Nâfile ibadetlerin seyr ü sülûk eğitimindeki rolü
The role of supererogatory worships in seyr u suluk education
  1. Tez No: 976973
  2. Yazar: MAHMUT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİKAİL DUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nâfile İbadetler, Seyr ü sülûk, Ehl-i tasavvuf, Tarikat, Oruç, Tasavvuf, Peygamber, Voluntary Worship, Seyr u Suluk, Sufis, Tarikat, Fasting, Sufism, Prophet
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
Özet
Nâfile ibadetler, kişinin zorunlu olmadığı halde, farz ve vâcib ibadetlerin dışında Allah'ın rızasını kazanmak ve dostları arasına katılmak amacıyla yerine getirdiği gönüllü ibadetlerdir. Bu ibadetlerin önemi, özellikle tasavvufî yaklaşımlarda daha fazla ön plana çıkmaktadır. Çünkü tasavvuf ehlinin temel gayesi, Allah'ın rızasını kazanmaktır ve bunu kazandıran en önemli faktör, farz ibadetlerin yanı sıra nâfile ibadetlere de ağırlık verilmesidir. Bundan dolayı, tasavvufî gelenekne nâfile ibadetlere fazlaca yer verildiği görülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma nâfile ibadetlerin ve seyr ü sülûk eğitiminin bireyin manevî gelişimindeki önemini ve bu süreçlerin eğitimdeki rollerini incelemeyi amaçlamaktadır. Nâfile ibadetler, farz olan ibadetlerin dışında kalan, ancak bireyin Allah'a yakınlaşmasını sağlayan ve gönüllülük esasına dayanan ibadetlerdir. Seyr ü sülûk ise, bir mürşidin rehberliğinde sürdürülen tasavvufî bir yolculuk olup, bireyin manevî olgunlaşma sürecini ifade eder. Bu çalışma kapsamında, nâfile ibadetlerin seyr ü sülûk pratiğinde nasıl bir araç olarak kullanıldığı ve bireyin manevî eğitim sürecinde nasıl bir dönüştürücü rol üstlendiği araştırılmıştır. Özellikle, nâfile ibadetlerin bireyin içsel huzurunu sağlamada, ruhsal arınma ve ahlâkî gelişim noktasında önemli bir etkisi olduğu vurgulanmıştır. Diğer yandan seyr ü sülûk süreci, bireyin kalbî ve ruhsal yönünü eğiterek, ona sabır, tefekkür ve teslimiyet gibi manevî değerleri kazandırmada da önemli bir yer tutmaktadır. Bu çerçevede, çalışma nâfile ibadetler ile seyr ü sülûk arasındaki ilişkiyi analiz etmekte ve bu iki temel unsurun tasavvufî eğitimdeki eğitimsel rolünü ortaya koymayı hedeflemektedir. Ayrıca, bu çalışmada Allah'a yaklaşma yollarından biri olan nâfile ibadetlerin, Peygamberimiz (s.a.v)'in, ashab-ı kiramın ve sonraki nesillerin hayatındaki yeri ve önemi çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nafilah acts of worship are voluntary acts of worship performed by individuals, outside of obligatory and wajib acts of worship, to earn God's approval and join His friends. The importance of these acts of worship is particularly prominent in Sufi approaches. The primary goal of Sufis is to gain God's approval, and the most important factor in achieving this is the emphasis placed on nafilah acts of worship alongside obligatory acts of worship. Therefore, the Sufi tradition places a significant emphasis on nafilah acts of worship. In this context, this study aims to examine the importance of nafilah acts of worship and training in seyr u suluk in an individual's spiritual development and the role of these processes in education. Nafilah acts of worship are voluntary acts of worship that fall outside of obligatory acts of worship, but allow an individual to draw closer to God. Seyr u suluk, on the other hand, is a Sufi journey under the guidance of a spiritual guide and represents an individual's spiritual maturation process. This study explores how voluntary worship is used as a tool in the practice of seyr u suluk (spiritual journeying) and what transformative role it plays in the spiritual education of an individual. It emphasizes, in particular, that voluntary worship plays a significant role in achieving an individual's inner peace, spiritual purification, and moral development. Furthermore, the process of seyr u suluk plays a crucial role in educating an individual's heart and soul, instilling spiritual values such as patience, contemplation, and submission. Within this framework, this study analyzes the relationship between voluntary worship and seyr u suluk and aims to reveal the educational role of these two fundamental elements in Sufi education. Furthermore, this study examines the place and importance of voluntary worship, a path to drawing closer to God, in the lives of our Prophet (peace be upon him), his companions, and subsequent generations.