Dijital oyun izleyicilerinin youtube platformunu tercih etmesinde kullanımlar ve doyumlar etkisi: Valorant oyunu üzerinden bir inceleme
The effect of uses and satisfactions on the preference of digital game viewers for the youtube platform: A review on the Valorant game
  1. Tez No: 977162
  2. Yazar: HANDE ARAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZCAN KABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif izleyici, Kullanımlar ve doyumlar, Kurallı oyun, Rol yapma oyunları, Taktiksel oyun modeli, Video oyunları, Çevrimiçi oyunlar, Active spectator, Uses and gratifications, Games with rules, Role playing games, Tactical games model, Video games, Online gaming
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
Özet
Geçmişten günümüze gelişim gösteren iletişim teknolojilerinin bir parçası olan YouTube, dijital oyun içeriklerinin paylaşımı ve izlenmesi için önemli bir platform olmuştur. Dijital oyun izleyicilerinin tercih ettiği video paylaşım platformlarından biri olan Youtube'u ele alarak, kullanımlar ve doyumlar etkisi üzerine odaklanılmaktadır. Valorant adlı popüler bir oyunun üzerinden yapılan inceleme, bu oyunun Youtube üzerindeki izleyici kitlesinin tercih nedenlerini ve deneyimlerini anlamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın sonuçları, dijital oyun izleyicilerinin YouTube platformundan sağladığı faydaları anlamaya ve bu platformun gelecekteki gelişimine yönelik stratejiler oluşturulmasına yardımcı olacaktır. Kullanım ve Doyumlar Kuramı temel alınarak, dijital oyun izleyicilerinin YouTube platformunu tercih etme motivasyonlarını incelemek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket uygulanmıştır. Anket, beşli likert ölçeği kullanılarak hazırlanmıştır. Valorant oyunu izleyicilerinin buluştuğu Valorant oyun gruplarından oluşan discord platformunda basit rastlantısal örneklem yönetimiyle katılımcılara ulaşılmıştır. Toplanan veriler SPSS (İstatistiksel Paket Programı) kullanılarak analiz edilmiştir. YouTube platformunun tercih edilmesi motivasyonlarına ilişkin sonuçlar ağırlıklı olarak öğrenme deneyimi ve eğlenme deneyimi üzerine olduğu tespit edilmiştir. Bu tez, dijital oyun izleyicileri ve video paylaşım platformları arasındaki etkileşimi anlamak ve bu alandaki araştırmalara katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, dijital oyun izleyicilerinin Youtube tercihlerinin karmaşıklığını açıklamak ve oyun odaklı içerik üreticilerinin izleyici kitlesini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için önemli bir kaynak teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
YouTube, which is a part of communication technologies that have developed from past to present, has become an important platform for sharing and watching digital game content. By considering YouTube, one of the video sharing platforms preferred by digital game viewers, it focuses on the uses and gratifications effect. The review of a popular game called Valorant aims to understand the preferences and experiences of the audience of this game on YouTube. The results of the research will help understand the benefits that digital gaming audiences derive from the YouTube platform and create strategies for the future development of this platform. Based on the Uses and Gratifications Theory, a survey, one of the quantitative research methods, was applied to examine the motivations of digital game viewers in choosing the YouTube platform. The survey was prepared using a five-point Likert scale. Participants were reached through simple random sampling management on the discord platform, which consists of Valorant game groups where Valorant game viewers meet. The collected data were analyzed using SPSS (Statistical Package Program). It has been determined that the results regarding the motivations for choosing the YouTube platform are mainly based on the learning experience and entertainment experience. This thesis was conducted to understand the interaction between digital game audiences and video sharing platforms and to contribute to research in this field. The results obtained constitute an important resource to explain the complexity of digital game viewers' YouTube preferences and to help game-oriented content producers better understand their audience.