English as a foreign language learners' perceptions towards using an artificial intelligence platform
Yabancı dil olarak İngilizce öğrencilerinin yapay zekaplatformu kullanımına dair algıları
- Tez No: 977171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM KOBAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, Dil öğrenimi, Motivasyon, Kaygı, Sohbet botu, Artificial intelligence, language learning, motivation, anxiety, Artificial intelligence chatbot
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin yapay zeka (YZ) platformlarını kullanmaya yönelik algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle, öğrencilerin ve öğretmenlerin bir YZ Sohbet Robotu olan“alperteacher”ı kullanma deneyimlerini detaylandırmayı, bu deneyimin katılımcıların yapay zeka kaygılarını nasıl etkilediğini anlamayı ve öğrencilerin yabancı dil öğrenme motivasyonları ile YZ kullanım sıklıkları arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayı hedeflemektedir. Çalışmada, karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Bu yaklaşım, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanılmasını içermektedir. Nicel veri toplama aracı olarak, öğrencilerin yapay zeka kaygılarını ve yabancı dil öğrenme motivasyonlarını ölçmek için Likert ölçekleri kullanılmıştır. Nitel veri toplama aracı olarak ise, katılımcıların YZ platformu kullanım deneyimlerini daha derinlemesine anlamak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, Türkiye'nin Ege kıyısında yer alan bir üniversitenin hazırlık okulunda öğrenim gören 83 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin yaşları 20 ile 24 arasında değişmektedir ve hepsi İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenmektedirler. Veri toplama sürecinde, öncelikle katılımcılara YZ kaygı ölçeği ve yabancı dil öğrenme motivasyon ölçeği uygulanmıştır. Ardından, öğrencilere YZ Sohbet Robotu“alperteacher”tanıtılmış ve 5 hafta boyunca derslerde ve ders dışında kullanmaları teşvik edilmiştir. 5 haftalık bu süreçten sonra, katılımcılara YZ kaygı ölçeği ve yabancı dil öğrenme motivasyon ölçeği tekrar uygulanmış, YZ kullanım sıklıkları sorulmuş ve YZ platformu kullanım deneyimlerine ilişkin yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen nicel veriler SPSS 27.00 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel veriler ise tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarının, YZ'nın yabancı dil öğrenme sürecine entegrasyonu ve bu teknolojinin öğrencilerin motivasyonu ve kaygıları üzerindeki etkileri hakkında önemli bilgiler sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the perceptions of students learning English as a foreign language (EFL) towards using artificial intelligence (AI) platforms. Specifically, it seeks to elaborate on the experiences of students and teachers using an AI chatbot,“alperteacher,”to understand how the experience of using the AI chatbot affects participants' AI anxiety, and to explore whether there is a relationship between students' foreign language learning motivation and their frequency of AI use. In this study, a mixed-methods approach was adopted. As a quantitative data collection tool, Likert scales were used to measure students' AI anxiety and foreign language learning motivation. As a qualitative data collection tool, semi-structured interviews were conducted to gain a deeper understanding of participants' experiences with using the AI platform. The participants of the study consisted of 83 students attending a preparatory school at a university located on the Aegean coast of Türkiye. The students' ages ranged from 20 to 24, and they were all learning English as a foreign language. In the data collection process, participants were first administered the Artificial Intelligence Anxiety Scale and the Foreign Language Learning Motivation Scale. Subsequently, the Artificial Intelligence chatbot“alperteacher”was introduced to the students, and they were encouraged to use it in and out of class for 5 weeks. After this 5- week period, participants were again administered the Artificial Intelligence Anxiety Scale and the Foreign Language Learning Motivation Scale, and they were asked how often they had used the model, and semi-structured interviews were conducted to explore their experiences with using“alperteacher”. The quantitative data obtained from the study were analyzed using SPSS 27.00. The qualitative data were evaluated using thematic analysis. It is believed that the results of this research will provide significant insights into the integration of AI into the foreign language learning process and the effects of this technology on students' motivation and anxiety.