Impact of digitalization on organizational performance: A decision-making perspective in banking sector
Dijitalleşmenin örgüt performansına etkisi: Karar verme bakış açısıyla bankacılık sektörü uygulaması
  1. Tez No: 977081
  2. Yazar: SALTUK BUĞRA SÜRÜEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÖNÜL DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Dijitalleşme, Fintek, Karar Vermek, Karlılık, Otomatik Karar Verme Süreçleri, Örgüt Performansı, Automated Decision Making, Banking, Decision Making, Digitalization, Fintech, Organizational Performance, Profitability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Karar verme, alternatifler arasından en iyisini seçmektir ve iyi kararlar, daha güçlü örgüt performansını beraberinde getirir. Küresel ve ülkemiz piyasalarının en büyük işletmeleri olan bankalar, ekonomik sistemlerde kritik bir rol oynamaktadır. 2023 itibarıyla, Türk bankalarının toplam varlıkları ülkenin GSYH'sinin neredeyse %90'ına eşit olup, bu varlıkların yarısını krediler oluşturmaktadır. Son on yılda, Türk bankalarının varlık büyüklüğü ve kredi hacmi neredeyse on kat artarken, şube adetleri ve çalışan sayıları sırasıyla %15 ve %6'dan fazla azalmıştır. Aynı dönemde, toplam kredilere oranla Takipteki Krediler (TDO) oranı düşüş göstermiştir. COVID-19 pandemisinin ardından e-ticaret ve dijital bankacılığın yükselişi, tüketici davranışlarını önemli ölçüde etkilemiştir. Dijital bankacılık bankalar için yeni bir kavram olmasa da, pandemi kısıtlamaları bu alandaki dönüşümü hızlandırmış ve e-ticaret işlemleri ile dijital bankacılık kullanımında sürdürülebilir bir büyümeye yol açmıştır. Uzaktan müşteri edinimini mümkün kılan yasal değişiklikler, bireylerin ve işletmelerin şubeye gitmeden banka müşterisi olabilmesini sağlamıştır. Özellikle bireysel müşteriler, zaman tasarrufu sağlamak amacıyla bu süreci tercih etmiş ve bankalar mobil uygulamalar aracılığıyla anında kredi limitleri tanımlamıştır. 2023 itibarıyla, tüketici kredilerinin %60'ından fazlası mobil bankacılık aracılığıyla alınmış olup, KOBİ ve ticari müşteri edinimlerinde benzer eğilimler gözlemlenmiştir. E-ticaret platformları, bankaların müşteri kazanımı ve kredi büyümesini desteklerken, kredi faizleri ve işlem ücretleri üzerinden kâr elde etmelerine de olanak sağlamıştır. Fintech firmalarıyla yapılan iş birlikleri de bankaların dijitalleşme süreçlerini hızlandırmıştır. Çevik yapıları ve yenilikçi çözümleriyle tanınan Fintek' ler, bankaların teknolojik altyapılarını geliştirmelerine yardımcı olan niş yetenekler sunmaktadır. Bankalar, bu firmalara yatırım yaparak veya onlarla iş birliği yaparak verimliliği artırmayı ve müşteri memnuniyetini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu dönüşümler, araştırma sorumuzu gündeme getirmektedir: Dijitalleşme, karar verme perspektifiyle, bankaların performansını nasıl etkilemektedir? Dijitalleşme banka üst yönetiminin alacağı stratejik kararlar sonucunda ciddi yatırımlar gerektirmektedir. Bununla birlikte, kredi tahsisi ve fiyatlandırma gibi süreçlerde otomatik karar süreçlerinin kullanılması da benzer stratejik üst yönetim kararı gerektirmekle birlikte, bu rekabet ortamında Bankaların karlı bir şekilde büyümesinde etkili olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Decision-making involves selecting the best option among alternatives, and better decisions drive stronger organizational performance. Banks, as the largest enterprises within global and Turkish markets, play a critical role in economic systems. As of 2023, the total assets of Turkish banks equate to nearly 90% of the country's GDP, with credits comprising half of these assets. Over the past decade, the asset size and credit volume of Turkish banks have grown tenfold, while branch networks and employee numbers have shrunk by over 15 % and 6% respectively. Simultaneously, the ratio of Non-Performing Loans (NPL) to total loans has decreased. The rise of e-commerce and digital banking, especially following the COVID-19 pandemic, has significantly influenced consumer behavior. Digital banking, while not new to banks, was accelerated by pandemic-induced restrictions, leading to sustained growth in e-commerce transactions and digital banking usage. Legislative changes allowing remote customer onboarding enabled individuals and businesses to become bank customers without visiting branches. Retail customers, in particular, preferred this process to save time, while banks established instant credit limits through mobile applications. By 2023, over 60% of consumer loans were accessed via mobile banking, with similar trends observed in SME and commercial customer onboarding. E-commerce platforms further supported banks' customer acquisition and credit growth, while enabling profit generation through credit interest and transaction fees. Partnerships with Fintech firms have also driven digitalization in banks. Fintechs, known for their agile structures and innovative solutions, provide niche capabilities that banks leverage to enhance their technological infrastructure. Banks either invest in or collaborate with these firms, promoting efficiency and customer satisfaction. This evolution raises the research question: How does digitalization impact bank performance from a decision-making perspective? Given that digitalization requires strategic investments and banks must make critical decisions on credit allocation and pricing, understanding its influence on decision-making is essential.