Isparta pomza katmanları zemin büyütmelerinin sonlu elemanlar yöntemiyle analizi
Analysis of soil amplification in Isparta pumice layers using the finite element method
- Tez No: 976902
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik analiz, Sayısal analiz, Dynamic analysis, Numerical analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Isparta bölgesine ait pomza zemin tabakalarının deprem etkisi altındaki dinamik davranışını incelemek amacıyla üç farklı gerçek deprem kaydı (Kocaeli, Loma Gilroy 2 ve Northridge 2) seçilmiştir. SeismoMatch yazılımı ile ilgili tasarım spektrumuyla uyumlu hale getirilen ivme kayıtları, Deepsoil ortamında hem eşdeğer doğrusal hem de doğrusal olmayan zaman tanımlı zemin büyütme analizlerine tabi tutulmuştur. Analiz sonuçları, zemin yüzeyinde elde edilen pik ivme değerlerinin alt katmanlara kıyasla belirgin oranda yüksek olduğunu göstermiştir. Elde edilen ivme spektrumları, SAP2000 platformunda oluşturulan üç temel model üzerinden (i) serbest saha, (ii) yapı-zemin etkileşimi ve (iii) yapı-kazık-zemin etkileşimi, doğrusal olmayan time-history analizleriyle değerlendirilmiş; her bir modelde zemin koşullarının, kazık temel davranışının ve mevcut yapının dinamik tepki spektrumu üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak irdelenmiştir. Bu kapsamlı analizler, pomza zemin tabakalarının deprem altındaki büyütme karakteristiklerini ayrıntılı biçimde ortaya koyarak, hem yapısal tasarım stratejilerinin optimizasyonuna hem de zemin-yapı etkileşim mekaniğine önemli akademik katkılar sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the dynamic behavior of pumice soil layers in the Isparta region under seismic loading using three real earthquake records (Kocaeli, Loma Gilroy 2, and Northridge 2). Acceleration records matched to the target design spectrum via SeismoMatch were subjected to both equivalent linear and nonlinear time-domain site response analyses in Deepsoil. Results indicated that peak acceleration values at the ground surface were significantly higher than those in the subsurface layers. The resulting acceleration response spectra were then evaluated through nonlinear time-history analyses in SAP2000 using three foundational models: (i) free-field, (ii) soil-structure interaction, and (iii) pile-soil-structure interaction. For each model, the effects of site conditions, pile. These comprehensive analyses aim to elucidate the site amplification characteristics of pumice soil layers under seismic loading, thereby providing valuable insights for optimizing structural design strategies and advancing soil–structure interaction mechanics.