Manisa ili'nde (Türkiye'de) yaşayan havuz kayanı, Trachemys scripta (thunberg in schoepff,1792) 'nın morfolojisi ve moleküler yönden incelenmesi
Morphological and molecular investigation of pond slinder, Trachemys scripta (thunberg in schoepff, 1792) living in Manisa province (Turkey)
  1. Tez No: 977165
  2. Yazar: PINAR DURMUŞ ÖZÇAKILKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AFSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Biyoloji, Agriculture, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoekoloji, Biyolojik çeşitlilik, Biyosistematik, Biyoçeşitlilik, Moleküler sistematik, Su kaplumbağası, Tatlı su ekolojisi, Bioecology, Biological diversity, Biosystematic, Biodiversity, Molecular systematic, Water turtle, Freshwater ecology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Batı palearktik bölgede yer alan Türkiye'nin konumu, kısa mesafeler içerisinde görülebilen topoğrafya farklılıkları ile çeşitlenen iklim koşulları ülkenin zengin habitat çeşitliliğini meydana getirir. Bu zengin habitat çeşitliliği ve Anadolu Yarımadası'na çeşitli yönlerden canlı göçlerinin ve yayılışlarının etkisi Türkiye'nin bölgedeki diğer ülkelerden çok daha yüksek bir herpetofaunal çeşitliliğe sahip olmasına olanak sağlamıştır. Bir bölgenin doğal faunasında yer almayan, ancak farklı yollarla dışarıdan gelen yeni türler istilacı türler olarak bilinir ve bunlar bir yerel türün doğal popülasyonlarının yayılış alanlarını işgal ederek, bu yayılıma cevap veremeyenlerin ise yok olmasına ve herpetofaunal çeşitliliğin azalmasına sebep olabilirler. Doğal yayılış göstermeyen sürüngenlerin küresel olarak yeni alanlara dahil oluşu günümüze kadar katlanarak artmıştır. Havuz Kayanı, Trachemys scripta (Thunberg in Schoepff, 1792) dünya genelinde en istilacı türler arasında yer alır ve evcil hayvan ticareti ile küresel dağılımı genişleyen ve ülkemiz tatlı su habitatlarında da kaydedilen bir terrapindir. Bu tez çalışmasında Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde yer alan ve önemli doğa alanları ve biyolojik çeşitlilik alanlarını da içerisinde barındıran Manisa İli'nde bulunan sulak alanlarda yayıldığı tespit edilen yabancı tatlı su kaplumbağası Trachemys scripta istilacı türünün morfolojisi ve moleküler yönden incelenmesi hedeflenmiştir. Böylece ayrıntılı morfolojik bilgilerinin toplanması ve haplotip sayısı değerlendirilip ülkemiz için ilk kez bir genetik veri ortaya konulması amaçlanmaktadır. Ayrıca Manisa İli'nde ki doğal ve doğal olmayan sulak alanlarda dağılışının belirlenmesine katkı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey's location in the Western Palearctic region, combined with the diverse climatic conditions resulting from topographical differences over short distances, contributes to the country's rich habitat diversity. This rich habitat diversity, along with the impact of various migratory and dispersal patterns of organisms into the Anatolian Peninsula, has enabled Turkey to possess a significantly higher herpetofaunal diversity compared to other countries in the region. New species that are not native to a region's natural fauna but arrive from outside through various means are known as invasive species. These can occupy the distribution areas of local species' natural populations, leading to the extinction of those unable to respond to this expansion and a decrease in herpetofaunal diversity. The global inclusion of reptiles that do not naturally occur in new areas has increased exponentially to the present day. The pond turtle, Trachemys scripta (Thunberg in Schoepff, 1792), is among the most invasive species worldwide and is a terrapin whose global distribution has expanded through the pet trade and has also been recorded in our country's freshwater habitats. This thesis aims to examine the morphology and molecular characteristics of the invasive species Trachemys scripta, a foreign freshwater turtle found in wetlands in Manisa Province, which is located in the Aegean Region of Turkey and contains important natural areas and areas of biological diversity. Thus, the aim is to collect detailed morphological information, evaluate the number of haplotypes, and present genetic data for the first time in our country. Additionally, it will contribute to determining its distribution in both natural and non-natural wetlands in Manisa Province.