Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerinde ilaca bağlı çene osteonekrozu'nun yapay zeka ile tespiti
Detection of medication related osteonecrosis of the jaw in cone-beam computed tomography images with artificial intelligence
  1. Tez No: 977192
  2. Yazar: ALP PINARBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM ETÖZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: derin öğrenme, nnU-Net v2, osteonekroz, yapay zeka, Artificial intelligence, deep learning, nnU-Net v2, osteonecrosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
İlaca bağlı çene osteonekrozu (MRONJ), çeşitli nedenlerle antirezorptif veya antianjiojenik ilaç kullanan hastalarda çene kemiklerinde diş enfeksiyonları, periodontal hastalıklar, cerrahi işlemler veya travma gibi durumlar sonrası ortaya çıkabilen çene kemiklerinde kemik ölümüne sebep olabilen ciddi bir patolojidir. Günümüzde yapay zeka teknolojileri birçok alanda olduğu gibi tıp ve diş hekimliği alanında da kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı MRONJ hastalarına ait konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri kullanılarak nnU-Net v2 tabanlı bir derin öğrenme modelinin lezyonları tespit etme performansını değerlendirmektir. Bu çalışmaya 2015-2024 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'nda MRONJ tanısı kesinleşmiş 52 hastanın KIBT görüntüleri dahil edildi. KIBT görüntüleri NewTom 5G KIBT cihazıyla (FP, Quantitative Radiology, Verona, Italy) alınmıştır. Elde edilen görüntüler NNT (NNT software, version 3.0; NewTom, Verona, Italy) yazılımı ile DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) formatında dışa aktarıldı. DICOM formatında dışa aktarılan KIBT görüntüleri, 3D Slicer 5.4.0 (http://www.slicer.org) yazılımı kullanılarak etiketlendi. Bütün etiketlenmiş görüntüler NIfTI (Nörogörüntüleme Bilişim Teknolojisi Girişimi) formatında dışa aktarıldı. Modelin eğitimi CranioCatch (CranioCatch, Eskişehir, Türkiye) yazılım firması tarafından yapıldı. Eğitim için Pythorch kütüphanesi kullanılarak geliştirilen nnU-Net v2 3D low resolution konfigürasyonu kullanıldı. Veriler 47 eğitim ve doğrulama (%90) ve 5 test verisi (%10) olmak üzere bölündü. 47 KIBT verisi kullanılarak 1000 Epoch eğitimi yapıldı. Model aksiyal KIBT görüntülerinde tahminleri gerçekleştirdi nnU-Net v2 3D low resolution algoritması MRONJ hastalarına 5 test verisinde tahminler gerçekleştirdi. Algoritma doğruluk, duyarlılık ve kesinlik sonuçları sırasıyla ortalama 0.999, 0.707 ve 0.743 olarak bulundu. Ek olarak zar katsayısı (DC), %95 Hausdorff mesafesi (%95 HD) ve birleşim üzerinde kesişim (IoU) değerleri sırasıyla 0.716, 4.045 mm ve 0.569 olarak elde edildi. Bu çalışmada geliştirilen model lezyonların varlığını ve konumlarını tespit etmede başarılı sonuçlar göstermesine karşın lezyonların boyut ve şekillerinin tam olarak belirlemede gelişmeye ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
Medication-related osteonecrosis of the jaw (MRONJ) is a serious pathology that can cause bone necrosis in the jaws of patients using antiresorptive or antiangiogenic drugs, often triggered by conditions such as dental infections, periodontal diseases, surgical procedures, or trauma. Today, as in many other fields, artificial intelligence technologies are increasingly used in medicine and dentistry. The aim of this study is to evaluate the performance of a deep learning model based on nnU-Net v2 in detecting MRONJ lesions using cone-beam computed tomography (CBCT) images. This study included CBCT images of 52 patients with a confirmed diagnosis of MRONJ between 2015 and 2024 at the Department of Oral and Maxillofacial Radiology, Erciyes University. CBCT images were acquired with a NewTom 5G CBCT device (FP, Quantitative Radiology, Verona, Italy). The obtained images were exported in DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) format using NNT software (version 3.0; NewTom, Verona, Italy). The CBCT images in DICOM format were annotated using 3D Slicer 5.4.0 (http://www.slicer.org). All annotated images were then exported in NIfTI (Neuroimaging Informatics Technology Initiative) format. Model training was performed by the software company CranioCatch (CranioCatch, Eskişehir, Türkiye). The training used the nnU-Net v2 3D low resolution configuration developed with the PyTorch library. The dataset was split into 47 training and validation cases (90%) and 5 test cases (10%). A total of 1000 epochs of training were conducted with the 47 CBCT datasets. The model performed predictions on axial CBCT images. The nnU-Net v2 3D low resolution algorithm generated predictions on the 5 test cases of MRONJ patients. The algorithm achieved average accuracy, sensitivity, and precision scores of 0.999, 0.707, and 0.743, respectively. In addition, the Dice coefficient (DC), 95% Hausdorff distance (95% HD), and Intersection over Union (IoU) values were 0.716, 4.045 mm, and 0.569, respectively. In this study, the developed model demonstrated successful results in detecting the presence and location of lesions. However, further improvement is needed for the precise determination of lesion size and shape.