1-4 ay arası çocuklarda anne ve bebek beslenmesinin defekasyon güçlüğü üzerine etkisi
Impact of maternal and infant nutrition on difficulty defecation in 1-4 month old children
  1. Tez No: 977128
  2. Yazar: GÜLBERAT TOTUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAŞALLAH BARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyet, Kabızlık, Diet, Constipation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı
Özet
Defekasyon güçlüğü çocukluk çağının en önemli gastrointestinal sistem yakınmasıdır. Bunların da en büyük bölümünü konstipasyon oluşturur. Çalışmamızın amacı 1-4 ay arası çocuklarda anne ve bebek beslenmesinin defekasyon güçlüğü üzerine etkisini değerlendirmektir. Defekasyon güçlüğü olan 1-4 ay arasında 75 olgu çalışmaya alınmıştır. Kontrol grubu 30 sağlıklı olgudan oluşmaktadır. Çalışmamız olguların ailelerine yapılan anket çalışması olup, hasta değerlendirme ve annenin diyetinin değerlendirilmesi olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızda defekasyon güçlüğü olan 75 olgunun %50,7'si erkek, %49,3'ü kızdı. Olguların doğum öyküsüne bakıldığında 44'ü (%58,7) matür, 28'i (%37,3) prematür, 3'ü (%4) postmatür idi. Defekasyon güçlüğü en sık 78 günlükken görüldü. Defekasyon güçlüğü olan çocukların ağırlıkları ve boyları sağlıklı gruba göre daha düşük saptandı ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p= 0,12, p=0,41). Çalışmamızda defekasyon güçlüğü olan olgulardan %94,7'si doğumdan sonra ilk 24 saatte, %5,3'ü ilk 24 saatten sonra mekonyum çıkarma öyküsüne sahipti. Anne ve baba eğitim düzeylerinin defekasyon güçlüğündeki rolüne bakıldığında sağlıklı grupta eğitim düzeyi yüksek saptandı ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p= 0,002, p<0,001). Ailedeki çocuk sayısı sağlıklı grupta düşük saptandı ve anlamlı bulundu (p= 0,008). Kardeşte, ebeveynlerde ve 1. derece akrabalarda konstipasyon varlığı defekasyon güçlüğü olan grupta yüksek saptandı ve anlamlı bulundu (p=0.01, p<0,001, p=0,002). Çalışmamızda defekasyon güçlüğü olan grupta formül mama ile beslenme daha yüksek saptandı ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Defekasyon güçlüğü olan çocukların 32 'sinin (%42,6) iki günde bir kez, 7'sinin (%9,4) üç günde bir kez, 36'sının (%48) haftada bir kez dışkılaması olduğu görüldü. Dışkılama problemine yönelik ilaç kullanımı sorgulandığında 20 olgunun (%26,7) tedavi uygulamadığı, 1 olgunun (%1,3) probiyotik kullandığı, 20 olgunun (%26,7) laksatif-fitil kullandığı, 16 olgunun (%21,3) bitkisel içecek kullandığı, 18 olgunun (%24) kombine tedaviler uyguladığı ancak mevcut şikayetler üzerine olumlu katkısı olmadığı aileler tarafından belirtildi. Çalışmamızda annenin beslenmesi sorgulandığında, iki grup karşılaştırıldığında süt, meyve suyu, yoğurt, sebze ve kuru bakliyat tüketimi sağlam grupta yüksek saptandı ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,001, p= 0,016, p=0,001, p=0,015). Sonuç olarak; sezaryanla doğum, ailede fazla çocuk sayısı, anne ve babanın düşük eğitim düzeye sahip olması, ebeveynlerinde ve 1. derece akrabalarında konstipasyon varlığı, formül mama ile beslenme, annenin düşük lifli gıdalarla beslenmesi ve az miktarda sıvı tüketmesi bebeklerde defekasyon güçlüğüne yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Difficult defecation is the most important gastrointestinal complaint of childhood. Constipation makes up the biggest part of this. Our study's purpose is to evaluate the effects of the mother's and baby's nutrition on difficulty defecating in children between 1-4 months of age. 75 cases between 1-4 months of age are included in the study. The control group consists of 30 healthy patients. The research is a survey study conducted on the parents of difficulty defecation. The survey consists of 2 parts, including patient assessment and evaluation of the mother's diet. Fifteen percent of the total 75 cases with difficulty defecation included in the study were male, while 49.3 percent were female. With regards to the length of pregnancy, 44 (58.7%) cases were mature, 28 were premature (37.3%), and 3 were postmature (4%). Obstructed defecation was most frequently observed when 78 days old. Weight and height values of the children with difficulty defecation were lower than the control group, and it was statistically significant (p=0.12, p=0.41). Among the patients with obstructed defecation that were included in the study, 94.7% had a history of defecation in the first 24 hours after birth, and 5.3% had a history of defecation after the first 24 hours. When the parents' education levels were evaluated, parents of the healthy control group had a higher educational level, and it was statistically significant. Patients of the healthy control group had fewer siblings, and this was statistically significant. Defecation pattern changes in the family and the existence of constipation in the first-degree relatives were significantly higher in the difficulty defecation group. Difficulty defecation rate was found to be significantly higher in children not being breastfed. When assessed in terms of frequency of defecation, defecation was observed once every two days in 32 patients (42.6%), once every three days in 7 patients (9.4%), and once every week in 36 patients (48%). When patients' drug use for obstructed defecation was questioned, 20 patients (26.7%) were found to implement no treatment, whereas 1 patient (1.3%) reported the use of probiotics, 20 patients (26.7%) laxative suppositories, 16 patients (21.3%) herbal drinks, and 18 patients (24%) combined therapy. Regarding maternal nutrition, two groups showed statistically significant differences in milk, juice, yogurt, vegetable, and legume consumption. The healthy control group significantly consumed more of these foods (p<0.001, p=0.016, p=0.001, p=0.015). As a result, cesarian birth, more children in the family, parents' education level, defecation pattern changes in the family, and the existence of constipation in the first-degree relatives, formula feeding, feeding the mother with low fiber foods, and less fluid consumption of the mother cause difficulty defecation in infants.