Sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin yapay zekâ genel tutumları ve kaygı durumlarının belirlenmesi
Determining the general attitudes and anxiety states of health sciences faculty students towards artificial intelligence
- Tez No: 977270
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JEBAĞI CANBERK AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Sağlık yönetimi, Yapay zeka, Anxiety, Health management, Artificial intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Yapay zekâ teknolojileri sağlık alanında giderek yaygınlaşmakta olup, bu teknolojilere yönelik sağlık profesyoneli adaylarının tutum ve kaygılarının anlaşılması önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin yapay zekaya yönelik genel tutumları ile kaygı düzeyleri değerlendirilmiş, bu değişkenler üzerindeki demografik ve bireysel etkiler analiz edilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki bu araştırmada, tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenen Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'ndeki 722 öğrenci çalışmaya dâhil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak“Yapay Zekâ Kaygı Ölçeği”ve“Yapay Zekâya Yönelik Genel Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %80,6'sı kadın, %19,3'ü erkektir. Kadın öğrencilerin yapay zekaya yönelik kaygı düzeyleri, erkek öğrencilere kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p = 0.006). Yapay zekâ hakkında bilgi düzeyi arttıkça öğrencilerin olumlu tutum puanları anlamlı şekilde artmakta (p = 0.000), kaygı düzeyleri ise azalmaktadır (p = 0.005). Yapay zekâ kaygısı ile tutum puanı arasında negatif yönlü, orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r =-0.481; p <0.05). Teknoloji kullanım becerisi, iş tecrübesi ve değişime uyum gibi değişkenler de tutum ve kaygı düzeylerini istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkilemiştir (p <0.05). Ölçeklerin güvenirliği yüksek bulunmuştur: Yapay Zekâ Kaygı Ölçeği için Cronbach's α = 0.92; Yapay Zekâya Yönelik Genel Tutum Ölçeği için α = 0.72. Sonuç: Çalışma bulguları, sağlık bilimleri öğrencilerinin yapay zekaya yönelik tutum ve kaygılarının; cinsiyet, bilgi düzeyi, teknoloji kullanımı ve değişime açıklık gibi bireysel değişkenlerden anlamlı şekilde etkilendiğini göstermektedir. Özellikle olumlu tutumların yapay zekâ kaygısını azalttığı saptanmış olup, bu durum sağlık eğitiminde yapay zekâ farkındalığını artırmaya yönelik programlara ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Artificial intelligence technologies are becoming increasingly prevalent in the field of healthcare, making it essential to understand how future health professionals perceive and respond to these innovations. This study aimed to evaluate the general attitudes and anxiety levels of students at the Trakya University Faculty of Health Sciences toward artificial intelligence, and to analyze the influence of demographic and individual factors on these variables. Material and Methods: This descriptive, cross-sectional study included 722 students at Trakya University Faculty of Health Sciences, selected through stratified sampling. The“Artificial Intelligence Anxiety Scale”and the“General Attitude Towards Artificial Intelligence Scale”were used as data collection tools. Results: Among the participants, 80.6% were female and 19.3% were male. Female students reported significantly higher levels of artificial intelligence -related anxiety compared to male students (p = 0.006). As students' level of knowledge about artificial intelligence increased, their positive attitudes significantly improved (p = 0.000), while their anxiety levels decreased (p = 0.005). A moderately negative and statistically significant correlation was found between artificial intelligence anxiety and attitude scores (r =-0.481; p <0.05). Other variables such as technological proficiency, work experience, and adaptability to change also significantly influenced students' attitudes and anxiety levels (p <0.05). The reliability coefficients for the scales used were high (Cronbach's α = 0.92 for Artificial Intelligence Anxiety Scale; α = 0.72 for General Attitude Towards Artificial Intelligence Scale). Conclusion: The findings indicate that students' attitudes and anxiety levels toward artificial intelligence are significantly affected by gender, knowledge level, technological skills, and adaptability. The study highlights that positive attitudes are associated with lower anxiety, emphasizing the need to incorporate artificial intelligence -related awareness and competency-building components into health education curricula.