Çocuk hastalarda, bireysel ve profesyonel flor uygulama yöntemleri ile ilgili olarak ebeveynlerin bakış açılarının ve bilgi düzeylerinin belirlenmesi, çocuklarındaki mevcut çürük yaygınlığının saptanması ve elde edilen veriler doğrultusunda, florun çürük önleyici etkisinin değerlendirilmesi
Determination of the perspectives and knowledge levels of parents regarding individual and professional fluoride application methods in pediatric patients, determination of the frequency of caries in their children and evaluation of the caries preventive effect of fluoride in accordance with the data obtained
  1. Tez No: 977247
  2. Yazar: FURKAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM KÜÇÜKEŞMEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Flor Uygulaması, Dental Anksiyete, Çürük, Bilgi Düzeyi, Fluoride Application, Dental Anxiety, Caries, Knowledge Level
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda; çocuk hastalarda, bireysel/profesyonel flor uygulama yöntemlerine ilişkin, flora karşı toplumdaki ön yargı/bilgi kirliliği üzerine ebeveynlerin bakış açılarının ve bilgi düzeylerinin; dental anksiyete düzeyleriyle birlikte belirlenmesi, çocuklarındaki çürük yaygınlığının saptanması, hastaların ağız içi değerlendirmelerinin yapılması, koruyucu flor tedavilerinden yararlanma durumları ve florun oral sağlık üzerindeki öneminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza; Eylül 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında, Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti Ana Bilim Dalı Kliniği'mize başvuran 6-12 yaşlarındaki 300 çocuk hasta ve ebeveynleri, onamları alınarak dahil edilmiştir. Çocuklardan/ebeveynlerinden; sosyodemografik bilgiler, flor hakkında bilgi düzeyi, oral hijyen indeksleri (DMFT/dft, plak indeksi, gingival indeks), dental anksiyete düzeyi (MDAS, CFSS-DS, fMCDAS) ile ilgili sorular içeren anketleri yanıtlamaları istendi. İstatistiksel analizde; Ki-kare testi, Pearson korelasyon analizi, Fisher exact testi kullanılmıştır (p<0,05). Bulgular: Çalışmamıza, 138 erkek, 162 kız 300 hasta dahil edilmiştir. Çocuklarda ve ebeveynlerde profesyonel flor uygulanma deneyimlerinin düşük, DMFT/dft skorlarının yüksek, plak/gingival indeks skorlarının orta düzeyde olduğu, ağız hijyeni/çürük kontrolü konusunda daha etkili koruyucu uygulamalar gerektiği belirlenmiştir (p<0,05). Çocuklardaki/ebeveynlerindeki dental anksiyete düzeylerinin, MDAS/CFSS-DS/fMCDAS skorları bakımından; tedavi süreçlerini olumsuz etkileyebileceği ortaya koyulmuştur (p<0,05). Çocuğa profesyonel flor tedavisi uygulanması görüşü hakkında; lise ve ilkokul mezunu anne grupları arasında, 'hekim uygun görüyorsa uygulanabilir' ifadesi bakımından anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Anne-babanın yaşı, eğitim düzeyleri, kardeş sayısı, gelir düzeyi gibi sosyoekonomik-demografik faktörlerin ve oral hijyen alışkanlıklarının; ağız sağlığı skorları üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak anlamlılık taşıdığı görülmüştür (p<0,05). Sonuç: Çalışmamız, genel olarak flor uygulamalarına ilişkin bilgi düzeyinin yetersizliğini ve farkındalığın artırılmasının gerekliliğini, dental anksiyetenin tedavi süreçlerine olumsuz etkilerini, sosyoekonomik-demografik değişkenlerin ağız-diş sağlığı üzerinde belirleyici rol oynayabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study; the aim was to determine parents perspectives and knowledge levels regarding individual/professional fluoride application methods in paediatric patients, along with their dental anxiety levels, to assess the frequency of caries in their children, to perform intraoral evaluations of patients, to determine their use of preventive fluoride treatments, and to evaluate the importance of fluoride for oral health. Materials and Methods: Our study included 300 paediatric patients aged 6–12 years and their parents who visited the Paediatric Dentistry Department Clinic at Süleyman Demirel University Faculty of Dentistry between September 2024 and February 2025, with their informed consent obtained. The children/parents were asked to complete questionnaires containing questions about sociodemographic information, level of knowledge about fluoride, oral hygiene indices (DMFT/dft, plaque index, gingival index), and dental anxiety level (MDAS, CFSS-DS, fMCDAS). Statistical analysis involved the use of the chi-square test, Pearson correlation analysis, and Fisher's exact test (p<0.05). Results: Our study included 300 patients, comprising 138 boys and 162 girls. It was determined that children and parents had low experience with professional fluoride application, high DMFT/dft scores, moderate plaque/gingival index scores, and that more effective preventive measures were required for oral hygiene/caries control (p<0.05). It was revealed that the levels of dental anxiety in children/parents, in terms of MDAS/CFSS-DS/fMCDAS scores, could negatively affect treatment processes (p<0.05). Regarding the opinion on applying professional fluoride treatment to children, a significant difference was found between groups of mothers with secondary school and primary school education in terms of the statement 'it can be applied if the dentist deems it appropriate' (p<0.05). The effects of socio-economic and demographic factors such as the parents' age, educational level, number of siblings, income level, and oral hygiene habits on oral health scores were found to be statistically significant (p<0.05). Conclusion: Our study reveals the general lack of knowledge regarding fluoride applications and the need to raise awareness, the negative effects of dental anxiety on treatment processes, and the fact that socio-economic and demographic variables may play a decisive role in oral health.