Mesleki Eğitim Merkezlerinin SWOT analizi ile değerlendirilmesi: Diyarbakır örneği
An evaluation of the Vocational Educational Centers through SWOT analysis: The case of Diyarbakır
- Tez No: 977215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Tourism, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Mesleki eğitim, Mesleki eğitim merkezleri, SWOT analizi, Yiyecek içecek hizmetleri, Vocational education, Vocational education centers, SWOT analysis, Food and beverage services
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Yapılan araştırmanın amacı, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) programlarının, yiyecek içecek sektöründe çalışan bireylerin mesleki bilgi ve beceri kazanmalarındaki rolünü değerlendirmek ve programın mevcut durumunu SWOT analizi yöntemiyle ortaya koymaktır. Çalışma, Diyarbakır ilinde uygulanan MESEM programlarını odağına alarak, programın güçlü ve zayıf yönleri ile karşılaştığı fırsat ve tehditleri sistematik biçimde belirlemeyi hedeflemektedir. Araştırma, nitel araştırma yöntemi benimsenerek yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Diyarbakır ili merkez ilçeleri olan Yenişehir, Kayapınar, Bağlar ve Sur'da faaliyet gösteren Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) programına doğrudan dâhil olan dört farklı çalışma grubundan toplam 45 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışma grubu; 30 öğrenci, 5 öğretmen, 5 işletme sahibi ve 5 MESEM yöneticisinden oluşmaktadır. Katılımcılar, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tekniği ile belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Elde edilen nitel veriler, içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, MESEM'lerin uygulamalı eğitim yoluyla öğrencileri erken yaşta iş yaşamına hazırlamada etkili bir model sunduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, bazı yapısal ve işleyişe dair sorunların giderilmesi gerektiği görülmüştür. Güçlü yönlerin desteklenmesi ve karşılaşılan tehditlerin azaltılması, bu kurumların mesleki eğitimdeki rolünü daha da güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the role of Vocational Education Centers (MESEM) programs in enhancing the professional knowledge and skills of individuals working in the food and beverage sector, and to reveal the current state of the program through a SWOT analysis. Focusing on MESEM programs implemented in the province of Diyarbakır, the study seeks to systematically identify the strengths, weaknesses, opportunities, and threats associated with the program. The research was conducted using a qualitative research method. The study group consists of 45 participants who are directly involved in the MESEM program during the 2024 2025 academic year in the central districts of Diyarbakır: Yenişehir, Kayapınar, Bağlar, and Sur. The study group includes 30 students, 5 teachers, 5 business owners, and 5 MESEM administrators. Participants were selected using criterion sampling, one of the purposeful sampling methods. Semi-structured interview forms were used as the data collection tool. The qualitative data obtained were analyzed using content analysis technique. As a result of the study, it was determined that MESEM offers an effective model for preparing students for work life at an early age through practical training. However, it was also found that certain structural and operational issues need to be addressed. Supporting the program's strengths and minimizing the threats it faces will further enhance the role of these institutions in vocational education.