Yükselme döneminden günümüze kadar sınıf öğretmeni yetiştirme sistemi
Classroom teacher training system from the rise period to the present
- Tez No: 977279
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Tanzimat reformları, rüştiye okulları, Darülfünun, Cumhuriyet dönemi eğitim reformları, köy enstitüleri, eğitim politikaları, modern eğitim anlayışı, medrese eğitimi, öğretmen yetiştirme, Ottoman Empire, Tanzimat reforms, rüştiye schools, Darülfünun, Republican period education reforms, village institutes, education policies, modern education understanding, madrasa education, teacher training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de ilkokul öğretmenliği eğitiminin Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze uzanan seyrine baktığımızda, modern eğitim fikrini kabulüyle bir dizi önemli gelişmeyi göstermektedir. Osmanlı döneminde, eğitim medreseler ve mahalle mektepleri eliyle yapılırdı. Medrese öğretmenleri kendi mezunlarından seçilen, dini ve bilimsel eğitimin birlikte sunulduğu eğitim merkezleri olarak önemli bir rol oynamıştır. 19. yüzyılda Tanzimat reformları, önemli ölçüde Avrupa etkileriyle şekillenen modern eğitim ilkelerinin benimsenmesini sağladı. Rüştiye mektepleri ve Darülfünun gibi yeni eğitim kurumlarının kurulması, öğretmen yetiştirme konusunda önemli bir gelişmedir. Daha sonraki eğitim reformları, öğretmen yetiştirmeyi ve eğitim kalitesini iyileştirmeyi amaçladı. Cumhuriyet döneminde ise, Türkiye'nin eğitim sistemi, Atatürk'ün önderliği ve kapsamlı eğitim reformları sayesinde modern bir yapıya kavuştu. Köy Enstitüleri ve üniversitelerin kurulması , öğretmenlere bilimsel eğitim verilmesini kolaylaştırdı. Bu dönemde eğitimciler hem pedagojik bilgiyi hem de Cumhuriyet'in değerlerini benimsemek üzere eğitimleri gerçekleştirildi. Günümüz Türkiye'sinde, ilkokul öğretmenlerinin yetiştirilmesi üniversitelerdeki eğitim fakülteleri tarafından yürütülmektedir. Öğretmen olmak isteyenler, onları gelecekteki rollerine hazırlamayı amaçlayan pedagojik eğitim derslerini kapsayan dört yıllık bir lisans derecesini tamamlarlar. Ayrıca, stajlar ve pratik saha çalışmaları yoluyla uygulamalı öğretmenlik deneyimi kazanmaktadırlar. Bu süreç, öğretmen yetiştirme sisteminin Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze kadar, toplumun eğitim gereksinimleri ve her tarihi dönemin siyasal, toplumsal ve ekonomik koşulları tarafından şekillendirilen sürekli değişim ve uyarlamalara uğradığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
When we look at the course of primary school teacher training in Turkey from the Ottoman Empire to the present day, we see a series of important developments with the acceptance of the idea of modern education. During the Ottoman period, education was provided by madrasahs and neighborhood schools. Madrasah teachers played an important role as educational centers where religious and scientific education were offered together, selected from among their own graduates. The Tanzimat reforms in the 19th century ensured the adoption of modern educational principles, which were significantly shaped by European influences. The establishment of new educational institutions such as Rüştiye schools and Darülfünun was an important development in teacher training. Later educational reforms aimed to train teachers and improve the quality of education. During the Republican period, Turkey's education system gained a modern structure thanks to Atatürk's leadership and comprehensive educational reforms. The establishment of Village Institutes and universities facilitated the provision of scientific education to teachers. During this period, educators were trained to adopt both pedagogical knowledge and the values of the Republic. In today's Turkey, the training of primary school teachers is carried out by faculties of education at universities. Those who want to become teachers complete a four- year undergraduate degree that includes pedagogical education courses aimed at preparing them for their future roles. They also gain practical teaching experience through internships and practical fieldwork. This process demonstrates that the teacher training system has undergone constant change and adaptation, shaped by the educational needs of society and the political, social and economic conditions of each historical period, from the Ottoman Empire to the present.