Çiçekli tanrıçalar: Aphrodite, hera, demeter ve persephone
The flowery goddesses: Aphrodite, hera, demeter and persephone
- Tez No: 977008
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. ESENGÜL AKINCI ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Klasik arkeoloji, Yunan mitolojisi, Classical archeology, Greek mythology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Arkeoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Çiçekli Tanrıçalar olarak isimlendirilen çok sayıda tanrıça bulunmaktadır, bunun nedeni tanrıçaların çeşitli bitki ve çiçekler ile olan bağlantısıdır. Tezin de konusu olan Aphrodite, Hera, Demeter ve Persephone'nin ise çiçekler ile çok özel bir bağlantısı bulunmaktadır. Aphrodite köpükler içinde karaya ilk çıktığında, ayağının değdiği her yerde çeşit çeşit çiçekler açmıştır ve yine Aphrodite, ilahi gücü ile“gül”bitkisinin var edilmesine yardımcı olmuştur. Anemon/Lale, Aphroditenin aşkı Adonis'ten var olmuş ve adına birçok bitkinin dahil edildiği Adonia Festivalinin yaratıcısı niteliğindedir. Hem aşk hem de Işık İlahesi tanrıçadır, sonraları ise şehvet ve aşk tanrıça olarak anılmaya başlamıştır. Hera oldukça güçlü bir tanrıçadır ve çoğu yerde tapınım görmektedir. Doğum yeri Samos olduğu düşünülen Tanrıçamın ana tapınım merkezi Samos'tur. Tanrıça Zeus'un eşidir, kaynakların çoğunda hırçın, kıskanç, kin dolu bir tanrıça olarak gösterilse de topraktan anında çeşitli çiçekler büyüten, fırtına koparan, bereketli yağmurlar yağdıran, yıldızlara hükmü geçen oldukça güçlü bir tanrıçadır. Demeter, Persephone'nin annesi, tahıl ve hububatın tanrıçasıdır. Özellikle Eleusis'te kendisi ve kızı için çok gizli dini ritüeller yapılan tanrıçaya tapınım büyük bir öneme sahiptir. Genellikle festivalleri ve ritüelleri sadece kadınlar tarafından yerine getirilmektedir. Öyle ki bazı ritüellere erkeklerin katılması ve bilgi sahibi olması kesinlikle yasaktır. Hatta gizlice izleyen ve ritüelleri öğrenmeye çalışanların çok ciddi şekilde cezalandırıldığı da bahsedilmektedir. Persephone, Demeter'in kızıdır ve genel olarak Kore ismi ile anılan Persephone, Hades tarafından kaçırılmadan önce“Kore/genç kız”, Hades'in kaçırmasından sonra ise“Yer Altı Kraliçesi”olarak anılmaya başlamıştır. Ölüler diyarı tanrıçası olmasından kaynaklı, tapınak ve kutsal alanlarda Persephone isminin uğursuzluk getireceğine inanılmış ve Kore ile anılmaya devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many goddesses called the Flowery Goddesses, this is because of their connection with various plants and flowers. Aphrodite, Hera, Demeter and Persephone, who are also the subjects of the thesis, have a very special connection with flowers. When Aphrodite first came ashore covered in foam, all kinds of flowers bloomed wherever her feet touched, and again, Aphrodite helped create the“rose”plant with her divine power. Anemone/ Tulip came into being from Aphrodite's love, Adonis, and is the creator of the Adonia Festival, which includes many plants in its name. Both the Goddess of love and Light are goddesses, and later he became known as the goddess lust and love. Hera is a very powerful goddess and is worshipped in many places. The main worship center of the Goddess, whose birthplace is thought to be Samos, is Samos. The goddess is the wife of Zeus. Although she is portrayed as a grumpy, jealous, and spiteful goddess in most sources, she is also a very powerful goddess who can instantly grow various flowers from the ground, create storms, bring down fertile rains, and rule over the stars. Demeter, Persephone's mother, is the goddess of grain and cereals. Especially in Eleusis, the worship of the goddess was of great importance, for whom very secret religious rituals and her daughter were performed. Generally, festivals and rituals are performed only by women. So much so that men are strictly forbidden from participating in and having knowledge of some rituals. It is even mentioned that those who secretly watched and tried to learn the rituals were punished very severely. Persephone is the daughter of Demeter and generally known as Kore, before she was abducted by Hades she was called“Kore/young girl”and after Hades she became known as the“Queen of the Underworld”. Because he was the goddess of the underworld, it was believed that the name Persephone would bring bad luck in temples and sacred places, and he continued to be associated with Kore.