Adana senatörleri ve cumhuriyet senatosundaki faaliyetleri (1961-1963)
Senators of Adana and their activities in the senate of the republic (1961-1963)
- Tez No: 977007
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Adana, Cumhuriyet Senatosu, Ziraat Bankası, Adana, Republic Senate, Ziraat Bank
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Cumhuriyet Senatosu, 1961 Anayasası ile kurulan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin iki kanadından biri olan yasama organıdır. 1961-1980 yılları arasında görev yapmıştır. Yasama sürecinde denetleyici ve dengeleyici bir görev görmektedir. TBMM'nin diğer kanadı olan Millet Meclisi ile birlikte çalışmaktadır. Seçilen senatörler, Cumhurbaşkanınca atanan üyeler ve tabii senatörlerden oluşan 150 üyesi bulunmaktadır. 1982 Anayasası ile kaldırılmış ve TBMM tek meclisli hale getirilmiştir. Senato'nun kuruluş gerekçesi, yasaların daha dikkatli değerlendirilmesini sağlamak, siyasi istikrarı güçlendirmek ve yönetimde denge-denetim mekanizmalarını artırmaktı. Bu yapı, özellikle Batı parlamentolarındaki benzer senato uygulamalarından esinlenerek oluşturulmuştur. 1961-1963 yılları arasında Cumhuriyet Senatosunda Adana ilini temsil eden dört senatörün görev aldığı bilinmektedir. Bu senatörler; Mehmet Nuri Ademoğlu, Galip Avşar, Mehmet Ünaldı ve Sakıp Önal'dır. Bu çalışma ile, 1961-1963 yılları arasında Cumhuriyet Senatosunda Adana Senatörü olarak görev yapan dört Senatör ile ilgili görev yaptıkları süre içerisindeki Senato faaliyetleri ile ilgili bilgiler vermek amaçlanmıştır. Bu amaçla Senato faaliyetleri için Cumhuriyet Senatosu Tutanak Dergisi, Kanunlar Dergisi, dönemin basın-yayın organları ve TBMM Yayınları asıl kaynak olarak taranmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda Adana Senatörü olarak görev yapan dört Senatör, Adana ilinin ve Adana halkının sorunlarını Senatoya getirmiş ve bir çözüm bulmaya çalışmışlardır. Adana halkının başlıca sorunları arasında; Ziraat Bankası'nın çiftçiye destek amaçlı tarım kredisi vermemesi, emeklilik şartlarının değişmesi, mevcut hastanenin geliştirilmesi, şeker fabrikanın durumu, işsizlik sorunu vb. bulunmaktadır. Adana Senatörleri bu sorunların yanı sıra ülkemizle ilgili sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal birçok sorunu da gündeme getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The Republic Senate was a legislative body established by the 1961 Constitution as one of the two chambers of the Grand National Assembly of Turkey. It operated between 1961 and 1980. The Senate had a supervisory and balancing role in the legislative process and functioned alongside the National Assembly, the other chamber of the parliament. The Senate consisted of 150 members, including elected senators, members appointed by the President, and ex officio (natural) senators. It was abolished by the 1982 Constitution, and the Turkish Parliament became unicameral. The main purpose of establishing the Senate was to ensure more careful consideration of laws, strengthen political stability, and enhance the system of checks and balances in governance. The structure was inspired particularly by similar senatorial practices in Western parliaments. This thesis examines the activities of the four senators who represented the province of Adana in the Republic Senate between 1961 and 1963. These senators were Mehmet Nuri Ademoğlu, Galip Avşar, Mehmet Ünaldı, and Sakıp Önal. The aim of this study is to provide information about their activities in the Senate during their term in office. The research is primarily based on sources such as the Republic Senate Proceedings Journal, Legislation Journals, periodicals of the era, and publications of the Grand National Assembly of Turkey (TBMM). The findings reveal that the senators from Adana brought forward the main problems of the province and its people to the Senate and sought solutions. These problems included issues such as the lack of agricultural loans provided by Ziraat Bank to farmers, changes in retirement conditions, the need for improvements in healthcare services, the status of the local sugar factory, and unemployment. In addition to regional concerns, the Adana senators also raised a variety of national social, cultural, economic, and political issues during their tenure.