Gebelerin travmatik doğum algıları ve doğum inançları ile prenatal bağlanma arasındaki ilişki
The relationship between pregnant women's traumatic birth perceptions, childbirth beliefs and prenatal attachment
  1. Tez No: 977029
  2. Yazar: KEVSER GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal doğum, Doğum travması, Prenatal bağlanma, Natural childbirth, Trauma of birth, Prenatal attachment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, travmatik doğum algısı ve doğum inançları ile prenatal bağlanma arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yürütülmüştür. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilen çalışma, Aralık 2024–Haziran 2025 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi gebe polikliniğine başvuran 390 gebe üzerinde yapılmıştır. Veri toplamada Kişisel Bilgi Formu, Travmatik Doğum Algısı Ölçeği (TDAÖ), Doğum İnançları Ölçeği (DİÖ) ve Doğum Öncesi Anne Bağlanma Ölçeği (DÖABÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Tek Yönlü ANOVA, Bağımsız Gruplar t-Testi, Pearson ve Spearman korelasyon katsayısı ve çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 24,23±3,70 olup, %72,6'sının 27–41. gebelik haftasında olduğu belirlenmiştir. TDAÖ puan ortalaması 63,17±23,82, DİÖ doğal süreç inancı puanı 4,19±0,83, tıbbi süreç inancı puanı 3,21±0,71, DÖABÖ toplam puan ortalaması ise 77,06±7,48 olarak saptanmıştır. Bulgular, TDAÖ puanları ile DÖABÖ toplam puanları arasında düşük düzeyde, negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu (r=-0,155, p<0,05) göstermiştir. Ayrıca DİÖ doğal süreç inancı alt boyut puanları ile DÖABÖ toplam puanları arasında düşük düzeyde, pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (rS=0,103, p<0,05). Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre TDAÖ' nin, DÖABÖ toplam puanlarını negatif yönde etkileyen ilişkili risk faktörü olduğu belirlenmiştir (t=-2,907, p<0,01). Sonuç olarak, travmatik doğum algısının gebelerde prenatal bağlanma düzeylerini olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir. TDAÖ puanları ile DÖABÖ toplam puanları arasında gözlenen düşük düzeyde negatif ilişki, travmatik doğum algısının prenatal bağlanmayı azaltıcı bir risk faktörü olduğunu ortaya koymaktadır. Öte yandan, doğumu doğal bir süreç olarak değerlendiren inançların prenatal bağlanma ile pozitif yönde ilişkili olması, gebelerin doğuma yönelik olumlu inançlarının anne-fetüs bağını destekleyebileceğini göstermektedir. Bu sonuçlar, gebelik sürecinde travmatik doğum algısını azaltmaya ve doğuma ilişkin olumlu inançları güçlendirmeye yönelik ebelik bakım ve müdahalelerin, prenatal bağlanmanın artırılmasında önemli bir rol oynayabileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between traumatic birth perception, childbirth beliefs, and prenatal attachment. Designed as a descriptive and correlational study, it was conducted with a sample of 390 pregnant women who attended the obstetrics outpatient clinic of Konya City Hospital between December 2024 and June 2025. Data were collected using the Personal Information Form, the Traumatic Birth Perception Scale (TBPS), the Childbirth Beliefs Scale (CBS), and the Prenatal Attachment Inventory (PAI). Data analysis was performed using descriptive statistics, One-Way ANOVA, Independent Samples t-test, Spearman's correlation coefficient, and multiple linear regression analysis. In the study, the mean age of the pregnant women was 24.23±3.70 years, and 72.6% were between 27 and 41 weeks of gestation. The mean score of the Traumatic Birth Perception Scale (TBPS) was 63.17±23.82, while the mean scores of the Childbirth Beliefs Scale (CBS) were 4.19±0.83 for the natural process belief subscale and 3.21±0.71 for the medical process belief subscale. The mean total score of the Prenatal Attachment Inventory (PAI) was 77.06±7.48. A low negative significant correlation was found between the total TBPS scores and PAI scores (r=-0.155, p<0.01), whereas a low positive significant correlation was identified between the total PAI scores and the natural process belief scores of the CBS (rS=0.103, p<0.05). Multiple regression analysis revealed that TBPS scores negatively predicted the total PAI scores (t=-2.907, p<0.01). In conclusion, as pregnant women's prenatal attachment levels increased, their traumatic birth perception levels decreased, and the belief in natural birth processes was found to strengthen prenatal attachment. Awareness of the factors contributing to maternal attachment and traumatic birth perception during pregnancy, as well as supporting the belief in natural birth processes, is recommended for developing training programs and interventions aimed at enhancing prenatal attachment and reducing the perception of birth as traumatic. Furthermore, future studies are suggested to explore these relationships in greater depth.