A study on the concepts of the sublime and anxiety with reference to p. j. de loutherbourg's eidophusikon and c. d. friedrich's rückenfigur
P. J. De Loutherbourg'un Eidophusikon'u ve C. D. Friedrich'in Rückenfigur'ünden hareketle yüce ve kaygı kavramları üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 977074
  2. Yazar: ABDULCEBBAR AVCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT YURDAKUL KAVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sanat Tarihi, Sahne ve Görüntü Sanatları, Philosophy, Art History, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Eidophusikon, Kaygı, Romantizm, Rückenfigur, Yüce, Friedrich, Caspar David, Kant, Immanuel, Kierkegaard, Soren, Sanat felsefesi, Sanat tarihi, Anxiety, Eidophusikon, Romanticism, Rückenfigur, Sublime, Friedrich, Caspar David, Kant, Immanuel, Kierkegaard, Soren, Art philosophy, Art history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, Erken Alman Romantizmi'nde“yüce”ve“kaygı”kavramları arasındaki ilişki inceleniyor. 18. yüzyılda tartışılan“yüce”kavramı ve 19. yüzyılda tartışılan“kaygı”kavramı, dönemin sanat anlayışıyla ilişkili ele alınıyor. Bu iki kavram, sırasıyla, gösterim açısından sinemanın ilk mekaniklerinden biri olarak kabul edilen Eidophusikon ve bir resim tekniği olan Rückenfigur ile ilişkili inceleniyor. Öncelikle Eidophusikon ve“yüce”kavramı, ardından da Rückenfigur ve“kaygı”kavramı arasında bağlantı kuruluyor. Güzelin nitelikleriyle belirgin farklılıklar gösteren“yüce”nin“kaygı”ile benzerlikleri ortaya koyuluyor.
Özet (Çeviri)
In this thesis examines the relationship between the concepts of the“sublime”and“anxiety”in Early German Romanticism. The concept of the“sublime”in the 18th century and the concept of“anxiety”in the 19th century are discussed in relation to the sense of art of the period. These two concepts, in turn, are examined concerning the Eidophusikon, considered one of the first mechanics of cinema in terms of projection, and the Rückenfigur as a painting technique. Firstly, the Eidophusikon and the concept of the“sublime,”then the Rückenfigur and the concept of“anxiety”are connected. The similarities of the“sublime”with“anxiety,”which has significant differences with the qualities of the beautiful, are exhibited.