Flört şiddetinin türüne göre psikolojik belirtilerin incelenmesi
Examination of psychological symptoms according to the type of dating violence
- Tez No: 977166
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİYE KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik belirtiler, Psychological symtoms
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Flört, iki birey arasında gerçekleşen psikolojik, duygusal ve cinsel çekimi ve bağlılığı kapsayan bir ilişki durumudur. Bireylerin bu ilişki içerisinde birbirlerine kasıtlı olarak zarar verici davranışlarda bulunması flört şiddeti olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, flört ilişkisinde şiddete maruz kalan bireylerin, maruz kaldıkları şiddet türüne göre yaşadıkları psikolojik belirtilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya İstanbul'da yaşayan, bekar, en az bir kez flört ilişkisi yaşamış, 18-65 yaş aralığında kadın ve erkek katılımcılardan oluşan 398 kişi katılmıştır. İlişkisel tarama modeliyle yapılan araştırmada, katılımcıların demografik bilgilerine ulaşmak için Sosyo Demografik Bilgi Formu, psikolojik belirtilerin tespiti için SCL-90-R Belirti Tarama Testi online olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Araştırmamızın sonucuna göre kadınların erkeklere göre daha fazla şiddete maruz kaldığı, her iki cinsiyette en çok maruz kalınan şiddet türünün ise psikolojik şiddet olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Maruz kalınan şiddet türü cinsiyet açısından karşılaştırıldığında kadınların en çok cinsel şiddet ve psikolojik şiddete maruz kalırken, erkeklerin daha çok ekonomik, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların maruz kaldıkları şiddet türüne göre psikolojik belirtileri incelendiğinde ise, psikolojik şiddete maruz kalan bireylerin depresyon, obsesif-kompulsif, kişilerarası duyarlılık puanları yüksek iken; fiziksel, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalan bireylerin ek olarak paranoid düşünce puanları yüksek bulunmuştur. Flört şiddetine bağlı yaşanan psikolojik belirtiler cinsiyet açısından karşılaştırıldığında ise, kadın katılımcıların erkeklere göre, kişilerarası duyarlılık ve depresyon boyutları önde olmak üzere daha yüksek psikolojik belirti gösterdikleri saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda belirlenen, flört şiddetine maruz kalmanın ciddi psikolojik belirtiler yaşanmasına yol açması durumunun önüne geçebilmek için flört şiddeti hakkında bilgilendirme programlarının oluşturulması, şiddetle karşılaşıldığında devreye sokulabilecek baş etme mekanizmalarının anlatıldığı psikoeğitimlerin planlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Flirting is a relationship situation that involves psychological, emotional, and sexual attraction and commitment between two individuals. Intentionally harmful behaviors towards each other within this relationship are defined as dating violence. This study aims to examine the psychological symptoms experienced by individuals exposed to dating violence according to the type of violence they have experienced. A total of 398 participants, single, aged between 18 and 65, who have experienced at least one dating relationship and reside in Istanbul, participated in the study. In the research conducted with a relational screening model, the Socio-Demographic Information Form was used to obtain participants' demographic information, and the SCL-90-R Symptom Checklist Test was applied online to detect psychological symptoms. The data obtained were analyzed using the SPSS 26 package program. According to the results of our study, it was found that women are more exposed to violence than men, and the most common type of violence for both genders is psychological violence. When comparing the type of violence experienced by gender, it was found that women are more exposed to sexual and psychological violence, while men are more exposed to economic, physical, and psychological violence. When the psychological symptoms of participants were examined according to the type of violence experienced, individuals exposed to psychological violence had higher scores in depression, obsessive-compulsive, and interpersonal sensitivity dimensions. Additionally, individuals exposed to physical, sexual, and economic violence had higher scores in paranoid thinking. When psychological symptoms related to dating violence were compared by gender, female participants showed higher psychological symptoms, particularly in interpersonal sensitivity and depression dimensions, compared to males. Based on the results obtained, it is recommended to create informational programs about dating violence and plan psycho-educational interventions that explain coping mechanisms that can be activated when encountering violence, in order to prevent serious psychological symptoms resulting from exposure to dating violence.