20. yüzyılda Türkiye - İtalya- Yunanistan perspektifinden Meis adası
Meis island from the perspective of Türkiye - Italy - Greece in the 20th century
- Tez No: 977169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM KILIÇOĞLU CİHANGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, Türk İnkılap Tarihi, History, International Relations, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Jeopolitik, İtalya, East Mediterranean, Geopolitic, Italy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Doğu Akdeniz'de yer alan Meis Adası, küçük yüzölçümüne rağmen tarih boyunca stratejik konumuyla büyük güçlerin rekabet alanlarından biri olmuştur. Antik Çağlardan itibaren farklı uygarlıkların egemenliğinde kalan ada, 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıflamasıyla birlikte, bölgedeki siyasi gelişmelerin merkezlerinden biri haline gelmiştir. Balkan Savaşları sürecinde Meis Adası, Akdeniz'deki deniz hakimiyeti mücadelelerinde önem kazanmış; bu süreçte bölgesel güç dengeleri açısından kilit bir noktaya dönüşmüştür. 1912 yılında İtalya tarafından işgal edilen Meis, Birinci Dünya Savaşı sırasında da stratejik önemini korumuş, savaşın ardından ada üzerindeki egemenlik iddiaları daha da yoğunlaşmıştır. Lozan Konferansı'nda Türkiye ve İtalya arasında gerçekleşen yoğun tartışmalar, Meis'in Doğu Akdeniz'deki jeopolitik değerini bir kez daha ortaya koymuştur. İki savaş arası dönemde İtalya'nın adada yürüttüğü askerî ve idarî faaliyetler, Meis'in bölgedeki güç projeksiyonu açısından taşıdığı önemi artırmıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında On İki Ada genelinde yaşanan askeri hareketlilik Meis Adası'na da yansımış; savaş sonrası süreçte, 1947 Paris Barış Antlaşması ile Meis'in Yunanistan'a devredilmesi, Doğu Akdeniz'deki stratejik dengeleri derinden etkilemiştir. Adanın Yunanistan'a geçmesi, Türkiye ile Yunanistan arasında deniz yetki alanları, kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge gibi konularda uzun sürecek anlaşmazlıkların temelini oluşturmuştur. Anakaraya yalnızca 2 kilometre uzaklıkta yer alan Meis Adası, günümüzde de Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları, deniz ulaşım yolları ve askeri kontrol noktaları bakımından önemini korumaktadır. Ada üzerindeki egemenlik, yalnızca Türkiye ve Yunanistan arasında bir rekabet konusu değil, aynı zamanda uluslararası hukukun, bölgesel güvenliğin ve güç dengelerinin tartışıldığı geniş bir bağlamın parçası haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Despite its small size, Kastellorizo (Meis Island), located in the Eastern Mediterranean, has historically been a focal point of competition among major powers due to its strategic location. From Antiquity onwards, the island came under the control of various civilizations, and with the weakening of the Ottoman Empire in the 19th century, it emerged as one of the central points in the region's political developments. During the Balkan Wars, Meis Island gained importance in the struggle for naval dominance in the Mediterranean, becoming a key point in terms of regional power balances. Occupied by Italy in 1912, Meis maintained its strategic significance during World War I, and following the war, competing claims over the island intensified. The intense debates between Turkey and Italy during the Lausanne Conference once again revealed the island's geopolitical value in the Eastern Mediterranean. Italy's military and administrative activities on the island during the interwar period further reinforced Meis's importance in terms of regional power projection. During World War II, military operations across the Dodecanese Islands also affected Meis, and with the post-war settlement, the transfer of Meis to Greece under the 1947 Paris Peace Treaty deeply impacted the strategic balances in the Eastern Mediterranean. The island's handover to Greece laid the groundwork for long-standing disputes between Turkey and Greece concerning maritime jurisdiction areas, continental shelf rights, and Exclusive Economic Zones. Located only two kilometers from the Turkish mainland, Meis Island continues to hold strategic importance today with regard to energy resources, maritime transportation routes, and military control points in the Eastern Mediterranean. The sovereignty over the island has become not only a matter of competition between Turkey and Greece but also a broader issue within the contexts of international law, regional security, and balance of power dynamics.