Nicr esaslı dental malzemelerin basınç destekli sinterleme ile üretimi
Production of nicr based dental materials via pressure-assisted sintering
- Tez No: 977174
- Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN YAMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dental alaşımlar, Dental alloys
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Dental biyomalzemelerde hem mekanik dayanımın hem de biyouyumluluğun artırılması amacıyla nikel krom (NiCr) esaslı alaşımların yüzey özelliklerinin geliştirilmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmada NiCr esaslı dental malzemenin yüzeyine Ti6Al4V alaşım tozları kaplanmış malzemenin mekanik ve biyouyumluluk özelliklerindeki değişim detaylı olarak incelenmiştir. Üretim süreci toz metalurjisi yöntemiyle gerçekleştirilmiş; basınç destekli sinterleme tekniği kullanılarak altlık (NiCr) ve kaplama katmanı (Ti6Al4V) aynı anda sinterlenmiştir. Üretim sonucunda katmanlı yapı oluşturulması amaçlanmıştır. Hazırlanan numunelere Vickers sertlik testi, üç nokta eğme testi, kuru ortamda ve SBF ortamında aşınma testleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca SEM, EDX, XRD ve elektrokimyasal korozyon analizleri ile numuneler karakterize edilmiştir. Elde edilen bulgular Ti6Al4V katmanının NiCr alaşımının yüzey sertliğini ve eğme dayanımını önemli ölçüde artırdığını özellikle fizyolojik ortamda aşınma direncini iyileştirdiğini göstermektedir. Bu olumlu sonuçlar kaplamanın yalnızca bir yüzey uygulaması değil aynı zamanda malzemenin genel performansına katkı sağlayan stratejik bir iyileştirme olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak bu çalışma düşük maliyetli NiCr alaşımlarına biyouyumlu ve yüksek performanslı Ti6Al4V katmanlarının entegre edilmesiyle dental uygulamalara yönelik uzun ömürlü, fonksiyonel bir biyomalzeme geliştirilmesine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Improving the surface properties of nickel-chromium (NiCr)-based alloys is crucial for enhancing both the mechanical performance and biocompatibility of dental biomaterials. In this study, the effect of coating the surface of NiCr-based dental alloys with Ti6Al4V alloy powders on mechanical and biocompatibility-related properties was comprehensively investigated. The production process was carried out using the powder metallurgy method, and a pressure-assisted sintering technique was employed to simultaneously consolidate the substrate (NiCr) and the coating layer (Ti6Al4V). The goal was to obtain a well-bonded, multilayered structure. The fabricated samples were characterized using Vickers microhardness testing, three-point bending tests, wear tests conducted under both dry and simulated body fluid (SBF) conditions, and advanced material characterization techniques such as SEM, EDS, XRD, and potentiodynamic corrosion analysis. The results revealed that the Ti6Al4V layer significantly enhanced the surface hardness and bending strength of the NiCr alloy, while also improving its wear resistance under physiological conditions. These promising outcomes demonstrate that the coating process serves not only as a surface treatment but also as a strategic enhancement that contributes to the overall performance of the material. In conclusion, this study presents a functional and long-lasting dental biomaterial developed through the integration of biocompatible and high-performance Ti6Al4V coatings into cost-effective NiCr alloys, thereby offering significant potential for clinical dental applications.