Stoması olan bireylere bakım veren ailelerin bakım yükü ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Investigation of caregiver burden and quality of life among families providing care to individuals with a stoma
  1. Tez No: 977030
  2. Yazar: ÖMER KAYGU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU DEDEOĞLU DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Yükü, Stoma, Aile üyeleri, Yaşam Kalitesi, Cerrahi stomalar, Caregiver Burden, Stoma, Family Members, Quality of Life, Surgical stomas
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, stoması olan bireylere bakım veren ailelerin bakım yükü ve yaşam kalitesinin incelenmesi amacıyla planlandı. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel türde tasarlanan bu araştırma İstanbul Avrupa yakasında bulunan bir üniversite hastanesinin genel cerrahi servisinde yatan veya stoma ve yara bakım ünitesine başvuran toplam 220 hastanın, 220 hasta yakını ile gerçekleşti. Verilerin analizinde SPSS Statistics 25.0 programı kullanıldı. Analiz teknikleri, sürekli değişkenlerin normallik dağılımına göre belirlendi. Değişkenlerin dağılımının normal olup olmadığını değerlendirmek amacıyla Kolmogorov-Smirnov normallik testi uygulanmış; p>0.05 olması durumunda verilerin normal dağılım gösterdiği kabul edildi. İki kategorik değişkene göre bakım veren bireylerin bakım yükü puanlarının karşılaştırılmasında ise Bağımsız Örneklem T Testi (Independent Samples T-Test) kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan 220 hasta yakınının yaş ortalaması 46,33, ortalama 7,25 ay bakım verdikleri, hastanın stoma bakımında bağımlılık düzeyinin ortalama 6,97 olduğu saptandı. Katılımcıların %69,5'inin kadın, %70,5'inin evli, olduğu belirlendi. Katılımcıların eğitim durumlarına bakıldığında; %45,5'inin lise mezunu olduğu belirlendi. Ayrıca, katılımcıların %50,5'inin çalışmadığı belirlendi. Yapılan bu çalışmada bakım verenlerin yaşı, medeni durumu, çalışma durumu, düzenli ilaç kullanma, kronik hastalık varlığı gibi bireysel özelliklerin yaşam kalitesini ve bakım yükünü anlamlı şekilde etkilediği görüldü. Sonuç: Bu araştırma, stoması olan bireylere bakım veren aile üyelerinin yüksek düzeyde bakım yükü yaşadığını ve yaşam kalitesinin pek çok sosyo-demografik ve klinik faktörden anlamlı şekilde etkilendiğini ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
Objektive: This study was designed to examine the caregiving burden and quality of life of families providing care for individuals with a stoma. Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with a total of 220 patients admitted to the general surgery ward or the stoma and wound care unit of a university hospital located on the European side of Istanbul, along with 220 patient relatives. Data analysis was performed using SPSS Statistics 25.0 software. Analytical methods were determined according to the normality distribution of continuous variables. The Kolmogorov-Smirnov test was applied to evaluate the normality of the variables' distribution; a p-value greater than 0.05 was considered indicative of normal distribution. The Independent Samples T-Test was used to compare caregiving burden scores according to two categorical variables. Results: In this study, the mean age of the 220 participating caregivers was 46.33 years, and they had been providing care for an average of 7.25 months. The level of dependency of patients in stoma care was found to have a mean score of 6.97. Among the participants, 69.5% were female and 70.5% were married. In terms of educational background, 45.5% of the caregivers were high school graduates. Additionally, 50.5% of the participants were unemployed. The study revealed that individual characteristics such as caregivers' age, marital status, employment status, regular medication use, and presence of chronic illness significantly affected both their quality of life and caregiver burden. Conclusion: This study demonstrated that family members providing care to individuals with a stoma experience a high level of caregiver burden, and that their quality of life is significantly influenced by various socio-demographic and clinical factors.