Yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılan A1 düzeyi zenginleştirilmiş kitapların dil becerilerine etkisi
The effect of enriched books at the A1 level in teaching Turkish to foreign learners on language skills
  1. Tez No: 976930
  2. Yazar: ÖMER YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil becerileri, Language skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılan A1 düzeyi zenginleştirilmiş kitapların dil becerilerine etkisini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yabancı dil öğretiminde materyal seçimi ve kullanımının önemi dikkate alınarak A1 seviyesindeki öğrencilere yönelik bir öğretim programı uygulanmış ve bu programda zenginleştirilmiş kitaplar kullanılmıştır. Araştırma, deneysel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya, A1 seviyesinde Türkçe öğrenen 36 yabancı dil öğrencisi katılmıştır. Katılımcılar, kontrol ve deney grupları olarak rastgele seçilmiştir. Deney grubu, zenginleştirilmiş kitaplarla desteklenen bir öğretim programına tabi tutulmuşken, kontrol grubuna geleneksel ders kitapları kullanılarak bir öğretim programı uygulanmıştır. Araştırma sürecinde, öncelikle katılımcıların dil becerilerini ölçmek amacıyla ön test uygulanmıştır. Daha sonra, deney ve kontrol gruplarına farklı öğretim programları uygulanmıştır. Öğretim süreci, belirli bir süre boyunca haftalık dersler şeklinde gerçekleştirilmiştir. Öğretim sonrasında, katılımcıların dil becerilerini değerlendirmek amacıyla son test uygulanmıştır. Sonuçlar, zenginleştirilmiş kitapların dil becerilerine olumlu bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Deney grubundaki öğrenciler, zenginleştirilmiş kitaplar aracılığıyla kelime dağarcığını genişletmiş, okuma becerilerini geliştirmiş, dil bilgisini anlama ve kullanma becerilerini ilerletmiş, dinleme anlama yeteneklerini güçlendirmiş ve konuşma becerilerini geliştirmiştir. Ayrıca, deney grubundaki öğrencilerin dil öğrenme hevesi ve özgüveni daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmanın bulguları, yabancılara Türkçe öğretiminde zenginleştirilmiş kitapların kullanımının dil becerilerinin gelişimine katkı sağladığını ve öğrenme tutkusunu artırdığını göstermektedir. Zenginleştirilmiş kitaplar, öğrencilerin konuşma becerilerini ve kelime dağarcığını genişletmelerine, dil bilgisi kurallarını anlamalarına ve pratik yapmalarına yardımcı olmuştur. Ayrıca, kitaplar öğrencilerin özgüvenini artırarak iletişim becerilerini geliştirmelerini sağlamıştır. Araştırmamız yabancılara Türkçe öğretimi alanında materyal seçimi ve kullanımının önemini vurgulamakta ve zenginleştirilmiş kitapların dil becerilerinin gelişimine olan katkısını ortaya koymaktadır. Dil öğretiminde çeşitli materyallerin kullanılması, öğrencilerin ilgisini artırarak dil becerilerini geliştirmek için etkili bir strateji olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
İn this studys aims to investigate the impact of enriched books at the A1 level on language skills in teaching Turkish to foreign learners. Considering the importance of material selection and usage in foreign language instruction, a teaching program was implemented for A1-level students, incorporating enriched books. The study was designed as an experimental research project, involving 36 foreign language students learning Turkish at the A1 level. The participants were randomly assigned to control and experimental groups. The experimental group received an instructional program supported by enriched books, while the control group followed a traditional textbook-based instructional program. During the research process, a pre-test was administered to measure the participants' language skills. Subsequently, different instructional programs were implemented for the experimental and control groups. The teaching process took place through weekly lessons over a specific period. Following the instruction, a post-test was conducted to evaluate the participants' language skills. The results indicate a positive impact of enriched books on language skills. Students in the experimental group expanded their vocabulary through enriched books, improved their reading skills, enhanced their comprehension and usage of grammar, strengthened their listening comprehension abilities, and developed their speaking skills. Additionally, the experimental group showed higher motivation and confidence in language learning. The findings of this study demonstrate the contribution of enriched books in the development of language skills and the enhancement of learning motivation in teaching Turkish to foreign learners. Enriched books facilitated the expansion of students' vocabulary, understanding of grammar rules, and provided opportunities for practice. Moreover, these books increased students' confidence, leading to improved communication skills. This thesis highlights the significance of material selection and usage in teaching Turkish to foreign learners and illustrates the contribution of enriched books to the development of language skills. Employing diverse materials in language instruction is recommended as an effective strategy to enhance students' motivation, interest, and proficiency in language skills.