuk uygulamanın klinik etkinliğini değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışma Prospektif, randomize, kontrollü, çift kör bir klinik çalışma olarak İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde yapıldı ve etik kurul onayı alındıktan sonra 6 ay süreyle devam etti. Bu çalışmaya erişkin yaş (18 yaşından büyük olan) ve dirsek travması öyküsü ile başvuran tüm hastalar dahil edildi. Bu hastalar içinden; travmadan 24 saat sonra acil servise başvuranlar, gebelik durumu olanlar, ciddi veya yaşamı tehdit eden bir duruma sahip olanlar (inme, kalp krizi, kardiyak tamponad, kafa içi kanama vb.), açık kırık saptananlar, ek travmaya sahip olanlar ve bilgilendirilmiş onam alınamayanlar (mental durum değişikliği, Türkçe konuşamama) ile çalışmaya katılımı kabul etmeyen hastalar çalışmadan çıkarıldı. Çalışmaya dahil edilen hastalardan onam alındı. Hastalar acil servise kabul edildikleri sıraya göre randomize edilerek 2 gruba ayrıldı. Her hastaya uygulayıcı ve hasta tarafından içeriği bilinmeyen beyaz kâğıt ile kaplanmış püskürtme aparatı bulunan şişe içerinde buzdolabında +4 derecede saklanan sprey uygulandı. Bu spreylerden bir tanesinde plasebo amaçlı normal salin bulunuyor iken diğerinde soğutma spreyi Cryos®Spray (Phyto Performance, İtalya) bulunuyordu. Uygulama şekli soğutucu sprey için üreticinin önerdiği şekilde 5–10 saniye süre ile yaralı alandan 20 cm uzaklıktan püskürtme şeklinde uygulandı. Radyografik görüntülemeler yapıldıktan sonra hastanın ağrı derecelendirmesi yapıldı. Ardından gerekli ise redüksiyon işlemi uygulandı ve işlem sonrası tekrar ağrı derecelendirmesi yapıldı. Sprey uygulaması öncesi ve redüksiyon sonrası daha önceki çalışmalarda ağrı değerlendirilmesi için önerilen Sayısal Derecelendirme Ölçeği (NRS) kullanıldı ve sonuçlar veri kayıt formuna not edildi. Veri kayıt formuna hastanın demografik özellikleri ve röntgen sonuçları da eklenip sorumlu araştırmacıya teslim edildi. Bulgular: Çalışmaya ortalama 42 yaşında toplam 66 hasta (32 kadın, 34 erkek) dahil edilmiştir. Tedavi öncesi ortalama ağrı skoru 7,3 olup, uygulama sonrası 5,6'ya düşmüştür (p<0,001); her iki grupta da ağrıda istatistiksel olarak anlamlı azalma saptanmıştır. Ancak soğuk sprey grubunda ağrı azalması daha belirgin olup, hastaların %71'i (25/35) ağrı skorunda ≥1 puanlık düşüş yaşarken bu oran plasebo grubunda %58'de kalmıştır (18/31). Ayrıca, soğuk sprey uygulanan hastaların 14'ünde ≥3 puanlık ağrı azalması kaydedilirken, plasebo grubunda bu düzeyde azalma yalnızca 5 hastada görülmüştür. Soğuk sprey ile tedavi, plaseboya kıyasla daha fazla hastada ve daha yüksek derecede ağrı hafiflemesi sağlamıştır. Gruplar yaş, cinsiyet ve yaralanma özellikleri yönünden benzerdi (p>0,05); hastaların %83'ünde kırık saptanmadı. Kırığı olan hastalar daha ileri yaştaydı (p=0,001) ve bu hastalarda majör yaralanma oranı belirgin olarak daha yüksekti (p=0,007). Sonuçlar: Soğuk sprey uygulaması, dirsek travması hastalarında ağrı kontrolünde plasebo (salin) spreye kıyasla daha etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study is to evaluate the clinical effectiveness of cold application by ensuring patient comfort during the reduction procedure through the early pain control and edema-reducing effects of cooling spray. Methods: This study was conducted as a prospective, randomized, controlled, double-blind clinical trial in the Emergency Department of İzmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. Following the approval of the institutional ethics committee, it was carried out over a period of six months. All adult patients (aged over 18) presenting to the emergency department with a history of elbow trauma were eligible for inclusion. Patients were excluded if they presented more than 24 hours after the trauma, were pregnant, had a serious or life-threatening condition (such as stroke, myocardial infarction, cardiac tamponade, intracranial hemorrhage, etc.), had open fractures, additional trauma, or were unable to provide informed consent due to altered mental status or language barriers (e.g., inability to speak Turkish), or if they refused to participate in the study. Written informed consent was obtained from all patients included in the study. Patients were randomized into two groups based on their order of admission to the emergency department. Each patient received a spray stored at +4°C in a spray bottle covered with white paper, making its contents unknown to both the patient and the administering clinician. One of the sprays contained placebo (normal saline), while the other contained a cooling spray. The application was performed according to the manufacturer's recommendations: the cooling spray was applied for 5–10 seconds from a distance of 20 cm over the injured area. After radiographic imaging was completed, patients were asked to rate their pain levels. If deemed necessary, a reduction procedure was performed, followed by a second pain assessment. Pain levels were recorded both before the spray application and after the reduction procedure using the Numerical Rating Scale (NRS), which is commonly recommended in similar pain studies. All findings, including demographic data and radiographic results, were recorded on a standardized data collection form and submitted to the responsible investigator. Results: A total of 66 patients with a mean age of 42 years (32 females, 34 males) were included in the study. The mean pre-treatment pain score was 7.3, which decreased to 5.6 after the intervention (p<0.001); a statistically significant reduction in pain was observed in both groups. However, the decrease in pain was more pronounced in the cold spray group, with 71% of patients (25/35) reporting a reduction of ≥1 point in their pain score, compared to 58% in the placebo group (18/31). Furthermore, a pain reduction of ≥3 points was recorded in 14 patients in the cold spray group, while only 5 patients in the placebo group experienced this level of relief. Treatment with cold spray provided pain relief in a greater number of patients and at a higher magnitude compared to placebo. The groups were comparable in terms of age, sex, and injury characteristics (p>0.05); 83% of the patients did not have fractures. Patients with fractures were significantly older (p=0.001) and had a markedly higher rate of major injuries (p=0.007). Conclusion: Cold spray application is a more effective method of pain control compared to placebo (saline) spray in patients with elbow trauma.