Sıçanlarda skopolamine bağlı bozulan hafızada vildagliptinin doza bağımlı etkilerinin araştırılması
Dose-dependent effects of vildagliptin on scopolamine-induced memory impairment in rats
- Tez No: 977214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF AKSÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Nöroloji, Pharmacy and Pharmacology, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, Bellek, Davranış, Dipeptidil peptidaz 4, Vildagliptin, Alzheimer disease, Memory, Behavior, Dipeptidyl peptidase 4, Vildagliptin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya nüfusunun hızla yaşlanması, yaşla birlikte artan hastalıklardan olan Alzheimer hastalığı (AH)'nın prevalansını arttırmaktadır. AH tedavisinde kullanılan ilaçlar sadece semptomları hafifletmekte, hastalığın ilerlemesini engelleyememektedir. Güncel antidiyabetik ilaçlardan olan vildagliptinin bozulmuş kognitif fonksiyonlarda düzelme oluşturduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, skopolamin ile deneysel AH oluşturulan sıçanlarda, vildagliptinin öğrenme ve bellek bozukluğu üzerine etkileri değerlendirmektir. Ayrıca, bu etkilerin altında yatan muhtemel kolinerjik, antiinflamatuar ve antioksidan mekanizmalar incelenmiştir. Çalışmada, toplam 80 adet üç aylık Wistar Albino erkek sıçan kullanılmıştır. Vildagliptin (0.5, 5 veya 50 mg/kg/gün) oral gavaj ile skopolamin (1 mg/kg) intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Öğrenme ve bellek bozukluğunu değerlendirmek için Morris su tankı testleri (MWM) uygulanmış ve bir kamera yardımıyla EthoVision XT videolu takip programı üzerinden bilgisayarda kayıt altına alınmıştır. MWM testleri tamamlandıktan 2 saat sonra sıçanlar sakrifiye edilerek beyinleri çıkarılmıştır. Hipokampus dokusu ayrılarak AChE aktivitesi, IL-1β, IL-6, TNF-α ve MDA düzeyleri analiz edilmiştir. Sonuç olarak, vildagliptin uygulamasının doz bağımlı şekilde mekânsal öğrenme performansını (kazanım testlerinde) anlamlı düzeyde artırdığı; skopolamin ile bozulan uzaysal hafıza üzerinde iyileştirici etkilerinin bulunduğu, probe test bulgularıyla doğrulanmıştır. Skopolamin uygulamasına bağlı olarak artan hipokampal AChE aktivitesi, vildagliptin tedavisi ile geri döndürülmüştür. Ayrıca vildagliptin, hipokampusta skopolaminle indüklenen IL-1β, IL-6 ve TNF-α düzeylerini belirgin şekilde azaltmış ve skopolamine bağlı hipokampal MDA düzeylerindeki artışı tersine çevirmiştir. Bu sonuçlar, vildagliptinin antiinflamatuar, antioksidan ve AChE üzerindeki etkileriyle Alzheimer hastalığında koruyucu ya da tedavi edici bir ajan olarak kullanılma potansiyeli taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The world population has been getting older causing an increase in the prevalence of Alzheimer's disease (AD), which is closely related to aging. Unfortunately, the drugs used in the treatment of AD only relieve the symptoms and cannot prevent the progression of the disease. It has been determined that vildagliptin, one of the current anti-diabetic drugs, improves impaired cognitive functions. This study aimed to induce experimental AD with scopolamine in rats and to evaluate the effects of vildagliptin on learning and memory impairment. Additionally, possible cholinergic, anti-inflammatory, and antioxidant mechanisms underlying these effects were examined. In the study, 80 three-month-old male Wistar Albino rats were used. Vildagliptin (0.5, 5, or 50 mg/kg/day) was administered by oral gavage and scopolamine (1 mg/kg) was administered intraperitoneally. To evaluate learning and memory impairment, Morris water maze (MWM) tests were applied and recorded on the computer using the EthoVision XT video tracking program with the help of a camera. Two hours after the MWM tests were completed, the rats were sacrificed and their brains were removed. Hippocampus tissue was separated and AChE activity, IL-1β, IL-6, TNF-α, and MDA levels were analyzed. In conclusion, vildagliptin administration dose-dependently enhanced spatial learning performance, as evidenced by significant improvements in acquisition trials, and exerted restorative effects on scopolamine-induced impairments in spatial memory, supported by probe test findings. The increased hippocampal AChE activity resulting from scopolamine administration was reversed by vildagliptin treatment. Moreover, vildagliptin markedly reduced scopolamine-induced increases in hippocampal IL-1β, IL-6, and TNF-α levels, and counteracted the elevation in hippocampal MDA levels. These results suggest that the anti-inflammatory, antioxidant, and AChE-modulating effects of vildagliptin may confer its potential as a protective or therapeutic agent in Alzheimer's disease.