Dijital iletişim ekseninde Ankara ilinde bir alan araştırması: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kamusal halkla ilişkileri
A field study in Ankara within the axis of digital communication: The public relations of the Ministry of Family and Social Services
  1. Tez No: 977168
  2. Yazar: DERYA YELKEN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital İletişim, Kamusal Halkla İlişkiler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Katılımcılık, Yönetişim, Digital Communication, Public Relations in the Public Sphere, Ministry of Family and Social Services, Social Assistance and Solidarity Foundations, Participation, Governance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Günümüzde dijitalleşmenin de etkisiyle hem iletişim biçimleri hem de yönetim anlayışları köklü bir dönüşüm geçirmiştir. Bu değişim, yalnızca bireylerin iletişim kurma biçimlerini değil; aynı zamanda kamu kurumlarının ve özel sektörün yönetim yapılarını ve anlayışlarını da derinden etkilemiştir. Dijitalleşme süreciyle birlikte kamu yönetiminde yaşanan dönüşüm,“yönetişim”kavramıyla ifade edilmeye başlanmıştır. Bu anlayış doğrultusunda kamu kurumları, hizmet sunumunda katılımcılık, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun iletişim politikaları geliştirmeye yönelmiştir. Kurumlar, halkla ilişkiler uygulamalarında dijital iletişim araçları kullanarak hedef kitleleriyle daha hızlı, doğrudan ve çift yönlü iletişim kurmakta; geri bildirimler alarak katılımcılığı artırmaktadır. Dijital iletişim uygulamaları, çift yönlü iletişimi sayesinde vatandaşların kamu hizmetlerine ilişkin görüş, talep ve şikâyetlerini doğrudan ilgili kurumlara iletebilmesine; kurumların da bu geri bildirimlere yanıt vererek etkileşimli bir iletişim süreci inşa etmesine olanak tanımaktadır. Bu çalışmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Bakanlığın sosyal yardım politikalarının sahada uygulayıcısı konumundaki kurumu olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının yürütmüş olduğu kamusal halkla ilişkiler faaliyetleri, dijital iletişim ekseninde; vatandaşların deneyim ve algıları ışığında incelenmiştir. Çalışmada dijital iletişim araçlarının (e-Devlet, kurumsal web siteleri, sosyal medya ve mobil uygulamalar) kurum-vatandaş etkileşimini nasıl sağladığı ve bu süreçlerin kamusal halkla ilişkiler pratiğine sağladığı kazanımları ortaya koymak için nitel yöntemlerden tematik analiz tekniği kullanılarak, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle 15 sosyal yardım yararlanıcısının görüşleri toplanmıştır. Elde edilen bulgular, e-Devlet üzerinden bilgiye erişim ve başvuru kolaylığının yüksek oranda olumlu algılandığını; ancak dijital kanallarda geri bildirim süreçlerinde, özellikle taleplerin izlenebilirliğinde sorunlar yaşandığını göstermiştir. Yüz yüze iletişim hâlâ önemli bir seçenek olarak kalırken, sosyal medya üzerinden yapılan duyuruların açıklayıcı olmasının beklendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, with the effect of digitalization, both communication methods and management approaches have undergone a profound transformation. This change has deeply affected not only the way individuals communicate but also the organizational structures and mindsets of governments, public institutions, and the private sector. The transformation experienced in public administration as part of the digitalization process has increasingly been expressed through the concept of“governance.”In this framework, public institutions have started to develop communication policies based on the principles of participation, transparency, and accountability in service delivery. By using digital communication tools in public relations practices, institutions communicate with their target audiences more quickly, directly, and interactively, while also enhancing participation through feedback. Digital communication practices enable two-way interactions, allowing citizens to directly convey their opinions, demands, and complaints regarding public services to the relevant institutions and institutions to respond to this feedback establishing an interactive communication process. In this study, the public relations activities carried out by the Ministry of Family and Social Services, as well as the social Assistance and Solidarity Foundations (which serve as the field-level implementers of the Ministry's social assistance policies), are examined within the framework of digital communication and in light of citizens' experiences and perceptions. To reveal how digital communication tools (such as e-Devlet, institutional websites, social media, and mobile applications) facilitate institution-citizen interaction and the benefits these processes bring to public relations practices, the study employed a qualitative method using thematic analysis and in-depth interviews were conducted with 15 social assistance beneficiaries. The findings indicate that access to information and the ease of application through the e-Devlet platform are perceived positively to a large extent. However, problems were identified in the feedback mechanisms of digital channels, particularly in the traceability of submitted requests. While face-to-face communication still remains an important option, it was also found that citizens expect more clarity in announcements made via social media.