Dijital dönüşüm ve örgütsel esneklik ile örgütsel çeviklik arasındaki ilişkilerde değişime direncin düzenleyici rolü: İstanbul'daki kamu hastanelerinde bir araştırma
The moderati̇ng role change resistance in the relationships between digital transformation and organizational flexibility and organizational agility: A study in public hospitals in Istanbul
- Tez No: 1006048
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİYE OBEN ÜRÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital, Dijitalleşme, Direnç, Esneklik, Çeviklik, Digitalization, Strength, Flexibility, Agility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzün belirsiz çalışma ortamında, kuruluşlar sürdürülebilir gelişimlerini sağlamak için büyük bir baskı altındadır ve dijital dönüşüm, kuruluşların çevresel değişikliklere uyum sağlaması ve hizmet sürekliliğini koruması için kilit bir unsur haline gelmiştir. Bu durum, özellikle artan hasta talebi, kaynak kısıtlamaları ve hizmet kalitesine yönelik daha yüksek beklentilerin, kuruluşların yalnızca teknolojik yeniliğe yatırım yapmakla kalmayıp aynı zamanda esnek ve çevik örgütsel yapıların kritik önem taşıdığı kamu hastanelerinde de geçerlidir. Örgütsel performans üzerindeki etkisine dikkat etmek ve çalışanların değişime yönelik tutumlarını tam olarak değerlendirmek çok önemlidir. Geleneksel yönetim yaklaşımlarının hızlı karar alma ve değişime uyum sağlama konusundaki sınırlılıkları, özellikle pandemi sonrası dönemde, dijital dönüşüm uygulamalarının kamu hastanelerinin çevikliği ve esnekliği üzerindeki etkisine yönelik derinlemesine araştırmaları son derece gerekli kılmaktadır. Bu çalışma, bu bağlamda, dijital dönüşüm ile örgütsel esneklik ve çeviklik arasındaki ilişkide değişim direncinin düzenleyici rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada, İstanbul kamu hastanelerindeki üst ve orta düzey yöneticilerden anket yoluyla veri toplanarak nicel veriler kullanılmıştır. Araştırma bulguları, dijital dönüşümün hem örgütsel esneklik hem de örgütsel çeviklik üzerinde önemli bir olumlu etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, örgütsel esneklik, dijital dönüşüm ve örgütsel çeviklik arasında aracı bir rol oynamaktadır. Değişim direncine ilişkin çeşitli alt boyutları incelerken, şüphe ve endişe boyutlarının bu ilişkileri önemli ölçüde etkilemediği, kabul boyutunun ise dijital dönüşüm, örgütsel esneklik ve örgütsel çeviklik arasındaki ilişkiyi güçlendirdiği bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, kamu hastanelerinde dijital dönüşümün başarısının yalnızca teknolojik altyapıya değil, aynı zamanda gelişmiş örgütsel esnekliğe, çevik yönetim metodolojilerinin benimsenmesine ve çalışanların değişimi kabul etmesini destekleyen uygulamalara da bağlı olduğunu göstermektedir. Bu araştırma, dijital dönüşümün örgütler üzerindeki etkisini hem insan hem de yapısal perspektiflerden inceleyerek, sağlık yönetimi literatürü ve uygulaması için önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's uncertain work environment, organizations are under significant pressure to ensure their sustainable development, and digital transformation has become a key element in enabling organizations to adapt to environmental changes and maintain service continuity. This is particularly true in public hospitals, where increasing patient demand, resource constraints, and higher expectations for service quality require organizations not only to invest in technological innovation but also to create flexible and agile organizational structures. In this context, it is crucial to pay attention to the impact of digital transformation on organizational performance and to fully assess employees' attitudes toward change. The limitations of traditional management approaches in terms of rapid decision-making and adapting to change, especially in the post-pandemic period, make in-depth research on the impact of digital transformation applications on the agility and flexibility of public hospitals extremely necessary. In this context, this study aims to investigate the regulatory role of resistance to change in the relationship between digital transformation and organizational flexibility and agility. In this study, quantitative data was collected through a survey of senior and middle managers at public hospitals in Istanbul. Research findings indicate that digital transformation has a significant positive impact on both organizational flexibility and organizational agility. However, organizational flexibility plays a mediating role between digital transformation and organizational agility. While examining various sub-dimensions related to resistance to change, it was found that the dimensions of doubt and anxiety did not significantly affect these relationships, while the dimension of acceptance strengthened the relationship between digital transformation, organizational flexibility, and organizational agility. The results obtained indicate that the success of digital transformation in public hospitals depends not only on technological infrastructure but also on advanced organizational flexibility, the adoption of agile management methodologies, and practices that support employees' acceptance of change. This research examines the impact of digital transformation on organizations from both human and structural perspectives, providing important insights for healthcare management literature and practice.